Kwaliteitsoffers in drie varianten

KNSB-competitieMet een mooie winst is Apeldoorn 1 het seizoen begonnen. Thema van de dag: kwaliteits­offers. Daarvan zagen we drie varianten: 1) feitelijk kwaliteits­offer, 2) schijn­kwaliteits­offer, 3) figuurlijk kwaliteits­offer. Voor sommigen waren de speel­omstandigheden ook een kwaliteits­offer: we moesten om 12.00 uur beginnen, wat dezelfde sommigen te vroeg vonden. HMC is een van de weinige clubs in de Meesterklasse die niet op live-borden speelt, waardoor het lastig is voor het thuisfront om onze avonturen te volgen. En ten slotte, de bar sloot om vijf uur strak zijn deuren, terwijl ze zulke lekkere gekke henkies hadden. Ondanks deze beslommeringen waren we maar al te blij met deze winst.

Op naar de partijen. Laten we beginnen bij het feitelijk kwaliteits­offer.

 

1. Feitelijk kwaliteitsoffer

De partijen waarbij ook daadwerkelijk een kwaliteits­offer (langdurig) op het bord verscheen: een loper of paard voor een toren.

Bord 4: Geert van der Stricht – Roeland Pruijssers

Hier speelde Roeland het sterke 13…Pxe4! De toren op b6 werd pas veel later geslagen, maar de pionnen gaven genoeg compensatie en uiteindelijk de winst.

Bord 8: Julian Victor – Tom Meurs

In een ingewikkelde stelling had ik volledig gemist dat mijn loper in een penibele situatie terecht­komt na 22.h4!

Daarom besloot ik – in tijdsnood – de stelling te compliceren door een kwaliteit te offeren. Niet veel later kwam deze stelling op het bord:

Nu moet wit precies spelen. Het is niet eenvoudig, zeker niet in tijdsnood. Mijn tegenstander kwam er niet uit en ik kon mijn stukken vrij eenvoudig op mooie velden spelen. Niet veel later kwam deze stelling op het bord:

De stelling is volledig omgeslagen. Niet veel later won ik de d5-pion en de partij.

 

2. Schijnkwaliteitsoffer

Bij een aantal partijen was het kwaliteitsoffer maar van korte duur, zoals in de volgende partij.

Bord 9: Tim Lammens – Alexei Dugarov

De partij van Tim verliep vanaf het begin al vrij chaotisch, toen ze bij deze stelling beland waren:

De tegenstander koos hier voor 29…Txc4 en na 30.Pf6 won wit een kwaliteit. Na 30…Dxf6 31.Txc4 Lc5 koos wit ervoor dat het makkelijker is om de zwaktes in de zwarte stelling aan te pakken door de kwaliteit terug te offeren! 32.Txc5. Niet veel later pakte wit alle pionnen en kon Tim de winst pakken.

Bord 2: Jeroen Bosch – Erwin l’Ami

Hier koos Jeroen voor het sterke (schijn)kwaliteitsoffer 23.Txh4! en stond gewonnen. Na 23…Pxf3 24.Lxf6 Pf3 kon wit voor toren­ruil spelen en het paard tegen loper­eindspel uitspelen voor winst. Jeroen vond het pad naar de ruil van de torens niet en belandde in een zeer ingewikkeld toren­eindspel. Mijn persoonlijke opvatting over toren­eindspelen: niemand snapt toren­eindspelen, maar Erwin l’Ami wil je in dat geval het minst graag tegenover je hebben. En inderdaad, hij bracht na een lang ingewikkeld gevecht het halve punt naar binnen.

Bord 6: Rob Schoorl – Max Warmerdam

Hier koos Max voor 19…h6! De meeste schakers zien al snel dat wit een dubbele aanval met zijn paard kan doen met 20.Pe6. Max had al goed gezien dat na 20…Da8+ zwart de dame uit de dubbele aanval kan halen en daarna de toren kan wegzetten. De stelling leek daarna (doordat de pionnen­structuur zo dicht is) vrij dicht tegen remise aan te zitten. Max wilde echter te graag, waardoor hij uiteindelijk verloor.

 

3. Figuurlijk kwaliteitsoffer

Er waren ook twee korte remises. Gezien de stelling nog het spelen waard is, zou je hier ook kunnen spreken van een kwaliteits­offer: de kwalitatief prima stelling offeren met een remise.

Bord 3: Thomas Beerdsen – Twan Burg

Thomas kreeg in een relatief rustige Petroff na 21 zetten deze stelling op het bord en besloot voor de remise te gaan. De computer geeft aan dat het nog mogelijk is om door te spelen, met bijvoorbeeld 21.c4!? met een klein voordeel voor wit.

Bord 5: Arthur van de Oudeweetering – Martin Martens

Arthur ging nog sneller voor de remise: na 17.Dxg3 bood hij remise aan. De computer is echter van mening dat wit beter staat en het eindspel wellicht had moeten proberen door te spelen. Het loperpaar in combinatie met de vrije d-pion biedt kansen. Daarnaast lijkt de pionnen­meerderheid van zwart op de koningsvleugel niet zoveel waard.

Partijen

(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partijen te selecteren)

Video-verslag

 

 

partijen downloaden stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.