Klinkende overwinning

KNSB-competitieDe laatste ronde in het seizoen 2022/2023. Zaterdag 22 april, voor enkele teams stond er weinig tot niets op het spel. Het vijfde team kon nog laatste worden, maar niet degraderen. Het vierde team was al uitgespeeld. Ons derde team kon theoretisch nog degraderen, maar dan moesten we van nummer laatst UVS 3 verliezen. Team 2 kon niet meer degraderen of promoveren. Maar team 1 kon kampioen van Nederland worden door in Bunschoten–Spakenburg minimaal een 5-5 te scoren tegen LSG uit Leiden. Veel aandacht ging naar de live-partijen van de topspelers. Het was een gezellige middag en ook een succesvolle dag. Team 1 kampioen door een 7-3 overwinning en Thomas Beerdsen verdiende zijn GM-titel.

Terug naar ons eigen derde team. Meteen maar de uitslagen:

Tangarife Ramirez, G. (Gonzalo) 1908 - Hooven van den, F. (Frans) 1662 1 - 0
Bauer, J. (Jelle)        1914 - Krivec, M.J.P. (Marcel)   1645 1 - 0
Buijse, A. (Arjan)       1941 - Jamshedy, I.M. (Ismail)   1575 1 - 0
Belle van, G.W.T.M. (Frie)   1884 - Nijenhuis, F.H.T. (Frans)  1523 1 - 0
Adams, O. (Oscar)        1760 - Scheijndel van, T. (Tobi)  1528 ½ - ½
Tulfer, P.M. (Paul)       1761 - Nuland van, T.H.A.M. (Dirk) 1593 1 - 0
Hordijk, F. (Frank)       1611 - Soerjadi, M.I.C. (Mulan)    0 1 - 0
Kraaijkamp, M. (Marcel)     1842 - Roosmalen van, G. (Ruud)  1510 1 - 0
Gemiddelde rating:       1828                1577 7½- ½ 

U ziet, een klinkende overwinning, maar dat mag dan ook wel gezien het ratingverschil. Er werden vele kadootjes ontvangen en ook uitgepakt. Binnen redelijk korte tijd stonden op alle borden voordelige stellingen die één voor één werden omgezet in een punt. Een maximale overwinning van 8-0 dreigde. Oscar kreeg een moeilijke stelling en vergaloppeerde zich, net toen hij een beslissende aanval met twee lopers en een paard inzette. Eindspel was denk ik verloren, maar Oscar wist er toch een remise uit te slepen. Paul kreeg een loper tegen pion voor. Met verder alleen elk nog een toren moest Paul alle zeilen bijzetten om de partij naar zich toe te trekken. Traditioneel is Paul als laatste klaar. Ook nu dus met een vol punt als afsluiting van het seizoen.

Deze (bijna) 8-0 deed me denken een OSBO-wedstrijd van De Schaakmaat tegen UVS circa 25 jaren geleden. We speelden uit in Nijmegen met een jeugdteam met voornamelijk meisjes. Mijn dochters Marijn en Gillian, Esther en Renate Wolbers, Anne-Fleur Hemmer, Jana Bouwhuis, … (weet de samenstelling niet precies meer). Leeftijden van 12-16 jaar en de tegenstanders onderschatten ons, zoals zo vaak. Vrouwen kunnen immers niet schaken!. De uitslag werd 0-8 in ons voordeel. Het verlies werd door de Nijmegenaren sportief opgevat, gezien het verslag in hun clubblad. De eigen heren zouden afgedroogd zijn door kinderen met luiers aan en hun speen nog in hun mond.

Terug naar het heden en naar onze poule 4B. Opvallend is de 8-0 overwinning tussen Wageningen en Winterswijk, de nummers 1 en 3.

Hiermede wordt de eindstand in onze poule:

KNSB Klasse 4B, seizoen 2022/2023 MP BP
1. Wageningen 2          14 46
2. ENO 1              14 41
3. WSG Winterswijk 2        10 30
4. Voorst 1             8 29,5
5. Arnhemse Schaakacademie 2    8 29,5
6. Amevo Apeldoorn 3        7 36,5
7. PION/Mook combinatie 2      6 28,5
8. SMB 1              5 33
9. UVS 3              0 14 

Wij zijn zesde geworden. Op bordpunten zelfs derde (vele wedstrijden op het nippertje verloren). Wageningen is kampioen. Maar ENO uit Nijverdal heeft het eigenlijk laten liggen in de eerste ronde tegen ons. ENO met invallers, maar met nog een beduidend hogere gemiddelde rating, verloor van ons met 2,5 – 5,5. Hun enige verliespartij.

Vermeldenswaard is de 100% score van Arjan Buijse. Acht wedstrijden, acht evenzoveel overwinningen. Met een TPR van 2185, super. Eigenlijk ook wel een GM-normpje waard.

Dank allen voor de inzet. Leuk team, hopelijk volgend seizoen allemaal weer meedoen.

foto’s slotronde eindstand in klasse 4B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.