Oprichting van Ons Genoegen

Hoofdstuk vier van Historie Schaakstad Apeldoorn gaat over Ons Genoegen en begint met:

De krant van 22 maart 1938 meldt de volgende schaakuitslag:
OG (pas opgericht) − Hoog Soeren (GSB) 4-4
Pas opgericht! Ergens in de eerste maanden van 1938? Of kan ‘pas’ nog langer geleden zijn?

Huub Blom is bezig met de tweede druk van zijn boek Pionnen uit het oosten en in dat kader voortdurend op zoek naar ontbrekende informatie. Dat heeft onder meer deze prachtige vondst opgeleverd over OG in de Nieuwe Apeldoornse Courant van 13 november 1937:

schaakrubriek
Klik/tik voor groter afbeelding

Mooi, zo’n verhaal, met een paar opvallende zaken:

  • De schaakrubriek in de NAC werd verzorgd door redacteur Stuiver uit Venlo. De basis­tekst zou wel eens aangeleverd kunnen zijn door een van de drie personen genoemd in het verhaal. Want twee van hen komen ook voor in de stand van de ladderwedstrijd iets verder in de rubriek. Plus Mej. A. Windemuller die we ook al eens zijn tegengekomen in hoofd­stukken een en twee van het Historie-verhaal.
  • De heer Stuiver blijkt over een ver vooruitziende blik te beschikken door zich af te vragen of centralisatie van plaatselijke schaak­verenigingen niet alleen mogelijk of zelfs op den duur niet noodzakelijk is. Hij heeft uiteindelijk gelijk gekregen.
  • Op basis van de inhoud kunnen we de oprichting van Ons Genoegen bepalen op de eerste helft van november 1937.
  • De contributie van ƒ 0,10 per week komt nagenoeg overeen met de prijs van een liter melk, dat was ƒ 0,11 destijds.
  • De drie genoemde personen kunnen heel goed het eerste bestuur van OG zijn geweest.

Tijdlijn van schaakclubs uit de gemeente Apeldoorn en gespeeld in de OSBO:


1906 Apeldoornsche Schaakvereeniging wordt voor het eerst vermeld, de vermoedelijk niet levens­vatbare voorloper van ASG
1908 Apeldoorns Schaak Genootschap opgericht
1923 ASG wordt weer Apeldoornsche Schaakvereeniging (ASV / ApSV)
1931(?) Dr. Euwe splitst zich af van ASV
1936 Vriendschap Door Strijd (VDS) Beekbergen opgericht (tot 2019)
1937 Ons Genoegen opgericht, een van de vele schaak­verenigingen als gevolg van de grote successen van Max Euwe, wereld­kampioen 1935-1937
1946 ASV en Dr. Euwe gaan weer samen verder als ASG
1974 De Schaakmaat opgericht
1977 Ons Genoegen wordt Schaakvereniging Apeldoorn (SVA)
1982 Schaakvereniging Ugchelen (SVU) opgericht (tot 2010)
1990 Vrouw en Paard opgericht, alleen vrouwelijke leden (tot 2001?)
1999 ASG en SVA gaan gecombineerd verder als Schaakstad Apeldoorn
2003 officiële oprichting van Schaakstad Apeldoorn
2018 De Schaakmaat gaat op in Schaakstad Apeldoorn en betekent het gelijk van redacteur Stuiver, door hem 81 jaar eerder eerder verwoord in bovenstaande schaak­rubriek

Voor wat betreft Algem. Dam- en Schaakclub Apeldoorn (A.DE.S.A.) vond Huub Blom nog een publicatie d.d. 4 augustus 1949 en met een hoog damgehalte. Daarom doorgestuurd naar Fred van Amersfoort (hij heeft een paar jaar geleden met succes Damclub Apeldoorn nieuw leven ingeblazen) en hij meldt onder andere het volgende (plus de suggestie om te zoeken in Delpher op ADESA):

De J. Visser in het artikel was organisatorisch heel actief. Vooral dammen maar ook schaken. Bekend problemist, eigen dam­rubriek. Medeoprichter van ADESA, de schakers zijn niet lang gebleven. Visser zelf is waar­schijnlijk rond 1950 vertrokken naar Australië. Daar leefde hij onder de naam Jo Viscerius.

Het zoeken in Delpher levert het jubileumnummer van ADG op. Uitgelichte wetenswaardigheden:

  • Op 28 september 1936 werd ADESA opgericht: Algemeen Dam- en Schaakgenootschap Apeldoorn. Het betekende de tweede damclub naast De Dam en de derde schaakclub naast de Apeldoornsche Schaakvereniging (ASV) en Dr. Euwe.
  • In 1937 werd de schaakafdeling van ADESA ingedeeld in de groep Apeldoorn van de 2e klasse GSB met VDS (Beekbergen), Prins Maurits (Ugchelen) en SCHS (Hoog-Soeren), tientallen destijds.
  • In 1938 scheidden de schakers zich af en werden in groten getale lid van het in november 1937 opgerichte Ons Genoegen. De naam ADESA werd in mei 1939 gewijzigd in ADG, het Apeldoornsch Damgenootschap, ongetwijfeld naar analogie met de eerdere naam van ASV, het Apeldoornsch Schaakgenootschap.
  • Het jubileumnummer de ADG’er 1936‑1946 verscheen bij het tweede lustrum op 28 september 1946.

Altijd weer spannend, het meestal vruchteloze zoeken naar diamanten in ogenschijnlijk uitgeputte en verlaten mijngangen en het levert slechts heel sporadisch een Cullinan op.

Daar klopt niets van? Nou vooruit, maar soms iets dat er veel op lijkt!


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.