De uitslag spreekt voor zich

KNSB-competitieTraditioneel is dit een wed­strijd waar het verschil minimaal is en zo ook vandaag. Na een snelle start uit de start­blokken wisten wij binnen de eerste vier uur 5,5 punt binnen te halen, met nog drie borden te gaan zat een ruime overwinning er dan ook in. De laatste drie borden gingen echter verloren waardoor wij met een miniem verschil de match binnen hebben gesleept.

Stefan Kuipers speelde op bord 1 een week eerder tegen Eline Roebers remise. In het Frans pakte hij een klein initiatief en zocht vervolgens de complicaties op. Het eindspel was allerminst duidelijk en na een paar zwakkere zetten van Eline ging het snel naar remise.

Thomas Beerdsen had een makkelijke middag op bord 3 tegen Vlad Omota. Hij pakte snel groot voordeel en drukte soepel het puntje binnen.

Arthur van de Oudeweetering had het niet makkelijk op bord 10 tegen Pieter Roggeveen. Na de opening stond hij minder comfortabel en met de overwinning van Thomas was dat voldoende om een remiseaanbod neer te leggen. Dit werd geaccepteerd.

Max Warmerdam kreeg op bord 4 met zwart op het eerste oog een saaie Italiaan op het bord. Toen Esper van Baar echter met g4 op de aanval ging spelen, bleek dit te verzwakkend zijn. Na het ruilen van een paar lichte stukken en het plaatsen van een paard op f4 was het snel gedaan en had ook Max gewonnen.

Merijn van Delft vreesde voor een zware middag op bord 2 tegen Ivan Sokolov. Hij kwam echter goed uit de opening en had snel een comfortabele stelling te pakken. Rond de 30e zet pakte Merijn de eeuwig schaak en had daarmee Sokolov geneutraliseerd.

Tim Lammens pakte op bord 9 met de Reti een voordeeltje tegen Khoi Pham. In het middenspel liet Tim echter te veel tegenspel toe, waardoor het een spannende stelling werd met misschien wat mogelijkheden voor zijn tegenstander. Totdat zijn tegenstander zijn paard weg blunderde en gelijk opgaf.

Op bord 8 speelde ik tegen Onno Elgersma een anti-Siciliaans. In het middenspel bleef ik langer geduldig dan Onno en kreeg ik na 14. b4 de kans om een schijnoffer op e4 te plaatsen. Hiermee won ik een pion en had Onno in principe onvoldoende compensatie. Ik had echter de mogelijkheid Pd4 gemist, waar Onno op zet 21 voordeel mee had kunnen hebben en een zet later de stelling in balans bracht. Enkele zetten later volgde een nieuwe onnauwkeurigheid, waarmee ik beslissend voordeel kreeg. Hiermee was de match beslist.

Roeland Pruijssers kwam op bord 5 goed uit de opening tegen Friso Nijboer en had met 18. Pf4 toe kunnen slaan. Met 19. Ka1 verloor Roeland het initiatief en daarmee zijn voordeel. Friso speelde het daarna goed uit en won.

Stefan Colijn kwam op bord 7 goed uit de opening tegen Tex de Wit. Nadat zijn tegenstander Lxg7 had toegelaten, had hij een paar zetten later met exd5 duidelijk voordeel kunnen pakken. Niet veel later liep het verder uit de hand, maar met een handig tussenschaakje had Stefan nog een verdedigbaar toreneindspel kunnen pakken. Zonder dit tussenschaakje was het echter hopeloos en was vervolgens de nederlaag snel een feit.

Nico Zwirs kwam op bord 6 tegen Liam Vrolijk heel goed uit de opening. In het middenspel miste hij wat mogelijkheden om toe te slaan en later was hij te optimistisch, waardoor Nico in een slecht eindspel terechtkwam. De combinatie van een vervelend matnet en passieve stukken was te veel van het goede en daarmee was een nederlaag een feit.

➔ ’t Andere verslag


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s ronde 3 ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.