Bescheiden revanche

KNSB-competitieMet de ontknoping van afgelopen seizoen nog vers in het geheugen, was eenieder aan Apeldoornse zijde gewaarschuwd voor het altijd spannende treffen met de Zeeuwen en Belgen. We begonnen de wedstrijd met een 1-0 voorsprong omdat Thomas Beerdsen zijn vooruitgespeelde partij tegen Vyacheslav Ikonnikov reeds had gewonnen. Dat was overigens een tamelijk hachelijk avontuur:

Thomas was hier al een tijdje te ver aan het gaan door dameruil uit de weg te gaan en stug op aanval te blijven spelen. Deze stelling is op meerdere manieren goed tot gewonnen voor wit, maar in tijdnood rommelde Thomas zich op karakteristieke wijze een weg richting witte koning (zie de partijen in de viewer). Daarmee is hij niet alleen topscorer met 7 uit 7, maar heeft nog slechts 0 uit 2 nodig tegen gemiddeld 2324 voor zijn derde grootmeesternorm en daarmee de titel. Je mag overigens volgens de regels geen norm scoren met meer dan 7 punten, dus het gaat nu puur om de gemiddelde tegenstand.

Zelf speelde ik met wit tegen Benjamin Decrop. Het werd een theoretisch duel waarbij we allebei de details waren vergeten:

Benjamin liet zich hier met het uitmuntende 19…Dd6! van zijn beste kant zien, terwijl ik zelf een paar zetten later de draad begon te kwijt te raken en maar weer eens remise aanbood, hetgeen hij aannam omdat de tijd op de klok begon te dringen.

Namens Sas van Gent trok Rein Verstraeten de stand gelijk door een winnende koningsaanval op te bouwen tegen Sjef Rijnaarts:

Hier was Sjefs 21…a5 te langzaam na 22.f4 (een krachtige zet die ook al eerder had gekund). In plaats daarvan blijkt 21…b4 22.Pa4 Da5 zwart prima tegenspel te geven. In de partij maakte wit het overtuigend af.

Tim Lammens kwam wel lekker tegen staan tegen Glen de Schampheleire:

Hier lijkt 23.Ph4 wel een aardige mogelijkheid om wat directer op aanval te spelen. Tim pakte het bescheidener aan en na wat heen en weer geschuif werd tot remise besloten.

Een tegenvaller was de remise van Arthur van de Oudeweetering tegen het jonge talent Enrico Follesa. Vanuit Servie bleek Max om 14.44 uur in de teamchat geschreven te hebben “Tuur gaat voor de schoonheidsprijs!’ en daar zag het inderdaad een tijd lang naar uit:

Hier speelde Arthur het prachtige torenoffer 14…0-0! met als pointe 15.Lxa8 Te8+ 16.Kd1 Lc2+ en wit gaat mat. Even later stond het zo:

Zoals Erwin direct na afloop aangaf wint hier 21…Txb7 22.Dxb7 c6! en dat zou de bekroning van een mooi gespeelde partij zijn geweest. Na 21…Tfe8 mondde het uit in remise (en stond het 2,5-2,5) en waren de Apeldoorners niet helemaal gerust op een goede afloop.

Zelf zette Erwin met zijn overtuigende winstpartij tegen Tom Piceu een belangrijke stap in de goede richting:

Hier volgde met 18.f4! een sterke afwikkeling naar het eindspel en dat werd strak uitgetikt.

Wie uitstekend snapt hoe je gewoon zetjes kunt blijven doen is Stefan Kuipers:

Hier kwam het sierlijke 23…Pd7! en hoewel zwart hier officieel nog niets heeft, raakte Helmut Cardon spoedig de controle kwijt en kon even later beslissend materiaalverlies niet meer vermijden.

Het beslissende halve punt kwam uit het tijdnoodduel tussen Koen Leenhouts en Roeland Pruijssers:

Koen speelde hier het verleidelijke stukoffer 36.Pxh6 en nadat Roeland dat had aangenomen was het geforceerd remise (36…Kh7! had zwart verrassend goede kansen op meer geboden).

Omdat Nico niet meer kon verliezen, was de matchoverwinning daarmee in kannen en kruiken:

Hier gaf het lelijke 33.De3 het voordeel uit handen. Zwart staat in het toreneindspel niet eens minder en de partij werd even later remise. Met 33.a4! had wit moeten berusten in pionverlies en nog prima op winst kunnen spelen.

Ten slotte was het wel prettig dat Stefan Colijn, die zijn gewonnen stelling tegen Adrian Roos om zeep had geholpen, het eindspel nog wel remise hield:

Het zwarte paard begint hier op een dwaalspoor te raken en te beginnen met 42.f4 wist Stefan voldoende tegenspel te krijgen.

Volgende ronde wacht de volgende uitdaging op ons in Limburg.

’t Andere verslag


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s ronde 7 partijen downloaden stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.