KWS trotse winnaar van 45e ABKS!

De Koningin Wilhelmina School (KWS) is voor het eerst in de 45-jarige historie van het scholen­toernooi schaakkampioen van Apeldoorn geworden! Het team was vooraf gestart als één van de favorieten. De KWS was namelijk in 2020 al eens Nederlands kampioen schoolschaken van de middenbouw (groep 3-4-5). De talenten van toen zijn doorgegaan bij de schaakclub, vandaar deze bijzondere prestatie. Het team van Raul Carretero de Jong, Jimmy Wu, Tom de Weerd en Jort Maurice bleef ongeslagen in zes speelronden.

Tweede plaats voor Eben Haëzer

De Eben Haëzerschool, de winnaar van de vorige twee edities, moest genoegen nemen met de tweede prijs. In dit team was een opvallende rol voor Mark Hordijk. Hij moest door een beenbreuk zijn partijen in een rolstoel spelen. En met goed gevolg, want hij was één van de topscoorders van het toernooi.

KWS-2 pakt brons

KWS-2 maakte het succes van de school compleet door op de derde plaats te eindigen. De teams van De Sjofar en De Regenboog bleven na een spannende strijd ook in de top 5. Deze vijf teams hebben zich geplaatst voor de finale van het Gelderse kampioenschap schoolschaken op zaterdag 14 mei in Arnhem.

De Zonnewende kampioen bij de pupillen

Bij de pupillen was de hoofdprijs voor De Zonnewende-1. Deze school was met vier teams vertegenwoordigd onder de bezielende leiding van schaakjuf Xanthine Gerritse. Het team van Oosterhuizen greep verrassend het zilver. En een verrassing was ook de derde plaats voor Sprengenpark. Deze school kon op de valreep een team laten meedoen en viel bij haar debuut gelijk in de prijzen. Het team van Schaakstad eindigde nipt naast het podium, want qua punten stond het gelijk met Sprengenpark. De Zonnewende-2 maakte de top-5 compleet.

Ontspannen sfeer met de circusschool en mascotte Schakie

Het toernooi is in heel ontspannen sfeer verlopen, met dank aan alle vrijwilligers! De bekers en medailles zijn gesponsord door Webmen. Circusschool Apeldoorn zorgde voor veel vermaak tussendoor. En onze mascotte Schakie de Beer had weer een hoge aaibaarheidsfactor. Bakkerij van der Wal Jolink stelde de teamtaarten beschikbaar voor de schaakpuzzels en de kleurplaatwedstrijd.

Eindstand na zes speelronden

Hoofdtoernooi:

  1. KWS -1
  2. Eben Haëzer-1
  3. KWS-2
  4. De Sjofar-1
  5. De Regenboog

Pupillen:

  1. De Zonnewende-1
  2. Oosterhuizen
  3. Sprengenpark
  4. Schaakstad
  5. De Zonnewende-2

➔ Eindstanden en persoonlijke resultaten


26 maart: Apeldoorns Basisscholen Kampioenschap Schaken

Schaakstad Apeldoorn organiseert voor de 45e keer het Apeldoorns Basisscholen Kampioenschap Schaken (ABKS). Het toernooi vindt plaats op zaterdagmiddag 26 maart van 13 tot 17 uur. Dit jaar doen in totaal 32 teams mee van ongeveer 20 basisscholen. We spelen in twee categorieën: aspiranten en pupillen. Titelverdediger is de Eben Haëzerschool, maar er zijn veel andere kapers op de kust. Dus het wordt een spannend schaaktoernooi!

Veel van onze jeugdleden spelen mee bij de diverse scholenteams. Daarnaast zijn er twee teams ingeschreven onder de vlag van Schaakstad. Team 1 doet mee bij de aspiranten. Voor dit team spelen Thomas Kant, Sour van Eijden, Lucas Balkema en Artur Makowski. Team 2 schaakt mee bij de pupillen. In dat tweede team schaken mee: Xavier Nanninga, Floris Harholt, Zakharia Benthohami en Tijn Lanting.

Tussen de partijen is er genoeg te beleven voor de kinderen, met onder andere de circusschool van Tjapko Adams.

We kijken uit naar een gezellige schaakmiddag en wensen alle deelnemers veel succes en plezier!

19 en 20 maart: PJK OSBO

Schaakvereniging Doetinchem organiseert OSBO Persoonlijke Jeugdkampioenschappen in Doetinchem.

Locatie: Houtkamp College, Ruimzichtlaan 155, 7001KD Doetinchem

Aanmelden vóór 12 maart bij gpdoetinchem@gmail.com. Graag je voor- en achternaam, leeftijd, woonplaats, schaakvereniging en speelsterkte doorgeven. De kosten zijn 6 euro p.p.

➔ Word jij OSBO-kampioen in jouw groep? (flyer met alle informatie)