Stedenmatch Edinburgh–Apeldoorn

Op een zaterdagnacht in oktober 2021 liep ik Henk Bulthuis tegen het lijf in onze stamkroeg in Apeldoorn. Nadat we elkaar hadden herkend en herinneringen hadden opgehaald aan de Apeldoornse Schaakweek in 2018, waar ik de enige organisator was en Henk het enige publiek, begon hij te vertellen over de tijd dat hij in Schotland woonde en werkte. Nog steeds komt ie er regelmatig en al snel ontstond het wilde plan van een massakamp Edinburgh–Apeldoorn. Het was een vrolijke nacht en even later donderde er nog iemand van zijn barkruk, maar toen was het idee al veilig opgeslagen in onze inboxen.

Een paar dagen later mailde Henk: we gaan dit doen. De lente leek de meest geschikte tijd. Henk de organisatie van de trip, ik de opstelling. Een massakamp bleek wat aan de optimistische kant (Duitsland of België zijn haalbaarder wat dat betreft), maar een stedenmatch over tien borden zou het gaan worden. In een toch al uniek seizoen waarin we landskampioen werden en de bekerfinale haalden, werd een weekendje Schotland de kers op de taart.

Save the dateEdinburgh viert dit jaar haar 200-jarig bestaan, dus dat was sowieso al een mooie aanleiding voor een vriendschappelijke match en zodoende reisden we op vrijdag 15 juli 2022 af naar Schotland. We traden aan met een leuke dwarsdoorsnede van het Apeldoornse schaakleven: Nico Zwirs en ik aan de topborden, met Stefan Colijn en Tim Lammens daar vlak achter. Uit het tweede team Marcel Boel en Freddie van der Elburg. Theo Visschedijk, wiens drie schakende dochters inmiddels schakende klein­kinderen aan het voortbrengen zijn, vertegenwoordigde het derde team. Henk nam het achtste bord voor zijn rekening en mijn goede vriend John Wesselink, de beste huisschaker van Apeldoorn en omstreken, nam plaats aan het negende bord. Onze onvolprezen voorzitter en webmaster Ed van der Meulen completeerde het tiental.

De voorpret is natuurlijk het halve werk en ergens in een berg e-mail heb ik net ons veelzijdige weekend­programma teruggevonden, hetgeen we vrijwel helemaal uitgevoerd blijken te hebben. Inchecken, stadswandeling, fish and chips, een whiskey-rondleiding, pints, snelschaak­toernooitje op de historische schaak­club van Edinburgh en vervolgens weer naar de pub. Daarna een club gevonden die voorkwam in Trainspotting, je bent er tenslotte natuurlijk ook voor de cultuur.

Zaterdag Schots ontbijt, museumbezoek, wandelen door de stad en al zittende in het park bedacht dat alcohol en sex voor de wedstrijd uit den boze waren. Belangrijke wedstrijd natuurlijk, en het zou daadwerkelijk razend spannend worden. Urenlang waren alle uitkomsten nog mogelijk en nadat alle stofwolken waren opgetrokken en de vermeende matchwinst een paar keer van eigenaar was gewisseld, trokken de sympathieke gastheren nipt aan het langste eind. In een gezamenlijk diner van beide teams werd alles nog urenlang nabesproken. De zaterdagavond nodigde vervolgens uit tot pub-bezoek met live muziek en op de lange nachtelijke wandeling terug naar het hotel vertelde Ed een unieke versie van zijn levensverhaal. Gelukkig hebben we de partijen en de foto’s nog.

Zie ook:

Foto’s:

Partijen:

➔ alle partijen in één pgn


2 gedachten over “Stedenmatch Edinburgh–Apeldoorn”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.