Valse start AMEVO Apeldoorn

KNSB-competitieVoor het eerst mag AMEVO Apeldoorn als regerend landskampioen aan het seizoen beginnen. Een hele eer, maar dit seizoen begint iedereen gewoon weer op nul. Helaas voor ons, staan we daar na de eerste ronde nog steeds op. De boosdoener? Charlois Europoort, vorig jaar één van onze grootste concurrenten voor de titel. Toen wisten we in ronde 8 de vorentscheidung in ons voordeel te beslissen. Vandaag namen zij hun sportieve wraak.

Vorige week was er al één wedstrijd vooruit gespeeld: Merijn van Delft, nu actief als coach het WK Jeugd in Batumi, verloor van Julian van Overdam. Nadat de dames waren geruild, hield Julian compensatie voor de geofferde pion. Na wat tactische missers van Merijn was de partij snel beslist. Complimenten aan Paul Keres voor een leuk weekend en de mogelijkheid om de partij daar vooruit te spelen!

In Rotterdam was Stefan Kuipers (ondergetekende) als eerste klaar: een snelle remise nadat Steven Geirnaert in de Afruilslav zijn kleine initiatief niet wist te verzilveren. Niet veel later kregen we nog een nederlaag te verwerken: Tim Lammens probeerde de creatieve openingsaanpak van Sim Maerevoet af te straffen, maar dat ging mis. Tim raakte de draad kwijt, kwam in tijdnood en verloor een stuk.

Arthur van de Oudeweetering kreeg tegen Zyon Kollen de betere pionnen­structuur, maar Zyon kreeg spel op de konings­vleugel. Na zet 20 nivelleerde het echter snel en in de tijdnoodfase werd er remise overeengekomen. De tweede en laatste remise van deze match.

Max Warmerdam had een sterk kwaliteitsoffer in de opening tegen Roger Meng. De stelling was erg goed, maar toch complex. Max speelde onnauwkeurig en wist zijn initiatief niet te verzilveren. In tijdnood deed Max nog wat pogingen, maar tevergeefs.

Al snel stond er dus een 4-1 achterstand op het scorebord. Gelukkig wisten Thomas Beerdsen en Roeland Pruijssers hun partij te winnen. Thomas speelde tegen Bart Michiels echt een lekker potje. Op gevoel een pion geofferd in de opening, Bart kreeg zijn koning niet weg uit het midden en Thomas kon gewoon blijven gaan. Dat resulteerde in kwaliteits­winst en uiteindelijk de partij. Extra knap in de wetenschap dat Bart Michiels zelden verliest in de Meesterklasse! Roeland had een prettige Italiaan tegen Robin Lecomte en kon in het centrum doorbreken. Hij bemachtigde het loperpaar en dat bleek vervolgens oppermachtig.

Met 4-3 leek het op papier spannend, maar de resterende stelling beloofden weinig goeds. Sjef Rijnaarts had tegen Kambiz Sekandar een pion geblunderd. Sjef probeerde het nog, maar Kambiz speelde het geduldig en Sjef had geen kans meer in het eindspel met twee pionnen minder.

Nico Zwirs speelde een prima partij tegen Daniël Dardha, maar het ging in het middenspel toch ergens mis. Zijn dame kwam buitenspel te staan op de damevleugel, wat voor Daniël het teken was om zich een weg naar de zwarte koning te offeren. Dat leverde een kwaliteit en diep in het eindspel ook de winst op.

De match was daarmee in het voordeel van Charlois Europoort beslist. Erwin l’Ami was nog een eindspel aan het melken tegen Thibaut Vandenbussche. Objectief viel er weinig te halen, maar Thibaut greep flink mis en daar profiteerde Erwin goed van.

Een terechte overwinning voor Charlois Europoort en een teleurstellende start van ons seizoen. Op 24 september spelen wij in Apeldoorn al onze tweede ronde tegen Paul Keres. Deze match wordt vanwege de European Club Cup in zijn geheel vooruit gespeeld.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s op Google ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.