Terugblik extern seizoen 2022–2023

Twee prestaties oogstten de meeste lof in het voorbije seizoen: als team de prolongatie van de landstitel door AMEVO Apeldoorn en individueel het behalen van de laatste GM-norm door Thomas Beerdsen. Zijn acht uit negen als teamlid was daarvoor de basis en betekende ook topscorer van de Meester­klasse. Liam Vrolijk (KC) werd met dezelfde score nummer twee op grond van een iets lichtere tegenstand.
Het toekennen van de titel is een formaliteit geworden, zodat Thomas de tweede Apeldoornse GM wordt na Roeland Pruijssers in 2012. Het correspondentie­schaak kende wat dat betreft de primeur, want Jacques Kuiper ging beiden voor in 2007. Natuurlijk ook lof voor Arjan Buijse met zijn magistrale maximum in AMEVO Apeldoorn 3 van acht uit acht. Het KNSB-bekerteam bereikte de finale, maar moest het afleggen tegen HMC Den Bosch. Wel de landstitel, niet de beker. Dat komt bekend voor, waar hebben we het eerder gezien dit jaar?

AMEVO Apeldoorn kwam met zes teams uit in de KNSB: het tiental in de Meesterklasse, vier achttallen en het bekerteam van vier. Voorts als Schaakstad Apeldoorn in SOS met drie teams van acht, een van zes plus het beker­viertal voor de OSBO-cup, zodat in totaal elf teams hebben meegedaan.
In die elf teams (was tien) zijn 80 personen actief geweest en dat is gelijk aan het aantal deel­nemers in het vorige seizoen. Daarnaast negen reglementaire uitslagen (was 22) wegens niet opkomen met twee keer een nul (was tien).

Verwachting en werkelijkheid

De laatste twee jaren was de volgende verwachting van toepassing bij het begin van de competitie in september:

Laten we optimistisch zijn en op het beste hopen, maar ook realistisch in de zin van ‘eerst zien en dan geloven’ want de wereld is niet van het virus af. Sterker nog, we zullen er mee moeten leren leven.

Het optimistisch realisme kwam uit in die zin dat de competities van KNSB en SOS gespeeld konden worden, het laatste seizoen zonder coronahinder. De pandemie wordt niet langer als een internationale nood­situatie beschouwd hoewel er wereld­wijd wekelijks nog steeds vele tien­duizenden besmettingen worden vastgesteld. Dat wringt een beetje ook al vanwege het besef dat velen te kampen hebben met de soms langdurige gevolgen van een infectie.
De grote wens om verschoond te blijven van ander groot onheil is niet uitgekomen, gezien de oorlogs­ellende in Oekraïne sinds februari 2022. Hoe gaat dat aflopen?

Resultaat per team

De teamnaam begint met de eerste letter van de bond (K = KNSB, S = SOS, O = OSBO), gevolgd door het aantal spelers in het team en de klasse van indeling.

Team 1 K10-Me ➔ 1e en kampioen, 15 matchpunten uit 9 wedstrijden en 51 bord­punten uit 90 borden. Thomas Beerdsen is topscorer geworden met 8 uit 9. De 4/4 van Nederlands kampioen Erwin l’Ami mag niet onvermeld blijven. Vorig seizoen was dat in beide gevallen Max Warmerdam, dat wil zeggen top­scorer met eveneens 8 uit 9 en ook NK. De individuele kampioen erbij is een probaat recept om teamkampioen te worden, zou je kunnen concluderen. Nico Zwirs was team­leider.

Team 2 K8-2A ➔ 3e, 10 uit 8 en 32½ uit 64. Topscorer: Tom Meurs 4½ uit 6, Freddie van der Elburg en Nikolai Kabanof ook 4½, maar uit 7 partijen. Vorig seizoen Marcel Boel en Freddie 6/9. Na een onderbreking van twee jaar is Henk Vinkes terug als team­leider.

Team 3 K8-4B ➔ 6e, 7 uit 8 en 36½ uit 64. Topscorer: Arjan Buijse 8 uit 8, vorig seizoen Frie van Belle 6/8. Teamleider Theo Visschedijk.

Team 4 K8-5B ➔ 3e, 10 uit 7 en 34 uit 56. Topscorer: Rob Izaks 4 uit 6, Erik Buitenhuis ook 4, maar uit 7. Vorig seizoen: Raymond Jacobsen en Karin Pruijssers 3½/6. Teamleider Bert Ekkelboom.

Team 5 K8-6A ➔ 3e van vier teams, 5 uit 6 (dubbel programma) en 22½ uit 48. Was vorig seizoen SOS-team 5j(eugd) als team-9 S6-3C. Topscorer: Eelco Adams 5 uit 6. Vorig seizoen: Eelco en tweeling­broer Oscar 4½/6. Teamleider Tjapko Adams, begeleider Chris Doornekamp.

Team 6 S8-HKC ➔ 7e na promotie, 6 uit 8 en 28 uit 64. Is SOS team 1, topscorer: Marco Beerdsen 4½ uit 7. Steven Braun en Casper Wouters de topscorers in het kampioens­team vorig jaar 7/7. Teamleider Steven.

Team 7 S8-1C ➔ 6e, 5 uit 7 en 25½ uit 56. Is SOS team 2, topscorer: Cees van Bohemen 4 uit 6. Was Theo Visschedijk 4½/5. Teamleider Adriaan den Hertog.

Team 8 S8-1C ➔ 8e en degradatie, 3 uit 7 en 24½ uit 56. Is SOS team 3 met als topscorers Bert Ekkelboom en Karin Pruijssers 4 uit 7. Was Raymond Jacobsen 4½/5. Teamleider Erik Buitenhuis.

Team 9 S6-3C ➔ 6e, 8 uit 8 en 21½ uit 48. Is SOS team 4 met topscorer Daniël Kaldenbach 3 uit 4. Teamleider Ed Blankestijn ook 3, maar uit 7 en zonder de reglementaire winst. Was Henk Scholten 2½/5.

Team 10 K4-beker ➔ 2e, 10 uit 6 en 16½ uit 24. Topscorer: teamleider Thomas Beerdsen met 5 uit 6. Vorig seizoen waren de top­scorers Roeland Pruijssers en Thomas met 2½/3.

Team 11 O4-cup ➔ uitgeschakeld in de achtste finale, 0 uit 1 en ½ uit 4. De remise is van Eelco Adams. Teamleider Steven Braun.

Alles bij elkaar een kampioen, een nummer twee, een nummer laatst plus handhaving van de resterende teams. Dat is wel eens veel slechter geweest (2016), maar ook heel wat beter (2017). Opgeteld betekent het 293 punten uit 574 partijen (51,0%) door 80 spelers (niet opgekomen: 7 uit 9). Vorig seizoen 295½ uit 524 (56,4%) eveneens door 80 spelers (NO: 12 uit 22).
De gemiddelde rating was bij aanvang 1787 en gebaseerd op de overzichten van 2022-9. De bescheiden toename naar 1793 (2023-5) is voor een deel te verklaren door het niet al te hoge percentage. De rating kan ook veranderen door mee te doen aan andere competities of toer­nooien. De daling van 1867 per eind van het vorige seizoen naar 1787 komt vooral door het debuut van heel jonge spelers met een rating onder de 1000, met weglating daarvan zou het 1856 geweest zijn. Het gemiddelde geboorte­jaar is 1976 (was 1974) en dus zijn we, hoewel een jaar ouder, toch een jaar jonger geworden uiteraard vooral dankzij de jeugdige debutanten.

Nieuw ten opzichte van het vorige seizoen zijn veertien spelers (18%):

Cees Beekhuis, Raul Carretero de Jong, Henk Noort, Nico Olivier, Alec Pantus, Felix Pels, Remco Pihlajamaa, Laurens Roelofs, Rick Roelofs, Ruben Schoenmakers, Jan Dirk Vriend, Hidde Weller, Jimmy Wu en Jasper Zwirs.

Hetzelfde aantal vorig seizoen wel, dit seizoen niet meer (18%):

Mads Andersen, Arik Braun, Jan Bulthuis, Anish Giri, Siebe Grefhorst, Armen Hachijan, Gerard Heimerikx, André Huis in ’t Veld, Catharina Hulleman, Joop van der Hulst, Jorinde Klungers, Jack Linders, Cees Sep en Henk Vinkes. Reglementaire uitslagen worden niet meegeteld.

Wetenswaardigheden

  • Het kampioensteam werd zes keer versterkt met Erwin l’Ami (4x), Alexandr Fier (1x) en Rustam Kazimdzhanov (1x); allen 2575+ GM en heel succesvol met alleen maar winst.
  • Het KNSB-bekerviertal bereikte voor de negende keer de laatste vier en verloor de finale. Driemaal werd gewonnen (2004, 2005, 2018), ook driemaal verliezend finalist (2001, 2022, 2023) plus tweemaal derde (2002, 2017) en een keer vierde (2010).
  • Ingaande 2015–2016 heeft Apeldoorn elk seizoen minstens één kampioensteam gekend. Officieus in het wegens corona voortijdig beëindigde seizoen in 2020 en online een jaar later. Henk Pruijssers beleefde een unieke serie want hij maakte vier jaar achtereen deel uit van zo’n team: 2017 t/m 2020. Daarna maakte Roeland er een familie­serie van en bracht het totaal op zeven. Zou de tien gehaald kunnen worden?
  • Het hoogste aantal partijen is 16 door Jelle Bauer (8 punten) en Erik Buitenhuis (8½). In het vorige seizoen was dat 15 van Casper Wouters (11½) en Marcel Kraaijkamp (11)
  • Het hoogste aantal punten is 13 van Thomas Beerdsen, uit 15. Vijf man met een 100 procent score waarvan Erwin l’Ami met vier de meeste partijen. Vorig seizoen 11½ punten van Casper Wouters, uit 15. Ook toen vijf man met 100% waarvan Steven Braun de meeste partijen met zeven.
  • De 13/15 van Thomas is ook goed voor de MWB met 5,343. Hij lost Max Warmerdam af, die had vorig seizoen 3,297 na 9½ uit 11.
  • In de afgelopen seizoenen hebben meerdere spelers in vier verschillende teams gespeeld, per seizoen. Als we het een record mogen noemen, dan is dat record scherper gesteld door Theo Visschedijk met deelname in de teams 3, 4, 6, 7 en 11. Het is mogelijk geworden na het samengaan van de drie regionale bonden SBO, OSBO en SGS in SOS met spelen op de clubavond in plaats van op zaterdag. En ja, dan kan en mag de zaterdag ook worden benut om mee te doen in een KNSB-team met inachtneming van de regels die gelden voor invallen in andere teams.

Volgend seizoen 2023–2024

Het verwachten van een ongestoord competitie­verloop mag reëel worden genoemd. De derde keer behalen van de lands­titel lijkt minder reëel zonder precies te kunnen aangeven waarom, maar je weet het nooit en de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het bereiken van de laatste vier door het KNSB-beker­team moet mogelijk zijn, daar is ‘alleen maar’ het winnen van de regionale groep voor nodig. De halve finale voor het OSBO-cupteam is lastiger, het zou heel mooi zijn als dat lukt. Als er bovendien geen degraderende teams zijn, mogen we van een goed seizoen spreken.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.