AMEVO Apeldoorn herpakt zich

KNSB-competitieNa de nederlaag tegen Charlois Europoort kregen we met AMEVO Apeldoorn snel de kans om de valse start te herstellen. Paul Keres gaat net als wij met een team naar de European Club Cup, dat samenvalt met de tweede ronde van de KNSB. Daarom werd besloten om de hele wedstrijd naar zaterdag 24 september te verplaatsen.

Net als tegen Charlois Europoort speelde Merijn van Delft zijn wedstrijd vooruit. Hij is momenteel nog steeds aan het coachen bij het WK Kadetten in Batumi dat deze week eindigt. De wedstrijd werd bij Paul Keres gespeeld in de schaduw van de match Max Warmerdam – Hugo ten Hertog, waar beide spelers het in klassiek schaak, Fischer random en blitz tegen elkaar opnamen. Merijn speelde een goede partij tegen Jan Breukelman en kreeg met het loperpaar groot tot winnend voordeel in een dame-loos middenspel. Helaas miste Merijn een paar goede kansen en uiteindelijk wist Jan de schade te beperken met remise als eindresultaat.

In Apeldoorn begonnen we doorslaggevender. Zelf speelde ik 6.Lg5 tegen de Najdorf van Joris Kokje. Joris was niet helemaal scherp en onderschatte een Lxe6 offer. Daarna was het eigenlijk snel gedaan. Een offday van Joris en zelf kon ik als nieuwe teamleider het overzicht houden op de match. Aan de topborden deden we het goed, maar aan de staart hadden we wat verdachte stellingen.

De volgende partij die eindigde was de partij tussen Stefan Kuipers en Menno Okkes. Stefan kwam met zwart licht onder druk en besloot tactisch remise aan te bieden, die werd aangenomen door Menno. De stelling was symmetrisch, maar wit had meer ruimte. Hiermee werd zwart een mogelijke martelgang bespaard. Kort daarna was Arthur van de Oudeweetering klaar. Arthur kwam met wit een tikkie minder te staan tegen Paul Hommerson. Paul had het loperpaar, maar kreeg daar een dubbelpion voor terug. Na lang nadenken besloot hij een loper te ruilen voor een paard om Arthurs structuur ook te verzwakken. Hiermee liet hij wel ongelijke lopers toe, waarna de partij snel in remise eindigde.

Na deze partij liep de voorsprong snel uit. Max Warmerdam won met zwart van Xander Wemmers. De partij was lang in evenwicht, maar Max hield de spanning in de stelling en Xander verbruikte veel tijd. In eenzijdige tijdnood gebeurde het onvermijdelijke, namelijk een fout van Xander, waarna Max won. Enkele minuten later won Thomas Beerdsen van Peter Lombaers. Thomas is de laatste maanden in goede vorm en liet dat vandaag ook weer zien. Een overtuigende overwinning en Thomas komt hiermee op 2/2.

Daarmee kwam de stand op 4,5-1,5, maar een overwinning was alles behalve een zekerheidje. Op de overige borden zag het er niet goed uit. Stefan Colijn stond er het beste voor. Hij speelde met zwart tegen Niels Ondersteijn. In eerste instantie zag de zwarte stelling er bedenkelijk uit, maar toen Stefan zijn zwakke pion offerde kreeg hij er voldoende compensatie voor terug. Niels moest uiteindelijk de pion teruggeven om het initiatief te neutraliseren. Remise was daarna het enig mogelijke resultaat. 5-2.

Op de laatste drie borden stonden we er duidelijk slechter voor. Met wat mazzel kantelde de partij van Tim Lammens in no time. Dirk Floor speelde de doorschuifvariant tegen de Caro-Kann van Tim. Al snel leek het gunstig voor wit, maar Tim vocht zich goed terug. Helaas miste hij een paar kansen waarna Dirk aan de winnende hand leek. Door een misrekening kreeg Tim opeens een gewonnen eindspel. Makkelijk was het echter niet en Tim koos ervoor om het veilig te spelen. Dirk verdedigde goed en hield het eindspel remise. Hiermee was de matchwinst binnen.

Daarna speelden we enkel nog voor de bordpunten, maar zoals gezegd waren de stellingen lastig. Sjef Rijnaarts speelde op het laagste bord met wit tegen Evert Rademakers. Sjef leek prettig uit de opening te komen, maar wisselde daarna een paar keer van plan. Dit gaf Evert de kans zijn stelling te coördineren en uiteindelijk wist hij hier handig gebruik te maken door middel van kwaliteitswinst. In de resterende stelling weerde Sjef zich kranig, maar kon hij een nederlaag niet voorkomen.

Op het topbord speelde Roeland Pruijssers tegen David van Kerkhof. Voor mij was dit de meest complexe partij van de dag. Wit kreeg snel een dubbele d-pion, maar toch ook het centrum. Na vele fouten over en weer wist uiteindelijk David een doorbraak te forceren waarna hij het eindspel met toren + pionnen vs. loper + pionnen won.

Daarmee werd de einduitslag 5,5-4,5 in het voordeel van Apeldoorn. Met deze overwinning klimmen we in het klassement. De volgende KNSB-wedstrijd is 5 november uit bij Kennemer Combinatie. Hopelijk kunnen we dan verder bouwen op deze overwinning.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s ronde 2 ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.