Weer een bescheiden overwinning

KNSB-competitieIn de vierde ronde van de Meesterklasse ontvingen we promovendus De Stukkenjagers in Denksport­centrum Noord. De Tilburgers hebben minder ELO-punten in de gelederen dan de andere teams, maar tot dusver weren ze zich kranig. Bovendien hebben ze ons in het verleden al vaker op de pijnbank gelegd. We waren op onze hoede.

De score was vóór de wedstrijddatum al geopend door Max Warmerdam, die vanwege het WK voor landenteams vooruit had gespeeld tegen Sjoerd van Roon. In de opening was het vermijden van dameruil met 9.. gxf6 geen aanrader. Max wist wel raad met de verzwakte zwarte structuur. Na het
averechts werkende pionoffer 25.. f5 haalde Max rustig het punt binnen.

Op de wedstrijddag zelf maakte Tom Meurs er 2-0 van tegen Tommy Grooten. Tom gooide enthousiast zijn pionnen naar voren in de opening. Met 9.. of 10.. Pe5 had Tommy het loperpaar kunnen veroveren, met prima vooruitzichten. Toen hij echter 14. e5 toeliet, sloeg Tom hard en fraai toe.

De meest creatieve opening van de dag zagen we op het bord van Arthur van de Oudeweetering en Sam Baselmans. Het steekspel der randpionnen leidde uiteindelijk tot een structureel plusje voor de witten. Met wat minder tijd op de klok besloot Arthur onze voorsprong te consolideren door zijn
zesde remise op rij in de Meesterklasse aan te tekenen.

De Kruikezeikers deden iets terug via Stefan Beukema. Nico Zwirs had een offday en speelde naar eigen zeggen zijn slechtste partij van de afgelopen jaren. Zelfs dan is Nico nog moeilijk te kloppen, maar Stefan speelde sterk en na 15.. Lxh3! was er al snel geen houden meer aan.

Zelf won ik tegen Erwin Kalle ook een aanvalspartij. In een scherpe stelling met tegengestelde rokades dreigde Erwin met 22. c4 een stuk te winnen, maar na 22.. a3 kreeg hij niet de tijd om het materiaal te incasseren door de dreigingen tegen de witte koning. De zwarte aanval bleek vervolgens beslissend.

Thomas Beerdsen zette ons op matchpoint via een zwaar­bevochten overwinning op Nick Bijlsma. Via het kwaliteits­offer 19.. Txc3 kreeg Thomas een sterk centrum, dat Nick met 23. c4 enigszins wist te versplinteren. De stelling bleef complex en uiteindelijk greep Nick mis in tijdnood.

De Tilburgse hoop werd levend gehouden door een overwinning van Herman Grooten op Stefan Colijn. Stefan reageerde sterk op een pionoffer van Herman en veroverde groot voordeel, maar na 21.. Lf5? ontstond een eindspel met een dominant paard tegen een passieve loper, een specialiteit van de witspeler. Na het ongelukkige 39.. Lh6 werd Stefan matgezet.

Het eerste matchpunt werd binnengehaald door een remise van Merijn van Delft tegen Luuk Baselmans. Een lange taaie partij werd afgekloven tot er slechts twee koningen resteerden; de één wat kaler dan de ander.

Intussen hield Sjef Rijnaarts het niet droog tegen de Tilburgse man in vorm Bob Jansen. In de opening was Sjef nog ontsnapt aan de aanslag 10. Pxf7, maar na 23.. exf5? trok Bob alsnog de partij naar zich toe met zijn sterke e-pion.

Matchwinnaar werd Stefan Kuipers, die Helmut Froeyman in een lange partij versloeg. Na de opening offerde Stefan twee pionnen, die hij met rente terugkreeg. In een complex eindspel wist Stefan uiteindelijk de Brabo te overmeesteren.

Met deze 6-4 blijven we in het spoor van koploper Charlois Europoort. De volgende afspraak is op 17 december tegen Zukertort Amstelveen, opnieuw in Denksport­centrum Noord.

➔ ’t Andere verslag


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s ronde 4 ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.