Klinkende overwinning in Deventer

KNSB-competitieOm maar met de deur in huis te vallen: opnieuw een klinkende 5,5-2,5 overwinning voor ons team tegen het hoger geplaatste tweede team van DSG Pallas! Met deze uitslag hebben we onze hoge positie in de poule gehandhaafd en kunnen we de resterende drie wedstrijden met vertrouwen tegemoet zien.

Onze overwinning kreeg langzaam maar zeker vorm in Deventer. De eerste overwinning was het resultaat van een mooie koningsaanval van Erik op het tweede bord. Zijn tegenstander was not amused met zijn nederlaag, toonde zich een slechte verliezer en reageerde zijn frustratie hierover af op Erik, door te stellen dat Eriks aanval eigenlijk weinig voorstelde. Waarom hij dan toch door hem onder de voet werd gelopen en moest opgeven blijft voor mij een raadsel: van een afstand leek het een mooie, dodelijke aanval. (0-1)

Raymond was de tweede speler van ons team die vervolgens een overwinning kon bijtekenen. Met wit speelde hij een Weense partij met f4 en kreeg veel druk op de koningsvleugel. De koning van zijn tegenstander werd het midden van het speelveld ingestuurd en nadat Raymond lang had gerokeerd werd de druk op de konings­vleugel te groot en kon zijn tegenstander niet anders dan opgeven. (0-2)

Aan het derde bord confronteerde Jan Dirk zijn tegenstander met het Smith-Morra gambiet. Hij kreeg voldoende compensatie voor de pion en na enige tijd zag ik van een afstand dat zijn tegenstander had opgegeven. Of dat nu kwam door het geweldige spel van Jan Dirk of door een grote fout van zijn tegenstander? Laat ik het maar op het eerste houden…. (0-3) Een pikant detail was overigens nog dat we in een enigszins tactische opstelling speelden: ik had gezien dat onze tegenstander nog wel eens tactisch uit de hoek wilde komen en Jan Dirk wilde dit keer ook wel eens aan een lager bord spelen. Het resultaat van de opstellingen was echter dat ook Pallas zijn sterkste speler aan het derde bord liet plaatsnemen, waardoor het tactische effect van onze opstellingen weer min of meer teniet werd gedaan.

Het eerste (halve) verliespunt kwam op het vijfde bord op mijn eigen naam. Ik kwam goed uit de opening en heb de gehele partij een voordeel gehad. Een paar keer enkele “net niet”-zetten van mij resulteerden erin dat ik geen doorbraak wist te forceren en inging op het remise-aanbod van mijn tegenstander. (0,5-3,5) Een volgende keer toch maar met iets meer durf spelen….

Henk speelde op het zesde bord een degelijke partij. Jammer voor hem was dat zijn tegenstander ook uit het degelijke hout was gesneden. Wellicht hebben ze zelf een paar kansen gezien en gemist, maar voor een snelle toeschouwer leek de partij de hele middag in evenwicht. (1-4).

Gerbert speelde deze middag aan het eerste bord en moest alle zeilen bijzetten om uiteindelijk een remise uit het vuur te slepen. De partij leek zich in eerste instantie gunstig voor hem te ontwikkelen, maar ergens liet hij een paar steekjes vallen waardoor zijn tegenstander weer helemaal terug in het spel kwam. Met twee pionnen minder was deze middag eeuwig schaak het meest haalbare. Met zijn remise hadden we wel weer een nieuwe overwinning binnen. (1,5-4,5)

Karin kon het deze middag aan het vierde bord tegen Marco van Sittert net niet bolwerken. Waar het voor haar mis ging weet ik niet maar op enig moment kwam ze een kwaliteit achter te staan en speelde haar tegenstander de partij vakkundig uit. (2,5-4,5).

Het toetje van de middag was dit keer voor Véronique. Aan het achtste bord had ze weinig of (eigenlijk) geen compassie met haar tegenstander. Na het opbouwen van een mooie stelling wist ze door te drukken op de konings­vleugel en kon haar tegenstander niet anders dan een dame voor een toren geven. Daarmee was de partij technisch uit, maar haar tegenstander speelde verder en Véronique speelde de partij vervolgens vakkundig uit. (2,5-5,5)

In de poule staan we inmiddels op een mooie derde plaats. De tweede plek in de poule is zonder meer haalbaar en er is nog een kleine kans op promotie, maar dan moet de torenhoge favoriet (Hoogland 1) een keer fors verliezen en dat zie ik eerlijk gezegd nog niet zo gauw gebeuren. Onze volgende wedstrijd spelen we thuis tegen de huidige nummer twee op de ranglijst, Amersfoort 2. Een overwinning of een gelijkspel zou onze kans op “een zilveren medaille” groter maken, omdat wij daarna een iets eenvoudiger programma hebben dan Amersfoort.

We zullen zien!

pers. resultaten stand in klasse 5B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.