Geflatteerde nederlaag

KNSB-competitieNa de grandioze overwinning in en tegen Winterswijk in de vorige ronde, waardoor we ons nagenoeg veilig speelden, waren we natuurlijk gebrand op een overwinning tegen streekgenoot en rivaal Voorst. Op papier ontlopen de teams elkaar weinig en in de stand begonnen we zelfs met een kleine voorsprong. Maar het zat ons deze zaterdag niet mee en we leden uiteindelijk een ruime, naar mijn mening, geflatteerde nederlaag.

Jelle (z) wist op eerste bord nog wel een lastige stelling na de opening in veilige (remise) haven te brengen. Maar Gonzalo had na een wat rommelig verlopen opening (geweigerd Morra) met zet 19 teveel zwakheden opgelopen. En dat leidde uiteindelijk tot materiaal­verlies en een verloren eindspel.

Frie behield op bord 3 zijn plusscore en ongeslagen status met een prima remise tegen een hoger gerate tegenstander. Zelf kwam ik op bord 4 voor mijn gevoel nog wel actief uit de opening. De tegengestelde rokade leek gezien mijn ontwikkelings­voorsprong niet ongunstig; zeker niet toen ik op e6 de lopers wist te ruilen en mijn tegenstander met een verzwakte pion opzadelde. Ik had echter overzien wat de kracht van zijn 18e zet eigenlijk was en kon alle dreigingen niet meer pareren. Het kostte een stuk en de partij.

Maar niet voor het eerst dit seizoen vond de felste strijd plaats op de onderste borden en die ontwikkelde zich lange tijd zeer hoopgevend. Paul wist een gecompliceerde stelling op zijn bekende rustige wijze te leiden naar stuk- en partijwinst. En Aart haalde opgelucht adem nadat zijn tegenstander verzuimde de geboden open lijn te benutten die hem veel hoofdbrekens had kunnen bezorgen. Invaller Anton speelde een geweldige partij, maar kreeg niet de beloning die hij verdiende. Hij won een stuk in het middenspel, na geruime tijd de dame op de onderste rij van zijn tegenstander te hebben aangeboden. Ondertussen moest hij er ook wat pionnen voor inleveren en zijn koning enigszins in de open ruimte positioneren. Al met al wist hij ook de dreigingen met precisie te pareren. En juist toen de lucht was opgeklaard en afwikkeling naar de winst een kwestie van tijd leek, sloeg de tegenstander met een tussen­schaakje toe en was loper­verlies een feit. Bloedstollend en meedogen­loos, maar een lust voor het oog! Marcel tenslotte onderging hetzelfde lot in een weer zorgvuldig opgebouwde stelling in een eindspel met een pion meer. Waarschijnlijk overschatte hij zijn kansen met een poging de winst te forceren, waardoor de koning te laat terug was om de pion­doorbraak van zijn tegenstander te voorkomen. Maar nog steeds een prachtige score van 6,5 uit 8!

Al met al weer een enerverende match met strijd tot de laatste zet waarbij de balans deze keer helaas niet onze kant op viel. Na afloop hebben we de teleurstelling met onze clubgenoten verwerkt bij een prettige eetgelegenheid in het centrum.

Apeldoorn 3          Voorst 1           2½-5½
Bauer, Jelle     1981 - Tienhoven van, Richard 1979  ½-½
Tangarife Ramirez, G. 1936 - Sloots, John      1910  0-1
Belle van, Frie    1924 - Bosch van Rosenthal, J. 1962  ½-½
Galekop, Wes	   1897 - Jansen, Michiel     1940  0-1
Weenink, Anton	   1894 - Dooper, Lûtsen     1924  0-1
Kraaijkamp, Marcel  1933 - Denys, Karl       1872  0-1
Peut van de, Aart   1825 - Gelder van, Jacques   1816  ½-½
Tulfer, Paul     1842 - Boer de, John      1763  1-0
Gemiddelde rating:  1904   Gemiddelde rating:   1896 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.