Een Gezellige Overwinning

KNSB-competitieHet tweede team was er nog niet helemaal zeker van of het klassenbehoud een beklonken zaak zou zijn. Na de nederlaag in de vorige ronde tegen Amersfoort was het belangrijk dit hoe dan ook recht te zetten tegen het onderaan bungelende Almelo. Martin van Dommelen was te ziek om mee te kunnen spelen, dus moest schrijver dezes zijn opwachting maken in het team. En na een boost met de ELO-rating was hij blijkbaar opeens 150 punten in sterkte gestegen. Maar ja, kwam dat ook op het bord tot uiting? De middag verliep als volgt:­

Freddie van der Elburg heeft nog maar goed en wel de openingsfase afgehandeld en staat al voor de twintigste zet een pion voor. De druk die hij er op zet bij Peter Mijnheer over de b-lijn wordt te veel, en als bijkomend voordeel jaagt hij de zwarte dame ook naar een ongunstige positie. Via allerlei kleine geniepige zetjes wordt de zwarte stelling steeds verder verzwakt. Wanneer Freddie zijn stukken zo heeft gepositioneerd valt op elke volgende zet van zwart de genadeklap. Peter Mijnheer laat het niet zo ver komen en hijst de witte vlag als teken van overgave.

Jasper Zwirs claimt dat hij op het vierde bord als eerste een punt weet te scoren voor het team. Of dat waar is kan ik niet met zekerheid zeggen, maar wat betreft het aantal zetten heeft hij daar wel een punt. Voor de verandering weer eens met zwart spelend maakt hij gebruik van de Engelse opening. Edwin Sarink doet in de opening niet voor hem onder en optisch houdt hij de stelling goed in evenwicht, denkt hij… Als je de engine erop loslaat heeft Jasper al snel in het middenspel groot voordeel. Hoe dan zul je denken? Ja, je zou het er op kunnen houden dat wit heeft gerokeerd plus dat weinig stukken de weg voorwaarts hebben gemaakt terwijl Jasper de hele witte stelling onder schot houdt. En als wit tot het besef komt dat zijn stukken voor het grootste gedeelte op de verkeerde velden staan geeft hij maar op. Mat of materiaalverlies is niet te voorkomen.

Onze teamleider Henk bedient zich via de gebaande wegen van het Konings-Indisch naar een redelijk makkelijk te spelen stelling. Na de opening heeft zwart misschien een klein positioneel voordeeltje, maar dat hoeft niet beslissend te zijn. Nadat de zware stukken afgeruild zijn blijft er een eindspel over met aan weerszijden drie lichte stukken. En als wit (de teamcaptain) daar nu niet te optimistisch naar voren was gaan schuiven met zijn pionnen was er eventueel nog een verdedigbare stelling overgebleven. Zoals het nu ging wist Humphrey Burer op de damevleugel de verkeerd geposteerde pionnen onschadelijk te maken. De Borg in de serie Star Trek zouden zeggen: Resistance is futile (verzet is zinloos). En dus bleef opgeven de enig overgebleven actie. Almelo wist daarmee hun enige volledig punt te scoren, want de puntenmachine van Apeldoorn denderde daarna onverminderd door.

De partijen die Arjan Buijse tot nu toe in het tweede team speelde waren niet echt spectaculair te noemen. Hij kreeg dan ook diverse keren stellingen op het bord waarin sneller dan het licht de muziek al uit was vertrokken. Maar het moest er een keer uitkomen dat die sleur werd doorbroken. Het zou kunnen zijn dat Cees Visser hier ook een rol in heeft gespeeld omdat we de lectuur van de Caro-Kann opening regelmatig voorbij zagen komen. Arjan komt met zwart zonder problemen door de opening heen, en weet in het middenspel zijn stelling te verbeteren. Hij creëert een open a-lijn en kan daarlangs snode plannen ontwikkelen. De spanning in de strijd neemt toe, maar het evenwicht lijkt te worden verbroken.

Tussendoor vindt de wedstrijdleider van dienst het nodig om bij Arjan (die dan weinig bedenktijd meer heeft) te informeren of hij een horloge om heeft. Het is dit seizoen om bepaalde redenen niet meer toegestaan deze tijdens een partij een klokje te dragen. Maar men had vooraf aangegeven daar geen probleem van te zullen maken. Waarschijnlijk ingefluisterd door iemand anders werd hier in eerste instantie een storm in een glas water mee aangewakkerd, maar het liep uiteindelijk met een sisser af. Maar doe dat niet als de partij al uren aan de gang is, en vooral niet in de tijdnoodfase! Of het er mee te maken had is niet duidelijk, wel begaat tegenstander Storm Fallaux (what’s in a name) kort daarna een forse blunder waardoor Arjan materiaal wint of mat zet.

En dan is het verzet van Almelo definitief gebroken, alhoewel Marcel voor de tweede keer op rij in een KNSB-partij zichzelf bijna de das had omgedaan. De Siciliaanse opening ontwikkelt zich normaal en in het middenspel moet blijken wie het beste plan heeft bedacht. Het was niet Marcel, want met de zet 22… Pf6-d7 laat hij wit inslaan op f7 en dat had tot verlies moeten leiden. Marcel Wildschut wil te vroeg de beslissende klap uitdelen en speelt dan een zet waardoor het beslissende voordeel linea recta overgaat naar Marcel. Die laat dan niet meer los, maar moet wel de juiste zetten blijven doen en vinden. Wit heeft namelijk de nodige pionnen voor de toren weten te ruilen, plus dat de zwarte koning behoorlijk op de tocht staat. Gelukkig voor onze Marcel kan er afgewikkeld worden naar een eenvoudig gewonnen stelling. Volgende ronde in april toch maar iets voorzichtiger spelen…

De trots straalt van Cees Visser af als hij kan laten zien dat de rokade in een vroeg stadium van de partij is uitgevoerd. Diverse spelers controleren en complimenteren hem met behalen van deze mijlpaal. Helaas is het geen garantie voor een goede stelling of resultaat in de partij, daar is meer voor nodig. Hij doet zijn best om een voordeeltje te bemachtigen, maar begaat te vroeg in de partij een kleine onnauwkeurigheid waardoor Ben Poelstra de bordjes om kan draaien. Het moeizaam opgebouwde plusje is verdwenen en het is oppassen geblazen. Beide spelers blijven de correcte zetten doen, alhoewel men elkaar wel test en eventueel kan betrappen op een fout. Het materiaal is uiteindelijk dusdanig uitgedund dat de marge van fouten nihil blijft, en wordt er remise overeen gekomen.

Met de remise van Cees zijn de matchpunten binnen en kunnen we gaan werken aan het opkrikken van de bordpunten. Dat is belangrijk omdat er een versterkte degradatie van toepassing is dit seizoen, wat inhoudt dat ook de zwakste nummer zes kan degraderen. Dat moeten we zien te voorkomen. Casper Wouters heeft het dit seizoen moeilijk om punten te scoren, hij werkte zich regelmatig zelf in de problemen. En daar moet vandaag maar eens verandering in komen. Tegen Matthias Kruimer heeft hij lange tijd een prettige stelling waarin hij zijn voordeel steeds verder uitbreidt. In het middenspel weet hij zwart in een mindere stelling te manoeuvreren, maar ook voor hem geldt: dat moet je ook nog maar zien te verzilveren. Via allerlei noodgrepen probeert zwart in leven te blijven. En een moment van onachtzaamheid zorgt ervoor dat het witte voordeel tot een minimum is gereduceerd. Maar het gaat ten koste van veel tijd om dat voor elkaar te krijgen, maar dat heeft Casper niet in de gaten en blijft stug doorspelen. De slotstelling die dan op het bord staat is volkomen gelijk, klein detail… zwart heeft geen tijd meer op zijn klok. Het duurt alleen even voordat Cappie dat constateert en hij dus toch de winst naar zich toe trekt.

We kunnen allemaal op het grote scherm zien hoe Henk Eleveld een spectaculaire open partij tegen Alvin Jutba speelt. En al heel snel zien we dat hij groot voordeel heeft bereikt. De c-lijn is geopend en daar langs en in de buurt ervan gaan zich de nodige avonturen afspelen. De witte stukken kunnen zich moeilijk loswrikken uit de startposities en daar maakt Henk goed gebruik van door vele dreigingen te creëren. Dan komt er een periode waarin diverse stukken worden geruild en wit even op adem kan komen. Wit weet zich gesterkt door middel van een dreiging tegen veld f7, dat ziet er vervelend uit. Toch blijft zwart de boventoon voeren, maar helaas kan Henk geen sluitende variant vinden om wit tot overgave te dwingen. Tevens blijft de dreiging op f7 een doorn in het oog en nadat de 40 zetten zijn gedaan probeert Henk het nog even, maar ziet dan in dat het uiteindelijk bij remise zal blijven. Jammer van een goed gespeelde partij.

De wedstrijd is vroeg klaar en we kunnen mooi op tijd terug naar Apeldoorn om daar van een welverdiende maaltijd te genieten. De tapas smaakt uitstekend, en dat mag ook wel na deze dik verdiende overwinning. Vanwege het veelvuldig genuttigde bier werden de uitspraken tijdens het eten ook wat openhartiger. Mede daardoor heeft de teamleider besloten dit keer alle partijen te laten publiceren als sanctie. Zoals Meester Visser al opmerkte: ik moet ook altijd oppassen wat ik zeg… waarvan acte…

stand in 2e klasse A


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

partijen downloaden


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.