Team | Foto's '07-'08 | Stand | Uitslagen | Ronde 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 



Homburg Apeldoorn 3


 

Homburg 3 degradeert na spannende wedstrijd

Door Mark Brussen

Na een even spannende als bizarre wedstrijd tegen DSC Delft 2 heeft Homburg 3 zich niet kunnen handhaven in de tweede klasse. Vooraf was duidelijk dat er eigenlijk gewonnen moest worden om klassebehoud veilig te stellen. Bij een gelijkspel zouden we nog meer afhankelijk zijn van de concurrenten. De wedstrijd eindigde na een zware strijd uiteindelijk in 4,5 - 3,5 in het voordeel van DSC Delft. Hiermee spelen we volgend seizoen in de derde klasse.

In de aanloop naar de wedstrijd waren er al enkele personele problemen. Henk Eleveld kon niet meespelen en op vrijdagochtend kreeg ik van Maarten Beekhuis een mail dat hij ziek was en niet zeker wist of hij wel mee kon spelen. De vervanger voor Henk was met Marco van den Nieuwendijk snel gevonden. En dan Maarten, wat moet je daarmee. Een vervanger oproepen, of risico nemen. Aangezien het vierde team geen spelen kon missen en we Maarten er eigenlijk gewoon bij willen hebben, besloot de teamleider dan maar om af te wachten. Zaterdagochtend om 8.00 uur kwam het verlossende telefoontje: Maarten speelt mee.

Dus konden we toch met z’n achten aan de reis naar Delft beginnen. Nou is dat al een onderneming op zich. Marco reisde zelf af naar Delft, de anderen gingen met de trein. Vier man en reisleidster Kristianne stapten in Apeldoorn in, Tom werd door taxibedrijf Henk Meurs naar station Amersfoort gebracht en voor Mark begon de reis in Utrecht.

Zo’n treinreis is toch best gezellig. Het maakt het schrijven van een verslag in ieder geval een stuk eenvoudiger. Om aan te tonen dat niet alleen de teamleider flauwe opmerkingen kan maken, komt er van iedereen een quote in het verslag. Om maar te beginnen met de eerste van Tom: “Wie speelt er eigenlijk niet mee vandaag? Henk? Henk wie? Henk Eleveld, die ken ik niet, speelt hij in ons team?!” Laten we het er maar op houden dat het nog vroeg was.

Tussen Rotterdam en Delft werden ook nog een aantal mogelijke scenario’s doorgesproken. Een daar van was dat het 3,5 - 3,5 wordt en Kristianne het laatste punt binnen moest halen. Een mooie inleiding voor de quote van Kristianne: “Ik kan echt niet spelen onder druk. Nee, het moet echt niet 3,5 - 3,5 worden. Dan verlies ik.” Het leek de rest van het team toch wel interessant om te kijken of dat echt zou gebeuren.

Dan de prestaties van Nikolai. Die zijn dit seizoen eigenlijk niet echt om over naar huis te schrijven. In ronde 7 behaalde hij zijn eerste halfje. Zijn medelevende teamgenoten hoopten dan ook op een overwinning voor Nikolai. Hij was het hier zelf niet helemaal mee eens: “Als ik win, verliezen jullie, en als ik verlies winnen jullie. Dus ik kan beter verliezen.” Het komt er eigenlijk op neer dat we al op 14 matchpunten hadden moeten staan. Nu denkt de lezer bij zichzelf… Wat is dit voor onzin, dit is toch allemaal niet realistisch? Nou, daar komen we zo wel op.

Dan maar eens naar de wedstrijd. Dit keer geen tactische opstelling. Na een paar uur zag het er beroerder uit dan gehoopt. Eigenlijk stond iedereen wat minder. Niemand stond verloren, maar het zag er allemaal niet goed uit. Het eerste scoreverloop was dan ook eigenlijk als verwacht. Mark was voor de verandering eens als eerste klaar. Het was best een interessante partij die uitmondde in een eindspel van dame+loper tegen dame+paard. Het zwarte paard kwam vervelend te staan, er werd dan ook niet geklaagd toen tegenstander Kees van der Meer bij de eerste kans tot eeuwig schaak zonder nadenken toesloeg: 0,5 - 0,5.

Vrijwel direct daarna waren Tom en Armen klaar. Tom miste een kans op directe winst (wat Armen wel gezien had maar helaas niet in mocht fluisteren) en werd daarna weggeschoven. Armen werd kansloos van het bord geschoven. Ook pinchhitter Marco wist dit keer niet te winnen. Na de opening zag het er allemaal nog niet zo slecht uit, maar rustig werd door tegenstander Dolf Beltz een koningsaanval opgezet. Marco probeerde de stelling nog te compliceren, maar alle pogingen werden zonder problemen om zeep geholpen. Steeds meer stukken werden op de arme zwarte koning gericht en het was dan ook snel over: 3,5 - 0,5.

Het doel was inmiddels al bijgesteld naar 4 - 4. Het leek echter een grote nederlaag te worden. Als je na 3 uur spelen al met 3,5 - 0,5 achter staat… Daar kwam nog bij dat de stelling van Frank er niet uitzag. Voor Frank was er nog een troost: Maarten liet zien dat het allemaal nog veel erger kon. Deze borden had ik eigenlijk al afgeschreven. Tot er op beide borden tijdnood ontstond en Frank ineens gewonnen bleek te hebben. Een mooie meevaller. Het duurde even voordat de teamleider zich realiseerde dat Maarten eigenlijk aan een echte Maarten-partij bezig was. In tijdnood kwam de ene na de andere krachtzet / schwindel en toen de 40 zetten waren gehaald had hij ineens een eenvoudig gewonnen stelling op het bord staan.

Ondertussen was er bij Nikolai een lastig dilemma ontstaan. Hij had eerder al aangegeven dat als hij zou winnen, het team zou verliezen. Bij verlies had het team echter al verloren. Voor de verandering besloot hij daarom maar eens te winnen. Het komt erop neer dat hij gewoon een goede partij speelde en hij zijn tegenstander, op rating de hoogste van Delft 2, van het bord schoof na de opening.

Maarten had zijn partij inmiddels uitgeschoven en toen was de stand ineens 3,5 - 3,5. En je raadt nooit wie er nog bezig was…. Jawel, Kristianne. Haar tegenstander had een gevaarlijke vrijpion. Daartegenover stond dat ze voor de tijdnoodfase een kwaliteit meer had en zelf ook een vrijpion. Bij de tijdcontrole raakte ze de controle over de stelling kwijt en werd de kwaliteit en een pion teruggegeven om te voorkomen dat de zwarte vrijpion de overkant zou bereiken. Aan haar de onmogelijke taak om onder grote druk een slechte stelling remise te houden.

Maarten had zijn partij inmiddels uitgeschoven en toen was de stand ineens 3,5 - 3,5. En je raadt nooit wie er nog bezig was…. Jawel, Kristianne. Haar tegenstander had een gevaarlijke vrijpion. Daartegenover stond dat ze voor de tijdnoodfase een kwaliteit meer had en zelf ook een vrijpion. Bij de tijdcontrole raakte ze de controle over de stelling kwijt en werd de kwaliteit en een pion teruggegeven om te voorkomen dat de zwarte vrijpion de overkant zou bereiken. Aan haar de onmogelijke taak om onder grote druk een slechte stelling remise te houden.

Onder luide aanmoedigingen en steunbetuigingen van het volledige team werd er hard gestreden. Een tactisch remiseaanbod werd helaas afgewezen. Tot het laatste moment probeerde ze het, maar de stelling bleek gewoon niet remise te houden. Het is niet anders.

Hiermee was degradatie een feit. Misschien is dat maar beter ook, want als Armen en Tom volgend jaar een team hoger gaan spelen en Frank ook nog stopt is de tweede klasse waarschijnlijk een niveau te hoog.

   DSC Delft 2            2043 - Homburg Apeldoorn 3      1936 4½ - 3½
1. Richard Oranje         2013 - Tom Meurs                2103 1  - 0
2. Kim Meulenbroek        2038 - Armen Hachijan           1667 1  - 0
3. Bob Voogt              1993 - Maarten Beekhuis         2036 0  - 1
4. Walter Anema           2076 - Frank Stevens            2034 0  - 1
5. Kees van der Meer      2045 - Mark Brussen             1964 ½  - ½
6. Dolf Beltz             2069 - Marco van de Nieuwendijk 1914 1  - 0
7. Lucien van de Lisdonk  2001 - Kristianne Tempelman     1746 1  - 0
8. Jan-Peter van Zandwijk 2111 - Nikolai Kabanof          2025 0  - 1
Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Homburg 3 verliest van Purmerend

Door Mark Brussen

Homburg 3 heeft zaterdag met 2-6 verloren van titelkandidaat Purmerend. Het verschil in sterkte was te groot om de wedstrijd spannend te maken. In de laatste ronde zal minimaal een matchpunt in Delft gepakt moeten worden om kans te maken op klassebehoud. Al met al was het toch een geslaagde dag, omdat het tweede al zeker is van het kampioenschap.

Over naar de wedstrijd. Rond 16.00 uur was de stand al 0-3. Mark Brussen kwam op bord 5 goed uit de opening. In plaats van het sloperpaar te activeren werd het verkeerde plan gekozen door met de koning te gaan wandelen. Deze werd dan ook midden op het bord matgezet.

Op bord 7 deed Nikolai Kabanof ongeveer hetzelfde. Na de opening leek hij heel goed te staan, maar op de een of andere manier ging het daarna snel bergafwaarts. Der derde nul van de dag werd bijgeschreven door Tom Meurs. Op bord 2 kreeg hij al snel een koningsaanval over zich heen. Deze zag er gevaarlijk uit, en was het helaas ook. Nadat twee paarden en een dame de stelling binnenliepen kon er snel opgegeven worden.

Dan de tijdcontrole. Er waren twee personen die daar niet zo goed mee om konden gaan.
Als eerste invaller Jan Dirk Vriend (bord 8). Zoals gewoonlijk ging hij als een beest tekeer. Na een zet of twintig leek hij erg goed te staan. Een klein probleem was alleen dat hij nog een paar minuten had om de overige twintig zetten te doen. Dit lukte nog wel, maar toen alle stofwolken op waren getrokken bleef er een vervelend eindspel met twee pionnen minder over. Jammer, maar kan gebeuren.
Op bord 4 was het nog sneller gebeurd. Frank speelde weer een echte Frank-partij. Vooraf zegt hij dat hij rustig gaat schuiven. Na anderhalf uur vraagt hij of hij remise mag aanbieden. En rond de tijdcontrole is het één grote bende. Het geluk was dat zowel Frank als tegenstander Rob Schoorl in tijdnood waren. Frank bleef alle zetten noteren, zijn tegenstander alleen zijn eigen zetten, met tussendoor eentje van Frank. Toen hij zijn 3 overgebleven seconden liet lopen met het idee rustig verder te denken, bleek dat hij de 40e zet nog niet gedaan had. Vervelend, maar een zeer welkom punt voor ons.

Vlak daarna nog een meevaller. Maarten Beekhuis speelde aan bord 3 een goede partij. Vanaf het begin stond hij beter en rustig werd het punt binnengeschoven.

Armen Hachijan had het op bord 1 moeilijk tegen Pieter Hopman. Armen verloor een pion, maar wist een remise-eindspel te bereiken. Het enige dat hij moest doen was niets doen. Een kleine onachtzaamheid leidde echter tot een tweede pionverlies waarmee de partij direct over was.

Kristianne Tempelman tenslotte speelde een wisselvallige partij. In de opening werden alle stukken goed gezet. Er was niet veel aan de hand tot ze zich in tijdnood liet trucen. De dames werden afgeruild en de vijandelijke stukken kwamen in hoog tempo de stelling binnen. Ze probeerde het nog lang, maar er was geen houden meer aan.

Na de wedstrijd was het wachten op het kampioenschap voor het tweede. Tussendoor werden nog even de huiswerkopgaven van het enige teamlid met een topsportstatus gemaakt.


Picasa Foto's | download Partij Tom Meurs - Yong Hoon de Rover


 

Homburg 3 strikes again

Door Mark Brussen

Na de mooie overwinning in de vorige ronde op Nieuwendam, is Homburg 3 erin geslaagd ook de zevende ronde van de KNSB-competitie te winnen. Titelkandidaat LSG 3 werd in eigen huis met 4,5-3,5 verslagen. De score doet meer spanning vermoeden dan er eigenlijk in de wedstrijd zat. Net als vorig seizoen, toen we met 5,5-2,5 wonnen van LSG 3, was het ook dit keer snel duidelijk dat we zouden gaan winnen.

Voor we naar de partijen gaan, kijken we even naar de stand. Met nog twee wedstrijden te gaan, kunnen we de stand op twee manieren bekijken. Voor de optimisten onder ons staan we gedeeld vijfde en hebben we nog steeds kampioenskansen. Voor de pessimisten staan we negende en dus gewoon op een degradatieplaats. Dit geeft het bizarre competitieverloop aan. In tegenstelling tot Homburg 2 is promoveren geen must, maar natuurlijk wel mooi meegenomen. We zullen er alles aan doen om volgend seizoen met twee teams in de eerste klasse te spelen.

Goed, nu even serieus. We staan negende en zullen minimaal nog een keer moeten winnen om degradatie te voorkomen. We hebben de afgelopen twee wedstrijden al laten zien dat dit gewoon mogelijk is. Na eerst de zege op Nieuwendam waren onze Leidse opponenten gewaarschuwd. En als dat nog niet genoeg was, zal de afstraffing van vorig jaar ook nog wel in het hoofd zitten.

De aanloop naar de wedstrijd zorgde al voor enkele problemen. Henk kon niet meespelen en Armen mocht het een keer in het 2e proberen. Met Marco van de Nieuwendijk was de eerste invaller snel gevonden. De tweede kostte wat meer moeite. Uiteindelijk was Lex Cornelisse bereid mee te spelen. De vrouw van Lex belde echter vrijdagavond dat Lex plotseling ziek geworden was. Nou, lekker dan. Voor Lex natuurlijlk erg vervelend (beterschap!), maar op dat moment had ik net even wat meer medelijden met onszelf. Met zes man en een meisje naar een gewaarschuwd en voorbereid LSG is geen pretje.

Toen we zaterdag rond kwart voor twaalf in Leiden arriveerden, zagen we ineens akelig veel bekende gezichten. Roeland, Manuel, hé het eerste speelt hier ook! Misschien is er dan toch nog wel een achtste speler te vinden… Teamleider van het 1e Rien Bos zag het niet zo zitten, maar ons grote talent Karel van Delft wilde wel meespelen. Dat was een mooie meevaller. Op de heenreis hadden we in de auto al een tactische opstelling gemaakt waarin het tweede bord open gelaten zou worden. Karel mocht dus direct aan een van de topborden plaats nemen.

Dan de wedstrijd zelf. Na ongeveer twee uur spelen was er nog niet veel aan de hand. Tot Marco (bord 6) opeens lachend opstond en zijn tegenstander begon te jammeren als een klein kind (dat zijn niet mijn woorden). Marco had zijn tegenstander zo getrucd dat verlies van een volle toren niet meer te voorkomen was. Een paar minuten konden de stukken richting de analyseruimte. Dit is al het tweede punt van onze nieuwe supersub. We moeten binnenkort maar eens met zijn zaakwaarnemer en de technisch directeur van Schaakstad gaan praten of er geen vast contract mogelijk is voor volgend seizoen.

Als tweede was Frank klaar. We hadden besloten Frank op het eerste bord te zetten zodat hij lekker kon gaan schuiven met wit. Niets bleek minder waar. Tegen Yme Gorter brak al in de opening volledig de hel los. Na een zet of tien stonden er over en weer stukken ingesloten. Eerst dacht Frank een stuk te verliezen, maar dat kon nog voorkomen worden. Vervolgens leek hij er aardig uit te komen, maar werd ineens mat gezet. Frank en rustig spelen, yeah right.

Op bord 2 was ons grote talent en last-minute invaller Karel van Delft inmiddels ook bijna klaar. Na iets minder gestaan te hebben wist hij af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer. Ik heb geen idee hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, maar dit was natuurlijk een enorme meevaller. Toen Karel naar me toe kwam met de vraag of hij dit theoretisch remise-eindspel remise mocht geven, was de keuze snel gemaakt. Op alle andere borden stonden we goed, en veel jonge talenten hebben een paar rondes nodig om aan het niveau te wennen. Beginnen met een remise is dan gewoon een goed resultaat natuurlijk. Het remiseaanbod werd zonder nadenken door tegenstander Igor Coene geaccepteerd. Het ratingverschil van ruim 500 punten (!) geeft maar weer aan dat een rating je niet helpt een partij te winnen. Om dit punt nog verder te onderstrepen: de Leidenaren hadden op ieder bord een ratingoverwicht

Tegen de tijdcontrole stonden we op de overige borden nergens slecht en in enkele gevallen zelfs goed tot gewonnen. Tom had een prettige stelling op bord 3. Mark stond iets minder maar niet heel erg. Maarten had een zeer aangename stelling, wellicht zelfs gewonnen. Op bord 7 had Nikolai een eindspel met een pion meer, ja een pion MEER. En op bord 8 stond Kristianne gewoon gewonnen. Het begon tot onze tegenstanders door te dringen dat de winst op bord 1 wel eens de enige winst van de dag zou kunnen worden.

Op bord 4 werd het duel tussen de beide teamcaptains uitgevochten. De captain van Homburg 3 deed hier verwoede pogingen zijn chronisch gebrek aan openingskennis te compenseren met een gebrek aan creativiteit. Kortom, na een opening die akelig veel weg had van antischaak, moesten alle zeilen bijgezet worden om toch nog iets te creëren. Toen de beide paarden zich een prettige plaats op het bord hadden verschaft, leek zwart zelfs even iets beter te staan. Een paar passieve zetten van zwart verder was het toch weer omgeslagen naar en mindere positie. De witte koningsaanval werd echter nooit echt gevaarlijk en toen de tijdnood overleefd was, kon de vrede snel getekend worden.

Na haar eerste verlies de vorige ronde, speelde Kristianne ‘meisje’ Tempelman dit keer een goede partij op bord 8. Er ontstond een eindspel met weliswaar ongelijke lopers, maar wel met twee verbonden vijpionnen voorsprong. Helaas was dit niet genoeg voor de winst. Maar de snoepscore van 6,5 punt zit er nog steeds in!

Zoals al genoemd speelde Nikolai tot in het eindspel een zeer goede partij. Zou de eerste winst van het seizoen eraan komen? Nikolai zou Nikolai echter niet zijn als hij niet toch nog een poging zou ondernemen om zijn teamgenoten tot wanhoop te drijven. En aldus geschiedde. De pion voorsprong werd weggeven en hoewel het nooit verloren heeft gestaan, hebben de toeschouwers toch nog wat angstige momenten gekend. Uiteindelijk werd redelijk eenvoudig de vrede getekend en kon Nikolai zijn eerste halfje noteren. De beer is los, dus dat belooft nog wat voor de laatste twee rondes. Ik heb mij laten vertellen dat Bulgaarse beren zeer gevaarlijk zijn.

Ook Maarten speelde een zeer goede partij. Tegenstander Machiel de Heer werd vakkundig weggedrukt. Helaas kon Maarten de beslissende voortzetting niet vinden. Na enkele mislukte winstpogingen werden de handen geschud. 3,5-3,5 en al de derde gewonnen partij die in remise verzandde.

Nu moest Tom het afmaken. Na een redelijk normale opening begon Tom aan een offensief door het centrum. Uiteindelijk hield hij hier een eindspel aan over van 3 pionnen + toren tegen pion + toren. Door de goede positie van de zwarte toren was het lastiger te winnen dan het materiële overwicht doet vermoeden. Tegenstander Vincent Fructuoso (de meest recente scalp van Nikolai) had zelfs nog enkele remisewegen, maar wist deze gelukkig niet te vinden. Hiermee was de dik verdiende overwinning een feit.

Nog twee rondes winnen en we zijn veilig. De volgende ronde tegen koploper Purmerend zal wederom een lastige wedstrijd worden. Maar we hebben in het verleden al laten zien dat we zelfs de topteams in de klasse kunnen verslaan. Het is echter de vraag of we veel in de eerste klasse te zoeken hebben, aangezien Frank er na dit seizoen mee ophoudt en Tom en Armen naar alle waarschijnlijk doorschuiven naar het tweede team. Daarom nemen we met klassebehoud dit jaar wel genoegen.

   LSG 3                  2126 - Homburg Apeldoorn 3      1935 3½ - 4½
1. Yme Gorter             2140 - Frank Stevens            2034 1  - 0
2. Igor Coene             2156 - Karel van Delft          1658 ½  - ½
3. Vincent Fructuoso      2131 - Tom Meurs                2103 0  - 1
4. Adinda Serdijn         1925 - Mark Brussen             1964 ½  - ½
5. Machiel de Heer        2207 - Maarten Beekhuis         2036 ½  - ½
6. Chris Roosendaal       2158 - Marco van de Nieuwendijk 1914 0  - 1
7. Arjen van Benthem      2190 - Nikolai Kabanof          2025 ½  - ½
8. Jeroen van der Linden  2099 - Kristianne Tempelman     1746 ½  - ½
Picasa Foto's |


 

YESSSS! De tweede overwinning van Homburg Apeldoorn 3 is binnen!

Door Kristianne Tempelman

Het is ons dan eindelijk weer gelukt, een overwinning van 4,5 - 3,5, misschien wat krapjes, maar hij is er! Nieuwendam was deze keer het slachtoffer.

De eerste en overtuigende overwinning was te vinden op bord 5, Martin Beugel tegen Maarten Beekhuis. Nadat Maarten een mooie zwarte vrijpion had gecreëerd en binnen kon komen met zijn dame, was het gedaan met wit en dus het eerste punt binnen, een goed begin van deze middag.

Niet lang daarna kon er een halfje bij worden geschreven. Deze keer was het Frank die op bord drie met zwart de strijdbijl begroef. 1,5 - 0,5 dus.

Armen was de volgende speler van ons team die liet zien wat hij kon. Een mooie overwinning op bord 4 en een voorsprong van twee punten was nu een feit.

Tom maakte deze voorsprong nog wat groter door op bord 2 gewoon maar weer even netjes te winnen. Nog maar één punt en dan is de overwinning binnen. Maar dat ene punt was toch nog wel lastig...

Op het eerste bord vond er een duel plaats tussen onze enige echte Nikolai en de topscoorder van de klasse, Cor Croese. Na een wat late aankomst van Nikolai, ging het toch redelijk gelijk op. Maar aan het einde was het toch Nikolai die zijn koning kon omleggen. Nu nog drie partijen te gaan, maar op alle drie de borden leek een overwinning nog niet in zicht.

De tweede verliespartij van vandaag ging naar Kristianne, die vandaag haar eerste nederlaag van deze competitie kon noteren. Na een doodlopende aanval op de koningsvleugel nam zwart de overhand op de damevleugel en na een spannende strijd was het dan echt gedaan met haar.

Al leek de overwinning dan ook even zo dichtbij, na zes partijen was Nieuwendam toch weer terug in de strijd. Maar dat was slechts een illusie voor hun, want niet veel later was het de enige echte Henk Eleveld die de overwinning binnensleepte voor het team.

Tot slot, de overwinning was al binnen en er was nog één partij te gaan. Zoals gewoonlijk is het onze teamleider Mark Brussen die nog bezig was. Helaas kon hij er geen punt meer bijsnoepen, maar dat maakte toch niets meer uit, de overwinning was tenslotte binnen!

Er is nu nog hoop op klassebehoud, maar met nog LSG 3, Purmerend en Delft in het vooruitzicht zal het nog behoorlijk lastig worden.

   Homburg Apeldoorn 3    1957 - Nieuwendam            2067 4½ - 3½
1. Nikolai Kabanof        2025 - Cor Croese            2268 0  - 1
2. Tom Meurs              2103 - Barry Brink           2154 1  - 0
3. Frank Stevens          2034 - Frank van de Velpen   2066 ½  - ½
4. Armen Hachijan         1667 - Ed Baarslag           2045 1  - 0
5. Maarten Beekhuis       2036 - Martin Beugel         2008 1  - 0
6. Kristianne Tempelman   1746 - Wim de Schipper       2032 0  - 1
7. Henk Eleveld           2082 - Ron van Dijk          2005 1  - 0
8. Mark Brussen           1964 - Martin de Koning      1959 0  - 1
Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Homburg 3 verliest van concurrent Soest

Door Mark Brussen

Homburg 3 heeft in de vijfde ronde van de KNSB-competitie met 5-3 verloren van Soest. Hiermee staan we weer op de laatste plaats en zal het een lastig karwei worden om degradatie te ontlopen.

Het was een spannende strijd waarin er wellicht meer in had gezeten. Tom offerde op bord 1 zijn twee torens voor drie stukken en een gevaarlijke aanval. Na 15 zetten zo’n beetje a tempo gespeeld te hebben, begonnen zijn teamgenoten zich toch een beetje zorgen te maken. Stond hij niet gewoon materiaal achter? Na de bemoedigende woorden dat hij 'gewoon' een partij van Carlsen aan het volgen was en daar nog 15 zetten mee door kon gaan, speelde hij met hetzelfde tempo verder. Mocht iemand zich nog afvragen waarom die irritante jeugdspelertjes steeds beter worden: het antwoord is zojuist gegeven. De tegenstander van Tom had al zijn kwaliteiten en tijd nodig om in de strijd te blijven. Dit lukte echter goed. Met lichte tijdnood op komst bleef hij goede zetten spelen, terwijl Tom toch wat meer moeite begon te krijgen de goede zetten te vinden. Met zicht op een gunstig eindspel maakte Tom een fout en daarna kon hij snel opgeven. Dit was de eerste tegenvaller.

Op bord 2 speelde Henk tegen een andere 2300-speler ook een goede partij. Hij wist het FM Helgason heel lastig te maken en kon zelfs ergens een pion winnen. De kans miste Henk en in het eindspel wat volgde werd het ratingverschil van 300 punten duidelijk. Rond de 40e zet kon zwart zijn koning omleggen.

Maarten speelde weer eens zoals we van hem gewend zijn. In de opening werd er een pion geofferd om alle stukken naar voren te laten trekken. Na een korte en hevige strijd wist Maarten met een mooie combinatie een einde aan de partij te maken.

Frank heeft tot nu toe een moeilijk seizoen. Ook dit keer was een kleine onnauwkeurigheid genoeg voor het verlies van de partij. Na de opening was er nog niet veel aan de hand. Frank had een aanval op de witte koningsstelling en tegenstander Bram Otto probeerde gaten te schieten in de zwarte verdediging. In tijdnood creëerde wit een vrijpion. In eerste instantie leek deze gestopt te kunnen worden, maar een klein foutje kostte Frank een stuk en de partij.

Op bord 5 overspeelde Armen zijn tegenstander. Een loperpaar en een gedekte vrijpion zorgde voor veel gevaar in de zwarte verdediging. Toen het moment was aangebroken om de genadeklap uit te delen, kon Armen de winst niet vinden. Daardoor verzandde de partij in remise.

Op bord 6 speelde onze Iron Lady. Over het resultaat van de partij hoef ik natuurlijk geen uitspraken te doen. Langzaam maar zeker drukte Kristianne haar tegenstander van het bord. Een mooi vrijgespeelde vrijpion zorgde voor voldoende gevaar om het eindspel zonder veel moeite binnen te tikken. Met 4,5 uit 5 is ze de onbetwiste topscorer van het team.

Nikolai heeft het moeilijk dit seizoen. Op bord 7 had hij het ook deze partij erg lastig om de opening goed door te komen. In het middenspel werd de witte koning zwaar onder vuur genomen. Met een truc werd een stuk verloren en niet veel later was opgeven onvermijdelijk. We zijn er van overtuigd dat Nikolai de volgende ronde een punt zal scoren.

Op bord 8 speelde Mark een moeilijke partij. Na een rustige opening werd er eerst een pion gewonnen om daarna de dame te ruilen tegen twee torens. Drie zetten en twee blunders later stonden er echter een kwal en een pion minder op het bord. Na lang proberen zat er voor beide partijen niet meer in dan remise.

Dit alles resulteerde in een 5-3 verlies. Volgende ronde spelen we tegen de nummer acht Nieuwendam. Deze wedstrijd zullen we echt moeten winnen om nog kans te maken op klassebehoud.

   Soester SC 1922        2103 - Homburg Apeldoorn 3    1957 5  - 3
1. Eric de Haan           2326 - Tom Meurs              2103 1  - 0
2. Reynir Helgason        2342 - Henk Eleveld           2082 1  - 0
3. Henk Weenink           2175 - Maarten Beekhuis       2036 0  - 1
4. Bram Otto              2076 - Frank Stevens          2034 1  - 0
5. Arno Buyten            2084 - Armen Hachijan         1667 ½  - ½
6. Gerrit Meine Muis      2128 - Kristianne Tempelman   1746 0  - 1
7. Roderick Loeber        2103 - Nikolai Kabanof        2025 1  - 0
8. Kevin Rijpert          1588 - Mark Brussen           1964 ½  - ½
Picasa Foto's | download Partij Maarten Beekhuis | download Partij Kristianne Tempelman


 

Eerste overwinning voor Homburg 3

Door Mark Brussen

Homburg 3 heeft in de 4e ronde van de KNSB-competitie een mooie 5-3 overwinning geboekt op ASC. Na nederlagen in de eerste drie rondes waren we eigenlijk al afgeschreven, maar na deze prachtige zaterdag is de strijd om de degradatieplaatsen weer volop losgebarsten.

De overwinning was ook niet meer dan verdiend, slechts één nederlaag en drie terechte overwinningen. En dat met twee invallers. Wegens schaarste op de markt voor Duitse huurlingen mocht Tom zijn debuut maken voor Homburg 1. Ondanks dat we Tom zeer goed kunnen gebruiken, konden we hem deze kans natuurlijk niet ontnemen. Toen ik op dinsdag een sms-je van Frank kreeg dat hij wegens familieomstandigheden niet aanwezig kon zijn, was het drama helemaal compleet. Gelukkig waren er met Cees van Bohemen en Marco van de Nieuwendijk twee goede invallers voorhanden.

Dan de wedstrijd zelf. Na ongeveer een uur spelen kon het eerste halve punt genoteerd worden. Cees speelde zijn bekende openingssysteem. Tegenstander en teamleider Wouter Hennink speelde zijn bekende antischaak. Na ongeveer twaalf zetten was er nog weinig gebeurd. Aangezien de teamleiders van de beide teams tijdens kantooruren nog wel eens over het schaken praten, zat de angst voor de opening van Cees er bij Hennink goed in. Na twaalf zetten sidderen en beven werd de vrede dan ook snel getekend. Hiermee heeft Cees na een aantal mislukte invalbeurten zijn eerste halfje voor het derde binnen. Dat er nog vele punten mogen volgen!

Als tweede was Henk Eleveld klaar. In de partij tegen de op papier veel sterkere Dennis Helvensteijn gebeurde er eigenlijk niet zo veel. De remise werd soepel binnengehaald. Dit gaf vertrouwen. Op een aantal andere borden hadden we al een licht voordeel. Zou het dan misschien... Nee, dat zal toch niet.

Toen Armen Hachijan ons op voorsprong zette, kon het helemaal niet meer op. Vooraf had hij al aangekondigd zijn eerste punt te zullen halen deze ronde. Hij speelde met zwart dan ook een goede partij en drukte zijn tegenstander rustig van het bord. Nog voor de tijdcontrole was de strijd gestreden.

Marco van de Nieuwendijk vergrootte de voorsprong. Hij won op indrukwekkende wijze, alsof hij al jaren in ons team speelt. Na een goed opgebouwde opening werd de stelling opengegooid en tegenstander Martin van Gils overrompeld. Een aantal gevaarlijke counterpogingen werden koeltjes afgeslagen. De materiaalvoorsprong werd opgebouwd en niet veel later verzilverd. Een 3-1 voorsprong. En dat terwijl Maarten, Kristianne en Mark zeker niet minder stonden.

Nikolai Kabanof moest helaas wel zijn meerdere erkennen in Dinard van der Laan. Nikolai heeft dit seizoen nog moeite de goede zetten te vinden. Van der Laan maakte pijnlijk duidelijk hoe er tegen catenaccio gespeeld moet worden. Vanuit de opening werden de zwarte stukken teruggedrongen. Vakkundig werd het vervolgens afgemaakt.

Maarten speelde op bord 1 een goede partij tegen Norbert Jansen. Er werd toegewerkt naar een iets beter eindspel van loper tegen paard. Genoeg voor de winst was het echter niet. In overleg werd besloten ook geen verdere winstpogingen te doen, met een 3-1 voorsprong en twee betere stellingen: 3,5-1,5. Nog 1 punt nodig voor de overwinning.

Kristianne bracht het beslissende punt binnen. Na een rustige opening werd in het middenspel een vrijpion gecreëerd. De vraag was of het genoeg was voor de winst. Er werd al voorzichtig gevraagd of remise ook genoeg was. De teamleider stond op dat moment een pion voor in het eindspel, dus remise moest ook genoeg zijn. Dus rustig kijken of er meer uit te halen is en anders een halfje pakken. Tegen de tijdcontrole stond de vrijpion op de zesde rij en kwamen de torens van Kristianne gevaarlijk de zwarte stelling binnen. Er moesten echter nog wel 8 zetten in 2 minuten gedaan worden. Haar tegenstander had nog iets minder tijd, een kleine minuut. Een kleine complicatie was dat Mark Brussen op bord 8 zijn eindspel met pluspion in no-time wist uit te bouwen naar een totaal verloren eindspel met twee pionnen minder. Kristianne moest nu dus winnen om de matchpunten in Apeldoorn te houden. De teamleider kreeg bijna een zenuwinzinking toen Kristianne de zetten uitvoerde (en noteerde!) alsof ze nog 2 uur de tijd had. De tijdvoorsprong slonk dan ook snel, maar het stellingsvoordeel nam alleen maar toe. Een kwaliteit werd veroverd, vervolgens een pion. En toen kon iedereen opgelucht ademhalen, de tijdcontrole was gehaald met nog een paar seconden over. Het vervolg van de partij was een typisch gevalletje: in de tang en wrikken maar. De matchpunten waren dan ook snel binnen!

Tot grote opluchting van Mark, die al bang was een matchpunt verkloot te hebben. Het feest was helemaal compleet toen Wouter Dambrink over net zoveel eindspelkwaliteiten bleek te beschikken als zijn tegenstander. Een eindspel toren tegen toren en 2 pionnen werd eerst teruggebracht tot 1 pion. Vervolgens miste hij dat de pion gewoon kon promoveren en een ultieme poging eindigde in pat. Hiermee was de 5-3 overwinning een feit.

Er zullen nog vijf zware wedstrijden volgen, maar we zijn in ieder geval weer in de race. Niet in de laatste plaats met dank aan onze topscorer Kristianne. Na vier wedstrijden heeft ze net zoveel punten als het halve team bij elkaar. Tenslotte kan ik op de uitspraak van een onbetekenende IM dat de jeugd het heeft laten liggen, alleen maar zeggen: dat geldt zeker niet voor ons team.

   Homburg Apeldoorn 3      1942 - ASC                  2083 5 - 3
1. Maarten Beekhuis         2036 - Norbert Jansen       2096 ½ - ½
2. Henk Eleveld             2082 - Dennis Helvensteijn  2262 ½ - ½
3. Nikolai Kabanof          2025 - Dinard van der Laan  2248 0 - 1
4. Cees van Bohemen         2101 - Wouter Hennink       2050 ½ - ½
5. Marco van de Nieuwendijk 1914 - Martin van Gils      2007 1 - 0
6. Kristianne Tempelman     1746 - Clement van de Laar  2032 1 - 0
7. Armen Hachijan           1667 - Paul de Vries        2010 1 - 0
8. Mark Brussen             1964 - Wouter Dambrink      1957 ½ - ½
Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

De jeugd heeft de toekomst

Door Mark Brussen

Homburg 3 heeft in de derde ronde met 1,5-6,5 verloren van SOPSWEPS‘29. Eigenlijk zouden we een uitwedstrijd moeten spelen, maar onze tegenstanders spelen alleen maar uitwedstrijden. Daarom speelden we dit keer als enige team een thuiswedstrijd. SOPSWEPS staat voor Samen Op Pad Spelen Wij Een Potje Schaak. De leden van het team schijnen uit alle windstreken te komen en hebben dan ook geen clubgebouw of competitie. Het houdt het midden tussen een studentencorps en een carnavalsvereniging, uitgedost in wespenpakken.

Alleen onze minderjarige teamleden wisten zich aan de ellende te onttrekken. Armen heeft zijn eerste halfje binnen, Kristianne won wederom en Tom speelde dit keer mee met het 2e. De anderen gingen soepel of minder soepel het bord af, daarover hieronder meer.

Cees van Bohemen mocht invallen voor Tom. Hij mocht dan ook gelijk aan bord 1 plaatsnemen. Zoals meestal, zag het er na de opening goed uit. Met zijn aparte doch effectieve speelstijl weet hij een 1. d4 om te bouwen tot een mooie aanvalsstelling. We gingen ons toch zorgen maken, toen het thematische g2-g4 maar uitbleef. De ongerustheid bleek terecht, want Cees gaf zijn reeks invalbeurten een passend vervolg met een nul.

Op bord 2 speelde Henk een moeilijke partij met zwart. Veel meer kan ik er ook niet over zeggen, ik heb er niet veel van meegekregen. Het enige wat ik wel weet is dat hij niet gewonnen heeft.

Op bord 3 speelde Maarten een interessante partij tegen IM Riemersma. Toch leuk om tegen een IM te spelen. In de analyse bleek zelfs dat Maarten nog ergens had kunnen winnen. Hij kon de zet helaas niet vinden en niet veel later plofte er opeens een dame op a5. Dat was op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat er ineens twee ongedekte stukken aangevallen stonden. Met een stuk tegen een pion achter probeerde Maarten het nog lang, maar het eindspel was niet meer te houden.

Frank heeft tot nu toe een moeilijk seizoen, met 0,5 uit 2. Deze keer ging het niet veel beter. Na een rustige opening kwam Frank wat verdedigend te staan. Om overeind te blijven werd een kwaliteit geofferd, vervolgens een pion. Dit bleek te veel van het goede.

Nikolai begint steeds beter te spelen. Vorige ronde kwam hij al goed uit de opening en ook deze keer kwam hij heel goed te staan. Sinds iemand hem geleerd heeft dat een pion ook twee vakjes naar voren mag, gaat het steeds beter. Op een gegeven moment stonden er zelfs pionnen op c4, d4, e4 en f4. Dat is op zich nog niet zo vreemd, maar het aparte was... Nikolai speelde met wit! Hij kwam dan ook volledig gewonnen te staan. In tijdnood liet hij zich jammer genoeg bij de neus nemen waardoor hij tegen de derde nul van het seizoen is aangelopen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij de volgende ronde wel wint.

Mark speelde op bord 6 wederom een slechte partij. Na een onnauwkeurigheid in de opening kostte het veel moeite en tijd om de stelling nog enigszins leefbaar te houden. Zonder resultaat, na nauwkeurig spel werd de zwarte stelling soepel opgeveegd.

Armen speelde tot nu toe twee ongelukkige partijen. Dit keer kwam hij heel goed te staan uit de opening. Ook daarna bleef het goed gaan. Hij won een kwaliteit tegen een pion en de c-pion liep hard richting de overkant. Helaas wist zijn tegenstander er met een laatste wanhoopsoffensief eeuwig schaak uit te slepen. Maar een halfje is een goed begin.

Dan hebben we nog ons geheime wapen op bord 8: Kristianne. Is dat niet dat bescheiden meisje? Ja, die. Achter het bord verandert ze in een meedogenloos beest. De ene na de andere tegenstander vliegt eraf. Dit keer stond de schaakversie van David tegen Goliath op het programma. Kristianne tegen een man van ongeveer 2 meter. In een Morragambiet pakte ze dankbaar de geofferde pion en gaf deze niet meer terug. Het gevolg was dat ze een gevaarlijke koningsaanval over zich heen kreeg. De juiste verdediging werd gevonden en in tijdnood, beiden nog 2 minuten voor 10 zetten, werd de aanval overgenomen en werd Goliath ijskoud mat gezet.

Dit alles resulteerde in een 1,5-6,5 nederlaag. Er zal nog veel moeten gebeuren willen we ons ook dit seizoen handhaven in de tweede klasse.

Twee verslagen van SOPSWEPS:
Blogger 6½ - 1½ of het verhaal van de gehaktballen
Blogger Werd er tijdens het eten nog geschaakt?
   SOPSWEPS'29           2140 - Homburg Apeldoorn 3    1957 6½ - 1½
1. Dinand Webbink        2276 - Cees van Bohemen       2101 1  - 0
2. Johan Booij           2240 - Henk Eleveld           2082 1  - 0
3. Li Riemersma          2429 - Maarten Beekhuis       2036 1  - 0
4. Frank Smeele          2163 - Frank Stevens          2034 1  - 0
5. Tom Bottema           2152 - Nikolai Kabanof        2025 1  - 0
6. Jeroen van den Berg   1983 - Mark Brussen           1964 1  - 0
7. Paul van Onselen      1929 - Armen Hachijan         1667 ½  - ½
8. Gert Pijl             1948 - Kristianne Tempelman   1746 0  - 1
Picasa Foto's | download Pgn downloaden | chessbase Partij Maarten Beekhuis | chessbase Partij Kristianne Tempelman


 

NSI De Eenhoorn 1 - Homburg Apeldoorn 3:  6 - 2

Door Mark Brussen

Het derde team van Homburg heeft in de tweede ronde van de KNSB-competitie een kansloze nederlaag geleden tegen De Eenhoorn uit Hoorn. De wedstrijd was grotendeels live op Internet te volgen. In Hoorn stonden zes live borden klaar. We hopen maar dat weinig mensen die middag de site van De Eenhoorn gevonden hebben.

Toen de opstellingen bekend waren werd al duidelijk dat we een lastige middag tegemoet zouden gaan. De Eenhoorn is op papier het sterkste team in de klasse. Met beide teams op volle sterkte zat er gemiddeld ruim 200 ratingpunten tussen de beide teams. Wel leek de opstelling van de tegenstanders op een soort tactische opstelling, waarbij de sterkste speler op bord 5 tegen Nikolai speelde.

Dan de wedstrijd. Tom speelde op bord 1 tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. De wedstrijd ging dan ook gelijk op tot in het verre eindspel. Er stond na een uur of vijf spelen een eindspel op het bord met 3 Pi + P + L voor Tom en een pion meer voor zijn tegenstander, Jeroen Edeling. Tom had wel een verbonden vrijpion. Met zeer secuur spel werd de zwarte koning ingesloten door de vrijpionnen en de lichte stukken. Het was echter moeilijk om er doorheen te komen. Toen beide partijen zich eigenlijk al verzoend hadden met remise (de score was toen inmiddels 6-1), kon Tom na een blunder van zijn tegenstander toch een vol punt noteren.

Op bord 2 begon Henk vanuit de opening een wandeling met zijn dame. Het doel om de tegenstander Peter Doggers uit de tent te lokken lukte iets te goed. De witte pionnen drongen zich door de zwarte stelling en op zet 36 kon Henk opgeven. Op bord 3 ging het niet veel beter. Maarten offerde tegen Daan Zult een paar pionnen voor een koningsaanval. Toen de aanval niet door bleek te slaan was het snel gebeurd. Frank ruilde op bord 4 zijn dame voor de toren van de tegenstander, althans zo dachten de omstanders. Na wat beter tellen bleek dat Frank er nog een stuk bij in had geleverd. Het vervolg was dan ook kansloos.

Nikolai speelde op bord 5 tegen de hoogste ratinghouder van de tegenstander, Martijn Monteban (2273). Nikolai kwam zowaar goed uit de opening en leek zelfs beter te staan. Na wat heen en weer schuiven kwamen de zwarte stukken echter Nikolai’s stelling binnen en niet veel later konden we ook hier een nul noteren. Mark stond op bord 6 vanuit de opening slecht. Het enige lichtpunt was dat tegenstander Henk-Jan Visser veel tijd gebruikte. In een gewonnen stelling moesten nog wel 15 zetten in een minuut worden gedaan. Dit bleek genoeg, want 5 zetten later was een matnet gevormd en kon Mark opgeven.

Armen speelde op bord 7 een goede partij. In een van zijn geliefde openingen creëerde hij een zeer gevaarlijke koningsaanval. Armen offerde een stuk om een doorbraak te forceren. Na een vervelende tussenzet stond hij gewoon een stuk achter en kon hij opgeven. Iets geduldiger spel had wellicht zijn eerste punt op kunnen leveren. Kristianne speelde de vorige ronde al een goede plusremise. Ook dit keer speelde ze een goede partij. Hoewel de tegenstander in de analyse dacht beter te staan, werd hij soepel weggeschoven door Kristianne. Kristianne en Tom zijn na twee rondes nog ongeslagen, beide met 1,5 punt uit twee partijen.

   NSI De Eenhoorn      2170 - Homburg Apeldoorn 3      1957 6  - 2
1. Jeroen Edeling       2139 - Tom Meurs                2103 0  - 1
2. Peter Doggers        2204 - Henk Eleveld             2082 1  - 0
3. Daan Zult            2156 - Maarten Beekhuis         2036 1  - 0
4. Mark van Ojik        2231 - Frank Stevens            2034 1  - 0
5. Martijn Monteban     2273 - Nikolai Kabanof          2025 1  - 0
6. Henk Jan Visser      2216 - Mark Brussen             1964 1  - 0
7. Sjors Broersen       2073 - Armen Hachijan           1667 1  - 0
8. Ron Deen             2071 - Kristianne Tempelman     1746 0  - 1
Picasa Foto's | download Pgn downloaden


 

Homburg 3 verliest van Oud Zuylen

Door Mark Brussen

Homburg 3 heeft in de eerste ronde van de KNSB-competitie thuis met 3,5-4,5 verloren van concurrent Oud Zuylen. In de Brinkhorst was het een gelijke strijd tussen op papier de nummers 9 en 10 in de klasse,ondanks het ratingverschil van gemiddeld 100 punten in het voordeel van de bezoekers.

Debutant Armen Hachijan maakte een fout in de opening en werd vervolgens genadeloos van het bord geschoven. Armen moet nog wat wennen aan het niveau, maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij de rest van het seizoen zijn punten gaat pakken. Met de ontwikkeling van Tom Meurs gaat het snel. Vorig seizoen speelde hij nog aan de lage borden, dit seizoen mag hij plaatsnemen aan bord 1. Hij liet met een degelijke remise met zwart zien dat hij daar klaar voor is.

Een andere debutant in de basisopstelling is Kristianne Tempelman. Met drie succesvolle invalbeurten vorig seizoen heeft ze een basisplaats in het derde verworven. Het begin was goed met een degelijke remise aan het laatste bord. Ook Frank Stevens is begonnen met een remise. Hier ging het er echter heel wat harder aan toe. Frank kwam iets minder uit de opening, maar ging in de tegenaanval. Een matnet werd net niet gevonden, waardoor er niets anders op zat dan eeuwig schaak.

Nikolai Kabanof noteerde de tweede nul. Zijn spel is bij vlagen niet om aan te zien, maar desondanks leek hij aardig uit de opening te komen. Na een paar onnauwkeurigheden werd hij toch van het bord gedrukt. Maarten Beekhuis kwam vanuit de opening in een onduidelijke stelling terecht. Hij werd steeds verder weggedrukt en moest een stuk geven om niet mat te gaan. In hevige tijdnood wist Maarten dit stuk terug te winnen. Er bleef een eindspel over met ongelijke lopers waar voor beide partijen niets meer uit te halen was. Mark Brussen kwam slecht uit de opening. Na 20 zetten ontstond er aan beide kanten al lichte tijdnood, waar zijn tegenstander niet goed mee om kon gaan. De tijdcontrole werd nog wel gehaald, maar toen stond Mark al gewonnen. Niet veel later kon dan ook een punt genoteerd worden.

Hiermee was de stand 3-4 in het voordeel van de bezoekers. Henk Eleveld moest zijn partij dus winnen om nog een matchpunt over te houden. Hij kwam in een toreneindspel met een pion minder. Toch probeerde Henk er nog zoveel mogelijk uit te halen. Meer dan remise zat er na een aantal winstpogingen echter niet meer in.

Hiermee is de eerste wedstrijd verloren gegaan tegen een directe concurrent in de degradatiestrijd. In de volgende wedstrijd zullen we punten moeten pakken als we op bezoek gaan bij topper De Eenhoorn.

   Homburg Apeldoorn 3  1957 - Oud Zuylen               2060 3½ - 4½
1. Tom Meurs            2103 - Jaap van der Tuuk        2147 ½  - ½
2. Henk Eleveld         2082 - Matthias Oomens          2131 ½  - ½
3. Maarten Beekhuis     2036 - Wilbert Surewaard        2131 ½  - ½
4. Frank Stevens        2034 - Ed van Eeden             2106 ½  - ½
5. Nikolai Kabanof      2025 - Ruud Hoogenboom          2080 0  - 1
6. Mark Brussen         1964 - Huib Olij                1977 1  - 0
7. Armen Hachijan       1667 - Frans Sanijs             1969 0  - 1
8. Kristianne Tempelman 1746 - Carol-Peter Gouw         1943 ½  - ½
Picasa Foto's | download Pgn downloaden

venster sluiten