Gelijkspel in Wageningen

KNSB-competitieMet onze standaard­opstelling hebben we op 16 december de laatste wedstrijd van 2023 gespeeld in Wageningen. Vooraf beloofde het een spannende wedstrijd te worden gezien het geringe ELO-verschil. Gelet op de stand in de poule en de extra zware degradatie doet iedere wedstrijd er toe, ook al staan we dicht achter de koplopers.

Een spannende wedstrijd werd het: we kwamen met 3,5-0,5 achter. Van de overige partijen stonden er drie op een duidelijke + en eentje op een kleine –. Alle plussen en minnen werden gelukkig omgezet in winst en de laatste partij werd remise gehouden. Werd het toch nog 4-4 en daar kunnen we mee verder. Om niet te degraderen zijn waarschijnlijk nog twee punten nodig uit de laatste vier wedstrijden tegen gelijke of betere tegenstanders. Kampioen worden kan ook nog altijd, maar dan moeten we wel ook van de nummers 1 en 2 winnen.

De eerst afgelopen partijen waren dus vooral verliespartijen:

  • Jelle, op bord 1, kwam een kwaliteit voor, maar werd daardoor zwak op de witte velden. Na enkele zwakke zetten werd hij sterk terug­gedrongen en kon hij verlies niet voorkomen.
  • Oscar, op bord 5, speelde actiever dan de tegenstander en kreeg een gewonnen stelling met pion­winst plus verbonden vrijpionnen in het verschiet. Helaas pakte hij een pion op de verkeerde manier en verloor een toren, die niet teruggenomen kon worden vanwege mat achter de paaltjes.
  • Paul, op bord 8, stond de hele partij materieel gelijk, alleen stond zijn dame wat geïsoleerd. Zijn tegenstander maakte hier met een mooie matcombinatie gebruik van.

Waarna het tij gekeerd kon worden:

  • Frie, op bord 3, speelde de opening matig, maar wist toch met een gerichte aanval op de zwarte konings­stelling de winstkansen naar zich toe te trekken. In de analyse bleek dat hij een winnende combinatie (damewinst plus enkele pionnen tegen toren en loper) gemist heeft. Meer dan remise bleek er daarna niet in te zitten.
  • Wes, op bord 4, speelde ook een mooie partij. Zijn tegenstander ging voor een pionnen­aanval op de damevleugel. Deze werd ver op Wes zijn speelhelft vastgezet, waarna Wes zijn kansen greep op de konings­vleugel. Hij won een pion, kreeg verbonden vrij­pionnen en wist na allerlei complicaties één daarvan te laten promoveren.
  • Marcel, op bord 6, kwam na slecht spel twee pionnen achter. Maar Lasker zei: “Je moet dan in de partij gaan hangen en wachten op je kans”, en die kans kwam. Hij won een kwaliteit, sloot het paard van de tegenstander op, moest nog wel goed omgaan met de verbonden vrij­pionnen van de tegenstander, maar alles werd goed geneutraliseerd en de winst was binnen.
  • Bleef Gonzalo op bord 2 over. In een Caro-Kann kwam hij een pion achter. In het toren­eindspel won hij deze terug. En speelde door tot er alleen nog maar koningen op het bord stonden. “Hij speelde het toreneindspel echt slecht” gaf Gonzalo achteraf als commentaar.

Gezien de partijen, vooral van Oscar en van Frie, had de uitslag beter voor ons uit kunnen pakken. Maar meestal krijg je gewoon wat je verdient. Dus we zullen het moeten doen met dit gelijkspel.

De volgend wedstrijd is op 3 februari thuis tegen PSV DoDO/Barneveld 2, de koploper in onze poule.

pers. resultaten stand in klasse 4B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.