Terechte uitslag in Nijmegen

KNSB-competitieAls iemand dit vooraf voorspeld had, had ik hem voor gek verklaard. Maar SMB was flink verzwakt door vakantie en ziekte, en onze enige invaller Rob Duin maakte ons team ook niet zwakker.

Bij aankomst in Nijmegen bleek SMB bord 5 leeg te laten wegens ziekte van die speler, waarvoor vervanging niet mogelijk bleek. Arjan Buijse zit bij ons normaal op bord 5 en ik op bord 4, maar dat hebben we in overleg geruild, zodat ik als non-playing captain (ter vervanging van de afwezige Theo) de middag kon doorbrengen. En direct het eerste puntje (1-0) kon noteren.

Gonzalo Tangarife Ramirez speelde het Colle-systeem en nam met wit op het eerste bord al vrij snel een remise aanbod aan (1,5-0,5). De partij was helemaal in evenwicht en Gonzalo wilde geen risico’s nemen, zoals in de (verlies) partij in de vorige ronde.

Oscar Adams speelde op het zevende bord als een snelschaker de Birdopening (en snelschaken kan hij heel goed) en zag zijn kans schoon toen de tegenstander een zwakke pion op a6 kreeg. Toen deze verloren ging en de toren van Oscar ook nog eens op de zevende rij binnenkwam, hield zijn tegenstander het voor gezien (2,5-0,5). De eerste winst voor Oscar in ons team! En op de klok had Oscar nog 1 uur en 24 minuten over en de tegenstander nog 20 minuten.

Op bord 6 speelde Rob Duin met zwart weer een degelijke partij tegen het gesloten Siciliaans. De grootste druk van de tegenstander kwam via de h-lijn, maar die wist Rob te neutraliseren, waarna er een potremise stelling overbleef (3-1).

Met deze voorsprong en nog vier partijen over, die wel superspannend waren, maar waar wij overal toch wel iets in het voordeel waren, was eigenlijk wel duidelijk dat we de wedstrijd zouden gaan winnen. Maar in het schaken weet je maar nooit.

Jelle Bauer speelde op bord 2 een superscherpe, minder gespeelde variant van de Boedapester verdediging met pionoffer, rokeerde lang en zette een koningsaanval op. De tegenstander gaf een kwaliteit tegen een pion om de druk er wat af te halen en zijn eigen koningsaanval wat meer kansen te geven. In een iets betere stand gaat Jelle nog herhaling van zetten uit de weg. Na dameruil blijft er een eindspel over met een veel actievere koning voor Jelle. Het teruggeven van de kwaliteit voorsprong tegen een pion, leidde door goed tegenspel van de tegenstander echter niet tot de gewenste vrijpion. Het eindspel met een pion minder kon Jelle niet meer houden (3-2). Jelle verdiende echt beter na zo’n superspannende en ingewikkelde partij.

Aart van de Peut kreeg op bord 8 de doorschuifvariant van het Frans op het bord. Wit begon spontaan aan een koningsaanval, waarna Aart doodgewoon lang rokeerde en de koningsaanval nergens meer op sloeg. Na lang zoeken naar de “betekenis” van zijn paarden vond hij een (schijn)offer op g3, waarbij de dame de stelling van de tegenpartij binnenviel en ook de f4 en de h4 pionnen opgepeuzeld werden en Aart ook nog een stuk terugwon. De verbonden vrijpionnen leidden uiteindelijk samen met de binnengekomen toren en loper tot de winst (4-2). De derde overwinning van Aart dit seizoen, een mooie 100% score!

Arjan Buijse speelde in mijn plaats op bord 4 met zwart. Nadat hij in de Caro-Kann eerst de dreigingen van de tegenstander neutraliseerde, kon hij op de damevleugel het initiatief nemen. In het eindspel met toren/loper voor Arjan en toren/paard voor de tegenstander wist Arjan een pion te winnen, maar helaas niet op de beste manier. Een poging om daarna winst te forceren leidde alleen maar tot pionverlies, tot de tegenstander in een remise-stand de laatste, maar vergiftigde pion van Arjan pakte en de toren en de partij verloor (5-2). Een lucky overwinning voor Arjan. Maar wel zijn derde van het seizoen. Ook voor Arjan een mooie 100% score dit seizoen.

Marcel Kraaijkamp speelde op bord 3 een prachtige partij tegen onze (interne) clubgenoot Thomas Mansholt. In het Catalaans kreeg Marcel een mooi pionnenblok op d5 en c5. Door steeds nieuwe dreigingen in het spel te brengen kon Marcel verhinderen dat het pionnenblok werd geëlimineerd. Jammer genoeg ruilde Marcel niet op de juiste manier af en was zijn positionele voordeel verdwenen. Direct daarop maakte Thomas echter een misstap, wat hem een stuk tegen een pion kostte. Gedecideerd bracht Marcel dit voordeel vervolgens tot winst (6-2).

Voor deze speelmiddag was deze overwinning een terechte uitslag. Arjan had eigenlijk remise moeten spelen, maar daar staat tegenover dat Jelle eigenlijk ook wel remise had moeten spelen. Hoe het verlopen was als SMB op volle sterkte was aangetreden is uiteraard niet bekend. Maar dan was de uitslag zeker veel minder in ons voordeel uitgepakt.

In de tussenstand staan we samen met Wageningen 2 bovenaan. De verschillen zijn echter heel klein. Iedereen laat onverwacht punten liggen: wij hebben verloren van PION/Mook 2, die weer verloren hebben van Wageningen 2, die weer verloren hebben van ENO 1, die weer verloren hebben van… ons.

De KNSB-competitie gaat de komende jaren tot en met de tweede klasse naar acht teams per poule. Dit jaar degraderen er daardoor extra teams vanaf de tweede klasse. Voor onze poule 4B met negen teams betekent dit dat er toch twee teams degraderen. Met deze overwinning zijn we bijna zeker van behoud, met nog één overwinning zijn we helemaal zeker.
Voor het kampioenschap zijn Wageningen 2 en ENO 1 de grootste favorieten qua teamsterkte, maar wij doen goed mee. Wageningen 2 ontmoeten we de volgende thuiswedstrijd op 17 december. Dat wordt een echte kraker!


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.