Terugblik extern seizoen 2021–2022

Covid-19 – COronaVIrusDisease – stak in 2019 de kop op, gevolgd door een eerste explosieve besmettingsgolf in maart 2020. Dat was de reden om op ongeveer twee derde van de competities twee seizoenen geleden te stoppen en dus geen kampioenen, promoties en degradaties. De hoop op normalisatie werd een jaar later alleen bewaarheid in digitale zin, niet fysiek dus, maar online. Met succes, want MuConsult Apeldoorn werd de eerste nationale online clubkampioen, hopelijk meteen ook de laatste. Althans, wat de oorzaak betreft. Gelukkig kon in september 2021 op de normale manier het externe seizoen van start gaan, het verliep weliswaar met de nodige strubbelingen, uitstel van speelronden bijvoorbeeld, en dus gedoe met passende inhaaldatums. Dat veroorzaakte soms extra problemen met de opstelling en daardoor meer reglementaire uitslagen dan tot dusver gebruikelijk was geweest. Laten we vooral blij zijn met de afgeronde competities in KNSB en SOS.

Het bedrijf AMEVO in Dronten, gespecialiseerd in tuinbouw­producten die aan te schaffen zijn via catalogus of webshop, nam de rol over als hoofdsponsor van MuConsult in Amersfoort. Niet zo verwonderlijk met schaak­liefhebbers als Folke van Dorp en Espen Zecha in de leiding van het bedrijf. Beiden zelf actief in Caïssa Elburg met daarin ook nog eenzelfde duo. AMEVO Apeldoorn kwam met vijf teams uit in de KNSB: het tiental in de Meesterklasse, drie acht­tallen en het bekerteam van vier. Voorts als Schaakstad Apeldoorn met twee acht- en drie zes­tallen in de SOS, waardoor het totaal tien teams telt. De competitie om de OSBO-cup werd dit seizoen niet georganiseerd. In de tien teams (was ook tien) zijn 80 personen actief geweest en dat waren er 85 in het voortijdig gestopte seizoen 2019-2020. Daarnaast nog 22 reglementaire uitslagen (was drie) wegens niet opkomen met tien keer een nul. Zes van die tien betrof de eerste ronde van team 5j als gevolg van meerdere misverstanden, de rest door overmacht.

Verwachting en werkelijkheid

In de terugblik van vorig jaar juni op het online seizoen werd de volgende verwachting onder woorden gebracht:

Anticiperend op het niet meer nodig zijn van alle maatregelen heeft de KNSB de begindatum van de competitie vastgesteld op 18 september 2021. Laten we optimistisch zijn en op het beste hopen, maar ook realistisch in de zin van ‘eerst zien en dan geloven’ want de wereld is niet van het virus af. Sterker nog, we zullen er mee moeten leren leven.

We weten inmiddels dat de competities van KNSB en SOS gespeeld konden worden met, zoals eerder aangegeven, niet alle speelronden op de geplande datums. Voor komend seizoen is dezelfde verwachting van toepassing met uiteraard een andere begindatum. Plus in het achterhoofd de vervelende gedachte aan een zeer wel mogelijk geachte opleving van het virus in de herfst met de bijbehorende ellende. Het eventueel niet doorgaan van wat dan ook, valt daarbij in het niet.

AMEVO Apeldoorn schreef geschiedenis: een Apeldoornse schaakvereniging werd voor het eerst landskampioen. Tot nu toe was de tweede plaats van Accres in 2013 de beste prestatie met ook nog eens twee derde plaatsen door Homburg in 2007 en 2011. In het na zes ronden gestopte seizoen in 2020 was MuConsult een kanshebber voor een van de hoogste plaatsen.

Schaakstad Apeldoorn won alle zeven ontmoetingen in SOS-1C en is kampioen geworden met promotie naar een hoofdklasse. Net als het team alleen maar winst door Casper Wouters en Steven Braun met een score van 7 uit 7.

Het gepromoveerde team 4 in KNSB-5B behaalde geen enkel punt, maar degradeert niet. Het terug­getrokken team in die klasse is wat dat betreft de oorzaak. 

Resultaat per team

De teamnaam begint met de eerste letter van de bond (K = KNSB, S = SOS), gevolgd door het aantal spelers in het team en de klasse van indeling.

Team 1 K10-Me ➔ 1e en kampioen, 15 matchpunten uit 9 wedstrijden en 54 bordpunten uit 90 borden. Teamleider Max Warmerdam is met 8 uit 9 topscorer geworden. Vorig seizoen behaalden Max en Merijn van Delft met 4½ uit 6 de hoogste score.

Team 2 K8-2A ➔ 6e, 8 uit 9 en 37½ uit 72. Topscorers: Marcel Boel en Freddie van der Elburg beiden 6 uit 9, vorig seizoen Marcel 4/6. Teamleider Erik Smit.

Team 3 K8-4B ➔ 6e, 8 uit 8 en 32½ uit 64. Topscorer: Frie van Belle 6 uit 8, vorig seizoen Aart van de Peut 5/6. Teamleider Theo Visschedijk.

Team 4 K8-5B ➔ 7e, 0 uit 6 (een teruggetrokken team) en 16½ uit 48. Topscorers: Raymond Jacobsen en Karin Pruijssers beiden 3½ uit 6, vorig seizoen: Erik Buitenhuis 3½ uit 5. Teamleider Bert Ekkelboom.

Team 5 S8-1C ➔ 1e en kampioen plus promotie, 14 uit 7 en 46 uit 56. Is SOS team 1, topscorers: Casper Wouters en teamleider Steven Braun beiden 7 uit 7. Was Véronique Hijl met 4½ uit 5.

Team 6 S8-1C ➔ 6e, 4 uit 7 en 26½ uit 56. Is SOS team 2, topscorer Theo Visschedijk 4½ uit 5. Was Adriaan den Hertog met 4/6. Teamleider Lex Cornelisse.

Team 7 S6-2C ➔ 2e, 9 uit 5 (twee teruggetrokken teams) en 19 uit 30. Is SOS team 3 met als topscorer Raymond Jacobsen 4½ uit 5. Dit waren Henk Pruijssers en Bert Ekkelboom eveneens 4½ uit 5. Teamleider Erik Buitenhuis.

Team 8 S6-3C ➔ 6e, 4 uit 7 en 19½ uit 42. Is SOS team 4 met topscorer Henk Scholten 2½ uit 5, hierbij niet inbegrepen een reglementair winstpunt. Aad de Bruijn en teamleider Ed Blankestijn ook 2½ maar uit 6 respectievelijk 7 partijen. Waren Henk Scholten en Frits Mooibroek beiden met 2/5.

Team 9 S6-3C ➔ 2e, 10 uit 7 en 25½ uit 42. Is SOS team 5j(eugd) met een grote progressie ten opzichte van het vorige seizoen. Een logisch gevolg van de snelle ontwikkelingen van het jeugdige volk. Topscorers zijn Eelco en Oscar Adams beiden 4½ uit 6. Hierbij niet inbegrepen de reglementaire nederlagen (0-6, zoals eerder gememoreerd) uit de eerste ronde. Oscar was de vorige topscorer met 2/3. Teamleider Jorinde Klungers.

Team 10 K4-beker ➔ 2e, 10 uit 6 en 18½ uit 24. Topscorers: Roeland Pruijssers en teamleider Thomas Beerdsen met 2½ uit 3, waarbij niet de reglementaire winstpartijen (4-0) na de vrije eerste ronde. Vorig seizoen 6 uit 3 en 12 uit 12, topscorer Thomas met 3/3. Zijn team­genoten wonnen ook alles, maar speelden minder wedstrijden.

Al met al twee kampioenen, drie nummers twee en de rest heeft zich gehandhaafd. Daar kun je mee thuiskomen! Opgeteld betekent dit 295½ punten uit 524 partijen (56,4%) door 80 spelers (niet opgekomen: 12 uit 22). Vorig seizoen 214 uit 416 (51,4%) door 85 spelers (NO: 0 uit 3). De gemiddelde rating was bij aanvang 1850 en gebaseerd op de overzichten van 2021-8. De toename naar 1867 (2022-5) is mede verklaarbaar via het score­percentage. De rating wordt natuurlijk ook beïnvloed door deelname aan andere schaak­evenementen.

De stijging van 1731 per eind van het afgebroken seizoen naar 1850 is het gevolg van de 2500+ versterkingen van het eerste team (zie verder), plus de sterk gestegen rating van vooral de jeugdige spelers. Het gemiddelde geboortejaar is 1974 en dus heeft iedereen dezelfde leeftijd van circa 48 jaar. Bij onze bridgeburen Klaver Vier in het denksportcentrum zien ze groen van jaloezie, zo jong nog…

Nieuw ten opzichte van het vorige seizoen zijn achttien spelers (23%):

Mads Andersen, Arik Braun, Stefan Colijn, Rob Duin, Anish Giri, Siebe Grefhorst, Frank Hordijk, Joop van der Hulst, Daniel Kaldenbach, Rustam Kazimdzhanov, Marcel Kraaijkamp, Gerbert Leeftink, Jesse van Luttikhuizen, Thomas Manschot, Maarten Smit, Cees Visser, Anton Weenink en Joab Weseman.

Altijd geestig, dit soort alfabetische lijstjes van rijp en groen verbonden door slechts één gemeen­schappelijke factor met als enig onderscheid de rating, variërend van 1000- tot 2700+.

Omgekeerd ook, 23 spelers vorig seizoen wel, dit seizoen niet (27%). De lijst is langer, dus even volhouden:

Merijn Adams, Bert Baas, Cees Beekhuis (de reglementaire winst geldt niet als partij), Leen van den Berg, Bob Bishoen, Oscar Broos, Frans van Dijk, Jonathan Fennema, Tobias Fennema, Wilco Fennema, Peter Grasman, Anna-Marie Hulleman, Hes Hulleman Sr., Alexander Kabatianski, Leendert Maris, Ruud Meuleman, Theo Meulmeester, Frits Mooibroek, Nico Olivier (de reglementaire winst geldt niet als partij), Laurens Rouw, Fabian de Vries, Tobias de Vries en Jasper Zwirs. 

Wetenswaardigheden

  • Het team van AMEVO Apeldoorn in de Meesterklasse werd incidenteel versterkt met Erwin l’Ami, Mads Andersen, Arik Braun, Alexandr Fier, Anish Giri, Rustam Kazimdzhanov, allen 2500+ GM, en Stefan Colijn. Gevoegd bij de degelijke vaste waarden waarbij Nederlands kampioen Max Warmerdam en runner-up Roeland Pruijssers, beiden eveneens 2500+ GM, is het begrijpelijk dat er hoge ogen zijn gegooid, wat heet, kampioen geworden!
  • In zijn verslag Koploper geklopt begint Thomas Beerdsen als volgt:

Afgelopen zaterdag 2 april stond de kraker om de eerste plaats gepland, een thuiswedstrijd tegen Charlois Europoort. Omdat deze wedstrijd cruciaal kon zijn voor een eventueel kampioenschap leek het ons handig om extra versterkingen in te schakelen. Dankzij onze contacten (Erwin, Max) bij het Duitse team Solingen hebben we de sterke Deense GM Mads Andersen weten toe te voegen aan het team.

Het veroorzaakte een afkeurende reactie op Schaaksite.nl met als teneur ‘dat zou je niet moeten willen en dat moest niet mogen, die extra versterkingen van buiten de eigen vereniging.’ Voor de duidelijkheid het wedstrijdreglement van de KNSB geraadpleegd en zie:

Artikel 12 12.1. In een team mag, behoudens na te noemen uitzonderingen, uitkomen ieder lid, dat op de wedstrijd­datum veertien dagen lid is van de betrokken vereniging en als zodanig is ingeschreven in de centrale ledenadministratie OLA. De beperking van veertien dagen geldt niet voor de eerste ronde.

12.7. In een ronde van de competitie of in een beslissings­wedstrijd mogen per team niet meer dan twee leden uitkomen, die niet hun woonplaats in Nederland hebben en niet de nationaliteit van een van de lidstaten van de Europese Unie hebben en niet vijf jaar achtereen in de KNSB-competitie zijn uitgekomen.

Het mag dus wel, natuurlijk wel, anders zou Koos Stolk, de competitieleider van de KNSB, zeker aan de bel hebben getrokken. Dat verandert wellicht niets aan de afkeurende reactie, maar om iets in die richting veranderd te krijgen, dient het reglement gewijzigd te worden. Dat zie ik niet zo snel gebeuren.

  • Even een vergelijkbaar zijpad: de wereldbridgebond WBF zal een soortgelijk reglement hanteren want tijdens het recente wereld­kampioenschap voor landenteams in maart/april 2022 zijn zonder twijfel ook de nodige wenkbrauwen afkeurend gefronst. Elk team bestaat uit drie paren en Zwitserland versloeg Nederland in de finale na 96 spellen in zes sessies met het geringe verschil van drie IMP’s. Zwitserland bestond uit een Pools paar (al eens WK namens Polen geweest), een Nederlands paar (al eens WK namens Nederland geweest, samen met twee paren van de tegenstanders in de finale) en een Zwitsers paar (nooit WK geweest, maar een van de twee de sponsor van Zwitserland). Abba zong het al in 1976: Money, Money, Money. Aan de andere kant: ook denksporters vinden een inkomen prettig. ‘Van bekers alleen kan ik niet leven’ mopperde Donner eens, na er weer eentje met tegenzin in ontvangst te hebben genomen.
  • Het KNSB bekerteam behoorde voor de achtste maal bij de laatste vier en verloor de finale van LSG. Driemaal werd de beker gewonnen, 2004 als BIS, 2005 als Homburg en 2018 als MuConsult. Plus tweemaal tweede en derde, en een keer vierde.
  • Te beginnen met 2015-2016 heeft Apeldoorn elk seizoen minstens een kampioensteam gekend. In 2016: KNSB-1B + OSBO-1B (De Schaakmaat), in 2017: KNSB-3C + OSBO-1A, 3A, 4E, 4G, in 2018: KNSB-beker + OSBO-3C, in 2019: KNSB-6A, in 2020: SOS-3C (officieus), in 2021: KNSB-Me (online) en in 2022: KNSB-Me + SOS-1C. Met een unieke serie van Henk Pruijssers want hij maakte vier jaar achtereen deel uit van zo’n team: 2017 t/m 2020. Daarna prolongeerde Roeland deze aardige familie­traditie in 2021 en 2022. Op naar nummer zeven.
  • Het hoogste aantal partijen is 15 door Casper Wouters (11½) en Marcel Kraaijkamp (11). In het vorige, voortijdig gestopte seizoen was dat 11 van Theo Visschedijk (6½) en André Huis in ’t Veld (6).
  • Het hoogste aantal punten is 11½ van Casper Wouters, uit 15. Vijf man met een 100 procent score waarvan Steven Braun met zeven de meeste partijen. Vorig seizoen 7 punten door Raymond Jacobsen, Bert Ekkelboom, Henk Pruijssers, alle drie uit 9 en Erik Buitenhuis uit 10. Ook toen vijf personen met 100% en René Schaafsma met vier het beste resultaat.
  • De MWB komt op naam van Max Warmerdam met 3,297 na zijn 9½ uit 11. Vorig seizoen waren dat de bovengenoemde drie man met 2,370 met hun 7 uit 9.
  • In Sas van Gent bleek op 21 mei de nederlaag tegen HWP voldoende om kampioen te worden. Omdat nummer twee (op 1 MP) ook verloor en nummer drie (op 2 MP) gelijk­speelde in plaats van ruim te winnen. Soms zit het tegen en nu zat het mee. Wat wel tegen zat, was het verlies van Max Warmerdam. Geweldig natuurlijk die 8 uit 9 maar honderd procent was zo dichtbij…

Harry Bleeker blijft de enige Apeldoornse KNSB-speler met 9/9, in klasse 2A in 1978. De Hoofd­klasse werd in 1996 omgedoopt tot Meesterklasse en het beste resultaat sindsdien werd behaald door Jan Smeets (HSG) in 2006 en Roeland Pruijssers in 2013 met 8½ uit 9. 

  • Op 11 juni zijn de laatste wedstrijden gespeeld van KNSB ronde 4, die gepland was op 27 november 2021. In Denksportcentrum Apeldoorn aan de Dubbelbeek won team 2 van Sneek en team 3 van Borne. Het vertrouwde DSC Noord was niet beschikbaar omdat daar het NK Sneldammen plaatsvond.

Volgend seizoen 2022–2023

Een ongestoord competitieverloop is de grote wens. Geen pandemie of een ander gigantisch onheil zoals een wereldoorlog of de inslag van een enorme meteoriet of een snelle stijging van de oceanen met vele meters, om een aantal nauwelijks voor te stellen catastrofes te noemen. Inderdaad nog steeds niet goed voor te stellen, hoewel die eerste drie wel eens zijn voorgekomen. De laatste misschien ook en als de Ark van Noach echt bestaan heeft, moet de stijging nog veel groter zijn geweest.

Laten we het glas als halfvol beschouwen en net als vorig jaar opnieuw optimistisch zijn! Met mate, dat wel…


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.