Team | Foto's | Uitslagen | Ronde 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9Schaakstad Apeldoorn 4


 

Schaakstad 4 - Zutphen: 2,5 - 6,5

(Individuele verslagen)

Bord 1, Robert Verkruissen (1878) - Etienne Goudriaan (2143): zie bijgevoegde .pgn

Bord 2, Anton Weenink (1935) - Jan Kalkwijk (2015)
Anton pakte een hem onbekende variant niet adekwaat aan en kwam in een minder staand eindspel terecht met slechte loper terecht. Hij zag het eerst nog wel optimistisch in, hield ook langs stand, maar kon niet voorkomen dat Kalkman uiteindelijk een bres in zijn burcht sloeg. Een leerzame partij, een onderhoudend gevecht... alleen, de punten vielen aan de verkeerde kant.

Bord 3, Johan Engelen - ...
Wederom speelde ik Scandinavisch, zoals tot nu toe in al mijn partijen met zwart. Dit keer kreeg ik een heel andere variant op het bord, met 3.Pf3 Lg4, dus zonder d4. Ik haalde direct al een paar zetten door elkaar en bleef consequent een spook najagen, waardoor ik eigenlijk al na enkele zetten verloren had moeten staan. Mijn tegenstander zag waarschijnlijk dezelfde spoken, want hij profiteerde niet. Na twee uur spelen hadden we pas tien zetten gedaan, en het leek gecompliceerd. Mijn tegenstander speelde het spel heel rustig en kreeg een betere stelling, waarna ik op een andere tactiek overging, spelen op tijd. Hij bleef erg lang nadenken en raakte al snel in tijdnood. In deze fase wist ik terug te komen in de partij. Op zet 38, met nog 5 seconden voor mijn tegenstander en één minuut voor mij op de klok, sprong de klok naar 1 uur voor beide. Ik heb de klok stilgezet en de wedstrijdleider geraadpleegd. Hij verklaarde eerst de partij verloren voor mijn tegenstander, want bij hem stond het minnetje. Mijn navraag wat er nu was gebeurd bracht hem tot andere inzichten en het compromis werd doorspelen met de bekende tijdsmarges. De partij werd hervat waarna mijn tegenstander op zet 40 alsnog door zijn vlag ging, overigens na een zet die zijn dame kostte. Ik kwam dus erg gelukkig aan een punt met zeer belabberd spel, maar met de juiste tactiek.

Bord 5, Nico Olivier - Henstra
Praktisch de gehele partij ging gelijk op. Net toen het middenspel over was gegaan naar het eindspel bood mijn tegenstander remise aan. De stand van de andere borden was zeer onduideijk, dus speelde ik door. Ik kwam later in hevige tijdnood, waardoor ik een tactische wending over het hoofd zag, dit koste mij materiaal en de partij.

Bord 7, Jan den Besten - ...
Na een gelijkopgaande opening, waarbij de theorie al snel werd verlaten, ontstond een boeiende strijd in het middenspel. Zwart verkreeg een klein plusje op grond van het loperpaar alsmede een open lijn. Nadat de zware stukken (min of meer geforceerd) waren afgeruild behield zwart zijn kleine voordeel voor langere tijd. Een minder goede zettenreeks van mij bracht weer evenwicht in de partij. Het loperpaar was inmiddels opgeven waarbij zwart nog wel een goede loper heeft maar wit zeker ook geen slecht paard. De strijd werd op beide vleugels gevoerd dus in principe moet de loper dan iets sterker zijn dan het paard en dat was ook de reden dat ik het remise voorstel van wit niet aannam. Bovendien stond in die fase van de strijd de club er niet al te best voor dus er moest op winst worden gespeeld. Na veel geschuif ontstond er een waarneembaar voordel voor zwart waarbij gemotiveerd op winst gespeeld kon worden. Zelf was ik in die fase erg optimistisch omtrent de afloop...
Helaas, helaas, helaas.... In een nagenoeg gewonnen stelling maakte ik de blunder van de dag (die prijs heb ik zeker gewonnen!) door me met de koning te vergrijpen aan een pion waardoor ik mezelf buiten het overbekende vierkant plaatste; een andere pion kon ongehinderd promoveren. Dat heb ik niet meer afgewacht en gedesillusioneerd opgegeven (alweer slecht slapen !!).

Bord 8, Leen van den Berg - ...
Met verwisseling van zetten kwam er een Sosolski op het bord. Wit heeft wat ruimte overwicht. Zwart kwam gevaarlijk met h4, h5 en g5 opzetten. Wit kon breken met e4, wat een pion opleverde. Zwart probeerde met g4 de stelling te forceren. Wit won tijdelijk een tweede pion en kreeg een geweldig loperpaar. Zwart probeerde zich los te wurmen en offerde paard en loper tegen toren en twee pionnen. De geweldige vrijpion op d6 besliste de partij.

Picasa Foto's | download Partij Robert Verkruissen - Etienne Goudriaan


 

PSV-DoDO - Schaakstad 4: 4,5 - 3,5

(Individuele verslagen bewerkt door de redactie)

Na een Franse opening met 4.Ld2 kreeg Remco een positioneel zeer goede stelling (sterk paard tegen slechte loper). Helaas slaagde zijn tegenstander erin zijn problemen op te lossen en tegenkansen te creëren. Op dat moment had Remco op remise moeten koersen, maar probeerde hij een winst te forceren. Zoals bekend is dit vaak een slecht idee en hij werd dan ook zonder pardon mat gezet.

In Antons partij tegen Mark de Graaf kwam er een Spaanse partij op het bord, die wit zeer sterk speelde. Lange tijd kon Anton hem bijhouden, maar het kostte hem teveel tijd. In het vierde uur deed Anton een aantal minder goede zetten en verloor hij een pion. Tot overmaat van ramp nam hij in tijdnood de verkeerde beslissing ("Je kent dat wel: je hebt twee mogelijkheden, weegt ze af en plots denk je: ik moet zetten en je doet de verkeerde zet.") In de analyse achteraf bleek dat de andere zet Anton goede remisekansen had gegeven. Hierna was het uit.

Robert speelde tegen Olger van Dijk met wit. Het werd een Koningsindische partij waarin zwart te passief speelde. Het gebruikelijke f5 werd pas gespeeld toen het te laat was.

Wim speelde met zwart de opening zeer scherp, maar verloor hierbij een pion. Na ruil van enkele stukken kwam er een stelling van goed paard en pluspion tegen een slechtere loper op het bord. De stelling was niet te houden.

René had een veelbelovende stelling. Een batterij stukken gericht op f7. Doordat hij veel denkwerk investeerde om de genadeklap te vinden, verloor René veel tijd. Dat werd hem noodlottig.

Johan speelde met zwart Scandinavisch. De stelling was vrijwel steeds in evenwicht. Het eindspel van loper tegen paard (Johan) was remise te houden, maar niet meer dan dat. Winst zat er helaas niet in dus werd het uiteindelijk 4,5-3,5 voor PSV DoDo.

Nico begon naar eigen zeggen de opening rampzalig. Verloor zonder compensatie twee pionnen, terwijl ook de stukken niet lekker samenwerkten. Toch wist hij een kwaliteit te winnen. Langzamerhand kwam Nico beter te staan en won de partij alsnog.

Jan (eigen verslag): Na een aantal dramatisch verloren partijen moest het vandaag dan maar gebeuren. Met zwart nog wel. Mijn tegenstander (rating 1845) opende met 1. e4, wat ik niet zo erg vond. Na mijn antwoord 1. ..., e5, kwam de partij in Italiaanse sferen. Daar had ik niet zo'n zin in en dus maakte ik er maar een tweepaardenvariant voor de liefhebbers code C57) van, met op zet 5. ..., Pd4 ?! Tot mijn spijt weigerde mijn tegenstander in te gaan op de mogelijke gooi- en smijtwerkvarianten die dit op kan leveren. Ik had me daarop een beetje voorbereid en deed ontwijkende zetten, die op zichzelf niet slecht waren. Het uiteindelijk resultaat was een stelling waarbij wit een pion meer had en zwart zeker niet kon bogen op een goede compensatie daarvoor. Ik begon het alweer slecht naar mijn zin te krijgen, daar ik niet zag hoe dit te winnen; moest eerder mijn best doen voor remise.
Gelukkig voor mij koos mijn tegenstander een verkeerd plan. In plaats van met zijn sterke pionnen een opmars te beginnen, koos hij er voor om een flankaanval op te zetten die eigelijk niets voorstelde. Ik kwam almaar beter te staan. In een poging de winst te forceren kwam hij met de "baggerzet" 22. f4? Dit kostte hem niet alleen een pion, waardoor we qua materiaal weer in evenwicht waren, maar ik hield er ook nog een betere stelling aan over. Langzaam maar zeker wist ik dit kleine plusje om te zetten in substantieel positioneel voordeel. Zoals wel vaker, maakte mijn tegenstander in een voor hem ingewikkelde stelling een fout, waardoor ik op slag een stuk won. Einde partij ( 0 - 1 )

Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Schaakstad 4 - ASV 4: 4,5 - 3,5

Door Robert Verkruissen

Duis, velit nulla, accumsan magna, veniam. Consequat nibh sed vero erat dolore ea magna consequat at exerci ullamcorper dolor. Velit volutpat iusto, enim molestie vulputate wisi enim facilisi autem nulla. Sit accumsan lobortis, ut eum, vulputate, vero blandit et vero nulla, suscipit lobortis in elit odio. Wisi consequat nulla enim consequat ea blandit. Ut consequat, wisi, erat aliquip delenit velit, nonummy nostrud delenit. Esse dolor accumsan tincidunt autem ullamcorper, duis dolore veniam enim dolore, dolore nonummy ut suscipit. Iusto ea eum odio magna wisi ut eum ea, tation veniam facilisi. Wisi tincidunt, illum aliquip, facilisi autem hendrerit.

Volutpat feugiat consequat sit te augue et luptatum. Duis nisl iusto facilisis dolor esse in in te diam praesent ex. Lorem quis duis ad minim iusto. Eros luptatum eu eros vel. Dolore tation vel ad in minim commodo quis ex eu. Vero esse ad, diam ut illum euismod autem vel aliquip lorem facilisi eu. Feugait suscipit suscipit, delenit veniam nulla accumsan lobortis velit odio facilisis vulputate vel. Aliquam suscipit sed ut eum accumsan minim nulla suscipit dolore. Dolore vero erat nibh vero consectetuer, elit iriure autem iusto dolore dolore ea blandit et vulputate te ut. Quis iriure tincidunt ea eros, dolore consequat autem velit exerci qui wisi commodo ad exerci in, quis.

In dolor feugait iusto facilisis luptatum qui vel facilisi eu aliquam feugait eum et diam nisl, et in. Hendrerit hendrerit et. Veniam tation dolor sit, at ut commodo. Delenit dolor tincidunt duis ad molestie vel esse iriure ex nisl adipiscing elit. Vero, minim, vel, nostrud in. Enim feugait nostrud lobortis dolor vel in duis ex. Vero, tation consectetuer hendrerit. Nisl velit blandit commodo duis euismod. Facilisis ullamcorper dolore lobortis eros facilisis lobortis lobortis diam esse dignissim consequat.

Picasa Foto's | download Pgn downloaden | Blogger Verslag ASV 4 |


 

UVS 2 - Schaakstad: 4,5 - 3,5

Door Robert Verkruissen

Anton (Ruud van der Spoel, 1896) wint pion in de opening (Spaanse partij), maar de tegenstander weet in eindspel met ongelijke lopers te komen. (1/2)

Jan Dirk (Pepijn van Erp, 1983) (Siciliaans) onoverzichtelijke strijd die tenslotte uitmondt in paard-loper eindspel, met twee tegen één pion op de koningsvleugel. Helaas voor Jan Dirk heeft hij een paard en slechts één pion. Hij mist de remise.

Wim (Stefan Brouwers, 1871) stond zeer bedenkelijk in een Grünfelder, maar wist in tijdnood ene dame-eindspel te bereiken met 3 tegen 2 pionnen. Zijn tegenstander wist eeuwig schaak te houden (1/2).

René (Johan Remmerts, 1856) tegenstander offerde incorrect een stuk. René gaf zijn tegenstander de mogelijkheid het stuk terug te winnen. Deze weigerde echter. René maakte het fraai uit (1).

Johan (Klaus Wüstefeld, 1817) speelde Scandinavisch en kwam goed uit de opening. Zijn tegenstander vervolgde vreemd en Johan wist een pion te winnen. Uiteindelijk bleef er eindspel over van paard tegen paard en twee pionnen (geïsoleerde). Johan wist de stelling niet te winnen (1/2)

Nico (Rene ten Bos, 1843) overzag een wending van mat of hout. Dit koste de kwaliteit. Later verloor hij ook nog een pion door en was de partij uit (0).

Marco (Lamert Hofman, 1755) heeft lange tijd ene kwaliteit achter gestaan, maar wist de stelling lang gesloten te houden. Nadat zijn tegenstander de weg gevonden had won hij het toreneindspel. Toren en pion tegen toren.

Zelf (Robert Klomp 2068) won ik een Colle partij. Door ontwikkelingsvoorsprong kreeg ik twee lopers tegen een toren. Mijn tegenstander speelde ook het vervolg niet op z'n best (1).

Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Schaakstad 4 - PION 2: 6,5 - 1,5

Door Robert Verkruissen

Velit in illum facilisis luptatum ipsum, duis odio, accumsan ea duis molestie nisl. Facilisi laoreet ex minim, adipiscing nulla, et dolore, vel nulla in dolor. Facilisis, nulla illum ex vel erat consequat exerci diam consequat ad eu in. Dolore lobortis tation eros eros te feugiat, commodo. Delenit ad, velit. Erat enim sed autem tation enim delenit blandit et iriure facilisi vero nulla iriure, accumsan consequat ut, accumsan euismod ipsum.

Quis at vulputate. Hendrerit ex feugait ullamcorper in suscipit ex vel ut et. Consequat feugiat enim ex tincidunt ipsum nonummy dignissim molestie, eros nulla et qui iusto iusto dolore exerci. Diam illum in dolor. Ea eum eum amet, ea ullamcorper dolore ut, aliquam nulla, in at vel iusto lorem.

In autem ut laoreet exerci lobortis, velit, aliquip. Delenit, vero quis aliquip duis, consequat eros dolore in dolor aliquam dolore lobortis augue vel dolore, magna. Et odio, consequat iriure eu enim facilisis exerci veniam nulla et. Consequat dolor volutpat et veniam augue dolore consectetuer blandit enim, lobortis veniam aliquam laoreet dignissim, dignissim. Molestie eum ad.

Picasa Foto's | download Jan den Besten - A. Grutters


 

Wageningen - Schaakstad: 3 - 5

Door Robert Verkruissen

Belangrijke overwinning op Wageningen dat qua rating Schaakstad de baas was.

Remco won in scherpe stijl. Na de opening stond Remco twee pionnen achter maar de dame van zijn tegenstander leek ingesloten. Met een knappe combinatie ging voor Remco het feest niet door. Wel behield hij de ontwikkelingsvoorsprong. Het eindspel toren en pion tegen paard en pion wist hij netjes te beslissen. Het was daarom nog lastig omdat de koning van Remco op afstand stond.

Weenink, als vanouds vrijwel onverslaanbaar, bleef in een gesloten stelling een pion voor. Verder had Weenink het loperpaar en zijn tegenstander loper plus paard. Dit paard gaf hem de remise.

Jan Dirk, het spijt me, maar ik kan er weinig over zeggen, behalve dat hij verloor. Zal volgende keer beter opletten.

Wim speelde met zwart het Falkbeer tegengambiet, een opening die onze nestor wel vaker heeft gespeeld. Het werd een open tactische stelling waarbij Wim een stuk voor kwam. Zijn tegenstander had echter enorm actief stukkenspel ne torens die overal leken te staan. Uiteindelijk werd het remise.

Nijland verkeerde in grootse vorm. Hij gaf een volle toren voor mataanval. Commentaar van de altijd objectieve René: 'die toren heb ik toch niet nodig'. Zijn tegenstander moest gedecideerd opgeven.

Over mijzelf kan ik moeilijk, hoezeer ik ook zou willen, gaan opscheppen, maar ik won.

Nico vocht een strijd uit tussen damevleugel en koningsveugel. Maar Nico had wit, dus Nico kwam eerst. Zijn tegenstander moest in de verdediging en werd langzaam weggedrukt.

Jan speelde onfortuinlijk. Hij had een mooie actieve stelling die veel beloofde. Naar mijn gevoel misschien wel de beste stand van ons allen. Helaas met nog drie zetten te gaan viel zijn vlag.

Al met al een belangrijke overwinning voor Schaakstad, tegen op papier een van de sterkste teams in de promotieklasse.

Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Verslag ronde 2

Door Robert Verkruissen

Eu molestie at iusto nulla elit, lorem, delenit, blandit eum ut feugiat, consequat nulla. Nonummy vel ullamcorper euismod accumsan. Suscipit wisi, in amet vel esse ad, minim vero eum at minim in ut dolore dolor ullamcorper et molestie. Vel feugiat illum nostrud exerci vel sit et. Aliquam vulputate duis erat vulputate nisl. Feugait lobortis, veniam dolore consequat dignissim veniam dolor iriure vero in odio aliquip, ea in, augue accumsan delenit tation.

Dolore, vero, consequat facilisis lobortis vulputate ut consequat ex ea iusto ex at minim erat duis accumsan. Lobortis esse illum dolor vero in molestie qui vulputate nulla suscipit luptatum. Ea esse nostrud dolore minim in odio. Suscipit tincidunt nulla, sit ut ipsum ullamcorper eum minim qui, eros facilisis vulputate feugiat feugiat. Suscipit molestie dolor, ullamcorper ex.

Nisl sed commodo enim dolore dolor commodo esse in ut nulla aliquip dolore eu nulla facilisi dignissim velit. Nostrud quis, facilisis veniam autem nibh, sed vero vero commodo facilisi magna eros enim praesent consequat. Consequat odio volutpat. Wisi enim laoreet nibh et et nulla duis ut et quis lobortis eu consectetuer. Vel at blandit et lobortis tation veniam et duis ut commodo sit. Vero delenit duis ad molestie, vel. Iriure, iusto ex, nisl iusto odio.

Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Verslag ronde 1

Door Robert Verkruissen

Blandit, dolor, duis facilisis euismod. Ut molestie iriure autem ut molestie exerci blandit velit luptatum, tincidunt vero et. Ut duis consequat erat dolore minim wisi. Ex dolore, lobortis delenit ullamcorper dolore magna et odio dolore.

Ut, facilisis ex tincidunt commodo in dignissim tation eros aliquip. Facilisi, qui iusto ad dolore. Amet diam, nibh, in dolor praesent facilisi ut autem augue dignissim.

Ut, vero velit suscipit at sed feugait odio. Eu delenit blandit, eum eum. Quis vero, nulla, iriure accumsan, nonummy ut accumsan vulputate, ipsum blandit accumsan te delenit hendrerit amet at wisi. At hendrerit dignissim. Et commodo, odio consequat. Esse molestie odio. Amet exerci vero eros consequat ut commodo dolor ad luptatum, augue, enim esse autem.

Picasa Foto's | download Pgn downloaden

venster sluiten