Missie volbracht

KNSB-competitieVorig jaar hebben we als derde team niet naar onze mogelijk­heden gespeeld en ons pas in de laatste wedstrijd veilig gespeeld. Alleen Arjan stak er ruimschoots bovenuit met 8 uit 8 en verdiende daarmee een transfer naar het tweede team. Gelukkig kwam Wes Galekop als een deus ex machina oppoppen om Arjan te vervangen.

Met de versterkte degradatie van vorig jaar had ik verwacht dat onze poule veel sterker zou worden, maar dat is meegevallen. Drie teams zijn duidelijk sterker dan wij (ENO, ASV4 en Putten/Barneveld), maar het is niet onmogelijk om daar ook punten tegen te halen heeft de winst op ENO van vorig jaar laten zien. De overige teams zijn iets zwakker dan wij, maar daar verwacht ik veel spannende wedstrijden van met veel gelijke spelen of nipt winst/verlies. ASV 5 lijkt wel de zwakste uit de poule te zijn met Hardenberg en Arnhemse Schaak­academie er net boven. Dat zijn dan ook de teams die we onder ons moeten houden om niet te degraderen.

En de eerste opdracht is gelukt. ASV 5 is verslagen, en dat zonder een partij te verliezen. Want dat was het euvel van vorig jaar: dat er altijd wel iemand miskleunde (ook ikzelf), waardoor een wedstrijd als team net verloren ging.

Jelle, Oscar en Marcel wonnen hun partij en de rest speelde remise.

Oscar (bord 5) was als eerste klaar. Hij speelde op een koningsaanval via de halfopen g-lijn, maar kwam slechter te staan. De tegenstander overzag een combinatie, wat hem een toren kostte, en kon direct opgeven.

Marcel (bord 8) kwam in de partij stukje voor stukje beter te staan. De tegenstander kwam er niet meer goed uit en liet een winnende combinatie met een schijnoffer toe.

Jelle (bord 1) kreeg achteraf gezien (tactisch van ASV) een zwakkere speler tegenover zich en wist pionnetje voor pionnetje te winnen. Met de torens en ieder een loper nog op het bord wist Jelle de drie pluspionnen te verzilveren.

Gonzalo (bord 2) kreeg een koningsaanval te verduren, die hij secuur wist te verdedigen. De tegenstander drukte daarom niet door en er bleef een gelijke stand over. Remise dus.

Frie (bord 3) kwam iets minder uit de opening met een slechte loper, maar wist met paarden­manoeuvres toch het betere van het spel te krijgen. Het opgeven van de open g-lijn in het toreneindspel bleek niet zo’n goed idee. Alles werd dichtgeschoven, de torens afgeruild en er was niets meer te halen met remise als resultaat.

Wes (bord 4) had een superspannende partij met veel verwikkelingen met aangevallen dames en instaande stukken, maar beide partijen wisten steeds goede oplossingen te bedenken. In het eindspel bleek voor beiden niets meer te halen. Beide spelers wezen het eerste remiseaanbod van de tegenstander af, voordat toch daartoe werd besloten.

Paul (bord 6) speelde een partij waarin alle dreigingen van beide kanten goed werden geneutraliseerd. De partij bleef hierdoor in evenwicht, met remise als gevolg.

Aart (bord 7) speelde tegen onze clubgenoot Steven Braun (dus ook lid van ASV), kwam actiever te staan, maar kon daar niet van profiteren. Alle stukken werden geruild en een stelling met elk zeven pionnen bleef over. Pionnen­doorbraken zaten er niet meer in en er werd remise overeengekomen.

Al met al was dit een uitslag tussen deze twee teams die verwacht mag worden. Zeker de overwinningen op bord 1 en 8, waar onze spelers een duidelijke ratingplus hadden. De extra overwinning van Oscar (met mazzel) is dan meegenomen.

De eerste verrassende uitslagen in de poule zijn ook al voorgevallen. Hardenberg speelde gelijk tegen Putten/Barneveld (die niet op volle sterkte waren) en Wageningen 3 speelde gelijk tegen ENO (die vorig jaar om het kampioenschap vochten met Wageningen 2). Dit betekent nog maar eens dat handhaven in de vierde klasse geen uitgemaakte zaak is. Wellicht dat we toch ook mee kunnen gaan strijden om het kampioenschap. Maar daarvoor moeten we wel boven ons uit gaan stijgen.

De volgende ronde spelen we op 7 oktober thuis tegen Schaakacademie 2. Vorig jaar wisten we niet te winnen van dit team. Hopelijk gaat het dit jaar beter.

pers. resultaten stand in klasse 4B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.