Gewone lesavond

We zijn al weer paar maanden op het Gymnasium en we hebben onze draai gevonden.

Stap 1

Hele belangrijke stap want hier wordt de basis gelegd en pas als de basis goed is, kun je verder bouwen. Heel belangrijk deze stap!

Zorg dat je koning veilig staat, dat doen we door rokeren (enige zet waarbij twee stukken van dezelfde kleur verplaatst worden, de koning en de toren). Hier zijn paar voorwaarden aan verbonden, onder andere:

  • De koning mag niet verplaatst zijn;
  • De toren mag niet verplaatst zijn;
  • Je mag niet schaak staan op het moment dat je wilt rokeren.

De koning gaat twee stapjes opzij en dan til je met dezelfde hand waarmee je de koning twee stapjes opzij gezet hebt de toren over de koning en zet je die er naast. Er is een lange en korte rokade.

» Lees verder…

Oscar Adams wint OAJK 2024

Met 6,5 uit 7 is Oscar Adams overtuigend winnaar geworden van de 44e Open Apeldoornse Jeugdschaak Kampioenschappen. Met een punt minder werd eveneens clubgenoot Laurens Roelofs tweede (vorig jaar derde), terwijl Samuel Wisse (vorig jaar tweede) beslag legde op de derde plaats. Met zestig deelnemers verdeeld over vier groepen spelend op de nieuwe locatie was het een geslaagd toernooi te noemen.


 


 

Eerste clubavond op het Gymnasium

Na een lange vakantie kwamen de eerste kinderen rond half zeven enthousiast het Gymnasium binnenlopen. Er heerste direct een gezellige sfeer zowel onder de kinderen als onder de docenten/ouders. Iedereen hielp vrolijk mee om de benodigde tafels en stoelen neer te zetten om vervolgens de eerste zetten te spelen in het Gymnasium. Ook de docenten waren rond deze tijd druk bezig om zich vertrouwd te maken met het systeem waar ze de aankomende periode mee moeten werken.

Al snel was het tijd voor de kinderen om naar de lessen te gaan en moesten de docenten met luide stem, boven de gezelligheid van de kinderen uit, de lesgroepen bijeenroepen. De daaropvolgende stilte in de gangen was een teken dat iedereen druk bezig was met het volgen van de lessen en het oplossen van de opdrachten die de docenten hadden klaargezet.

» Lees verder…