Met halve knal keihard nieuwe jaar in

KNSB-competitie
Zaterdag 17 december trof AMEVO thuis een met oud en nieuw elan in de Meesterklasse (na 15 jaar) teruggekeerd Zukertort Amstelveen. De Apeldoorners waren vol goede voornemens voor (de laatste wedstrijd van) het oude jaar. Maar zoals zo vaak was de start van de match voorzichtig.

Het Amstelveense puntenkanon Conor O’Donnell zat tegenover zwaar geschut van Apeldoorn: Roeland Pruijssers. Het kwam echter niet tot echt vuurwerk: na een aantal bekende damegambiet-zetjes werden nog wat stukken geruild en alras: ½-½

Merijn van Delft slaagde er niet in water uit een steen te persen in de anti-Marshall, waar Stan van Gisbergens langzame 13…Te8 nog even gelegenheid voor leek te geven. Het werd niets en na een goed getimed remise­aanbod mondde het uit in een korte solide ½-½ waar beiden zich in konden vinden.

Solide – de dames gingen er vroeg af – maar ook trendy was Stefans Kuipers’ aanpak van de Caro-Kann. Sybolt Strating bleek op de hoogte en op zijn hoede. Wat avonturen met de pionnen­structuren…

…brachten Stefan uiteindelijk ook niets en het derde halfje was geboren, ½-½

Hierna vielen de eerste hele punten. Zelf was ik regel­recht op een variant afgestevend waar afgelopen week in een toernooi in Spanje een stuk­offer nieuw leven was ingeblazen. Tegenstander Robert Ris bleek de dag voor de wedstrijd zelfs een video daaraan te hebben gewijd, zo vertelde hij achteraf. Soms zit het tegen. Na ampele overwegingen nam ik het offer niet aan en koos ik uit praktisch oogpunt een andere route en gaf ik daarna later zelf een pion voor activiteit. Onvoldoende, het eindspel werd netjes uitgetikt door Robert – hoewel ik nog één kansje bleek te hebben gehad:

Robert speelde 30.Kg3? waarna 30…Td3! (verrassend genoeg ) zwart weer in de running had kunnen brengen. Na 30…Kg6? bleef ik zonder kansen en was het snel 1-0

Inmiddels had Sjef Rijnaarts voor AMEVO wel een punt binnen­gehaald: een zijpad tegen de Spaanse Chigorin ontlokte een te frivole reactie van Florian Jacobs, wat resulteerde in een erg lelijk eindspel voor zwart…

…dat Sjef soepel tot winst voerde. ‘Een lekker potje’, aldus de winnaar.

Helaas had Stefan Colijn tegen Sander Los, hoofdklasser van het eerste uur, na een originele opening…

8…Dxf3

…zich een wel erg ongelukkige zet laten ontglippen, namelijk…

15…Kd7-c7?:

Na 16.Le6! werd zwarts verdere ontwikkeling lamgelegd en dat kwam Stefan C. niet meer te boven.

Uiteindelijk stonden teams aan het einde van de middag op gelijke hoogte, omdat Nico Zwirs al vroeg de duim­schroeven (randpionnen) bij Martijn van der Eijk had aangedraaid, nadat die 6.Tg1 tegen de Najdorf geen zinnig vervolg had kunnen geven:

De zwarte stukken zwierden hierna lustig rond, en na een fout van wit leverde de a-pion beslissend materiaal­winst op. 3½-3½ toen dus de eerste rook was opgetrokken. De einduitslag tekende zich al wel af.

Tim Lammens ging het niet redden tegen Fitzgerald Krudde:

Na 19.Lb2? Lxd5 was er eenvoudig weg geen compensatie voor de minus­pion die op de 13e zet misschien toch al wat voortvarend van leer was getrokken. 19.Pc6 of 19.Tbd1 hadden het voor wit bij elkaar gehouden. Tim streed nog lang voor wat hij waard was, maar het ontbrekende kleinood werd hem te veel.

De twee spektakelstukken van de dag waren ook nog bezig. AMEVO’s frontman Max Warmerdam trof Amstelveens talent Arthur de Winter op bord 1.

Met 20…d5 21.exd5 e4 had Max de lont in het kruitvat gegooid. Daarna gebeurde er van alles en had er van alles kunnen gebeuren, zoals dit dame-offer:

23…Lxg5 24.Dxb4? Txe1+ 25.Kh2 Le7 26.d6(?)

…en nu het onvoorstelbare 26…Tc4!!

Zoals het ging kreeg Max uiteindelijk een winnende stelling in handen en die had hij vlak voor de tijd­controle kunnen verzilveren met 37.….Ld6!

(38.Tfxd6 Lxd7; 38.Tdxd6 gxf6)

Na het natuurlijke 37.…Dc1+ 38.Kh2 Lxd7 39.Ld3+ Kg8 40.Lc4+ stond het echter weer gelijk. Max hield de strijd nog een tijd gaande, maar remise was het onvermijdelijke resultaat. Beiden treffen elkaar trouwens straks weer bij het NK in Groningen.

Oude tijden herleefden in een andere generatieclash op bord 2 tussen Thomas Beerdsen en Piet Peelen waar een antieke opening nieuw leven werd ingeblazen.

Met 10. …0-0!? bracht Piet een stukoffer met lange­termijn­compensatie, waar Thomas het behoorlijk lastig mee had. In het algemeen een enorm gecompliceerde stelling voor beiden. Een voorbeeld:

Hier was 23…b4 een goede optie voor zwart geweest. Vier zetten later was deze zet beduidend minder getimed, waarna Thomas langzaam maar zeker het volle punt binnen­haalde.

5-5 dus uiteindelijk, maar daarmee gaat AMEVO ook omhoog naar een gedeelde koppositie zo bleek na afloop. Alle kansen op titel­prolongatie in 2023 in eigen hand dus nog!


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s ronde 5 ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse


2 gedachten over “Met halve knal keihard nieuwe jaar in”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.