Apeldoorn 1 kampioen en promoveert naar Hoofdklasse!

SOS-competitie

Gisteren (12 mei) was de laatste ronde van klasse 1C (slotronde) in Zwolle. Deze was gepland op 7 april, maar door corona (en andere redenen) waren er veel uitgestelde wedstrijden. Zo ook voor ons. In maart hadden we pas twee wedstrijden gespeeld, terwijl andere teams er al vier of vijf op hadden zitten. Afgelopen maandag hadden we pas de laatste inhaalwedstrijd gespeeld.

Maarten Smit kon helaas niet spelen en daarom hadden we Jelle Bauer gevraagd om in te vallen. Gelukkig kon hij. Daarmee hadden we een goede invaller. Thomas Manschot voelde zich niet fit, waardoor we nog een extra invaller nodig hadden. Op zo’n korte tijd konden we geen invaller meer vinden. Dus gingen we met z’n zevenen naar Zwolle. We hadden bord 1 leeg gelaten en Casper op 3 gezet. Van Marcel Kraaijkamp (bord 4) en Jelle Bauer (bord 2) heb ik de partij niet gezien, maar ze waren beiden erg snel klaar. Dus we hadden de score omgebogen van 0‑1 naar 2‑1.

Zelf zat ik achter het 6e bord. Ik rokeerde lang en hij kort. Het was een soort Engelse aanval wat ik speelde. Mijn tegenstander viel niet aan op de damevleugel, waardoor ik zelf mijn aanval kon opbouwen en met de pionnen naar voren kon gaan op de koningsvleugel. Hij gaf echter een stuk en een pion weg bij een trucje dat niet kon. Daarna gaf hij gelijk op.
Bij Jan Walpot (bord 5) was het andersom. Jan rokeerde kort en de tegenstander lang. Jan leek het lastig te krijgen door een aanval van zijn tegenstander. Die pareerde hij en kon vervolgens zelf aanvallen. Hoe dit tot stand kwam weet ik niet, maar Jan won de partij. Hiermee stond het al 4‑1.

Véronique Hijl (bord 7) Leek het aan het begin lastig te hebben. Ook hier werd er kort tegen lang gerokeerd. Ook Véronique kreeg een aanval tegen op de koningsvleugel. De aanval wist ze echter te blokkeren. Daarna gaf haar tegenstander een stuk weg waardoor ze het kon afmaken. Hiermee hadden we de laatste twee matchpunten binnen.

Casper Wouters stond een kwaliteit achter, maar had wel het loperpaar. De tegenstander creëerde echter een riskante koningstelling, waarop Casper een dodelijke aanval uitvoerde.
Als laatste was Marco Beerdsen op bord 8 nog bezig. Hij had een eindspel met ongelijke lopers, een toren en een aantal pionnen. Toen de torens van het bord gingen bleef er een remise-stelling over. Met allebei in tijdnood kon er nog wel een fout gemaakt worden, maar dit gebeurde niet. Remise was dan ook de uitslag. Hiermee werd het 6,5‑1,5.

Dit jaar hebben we, ondanks dat het een raar seizoen is geweest, goed gescoord. Uiteraard hadden we ook de beste papieren voor het kampioenschap, maar er waren genoeg andere teams die nagenoeg hetzelfde ratinggemiddelde hadden. We hebben zelfs gemiddeld boven de 6,5 punt per wedstrijd gescoord. Iedereen heeft daarnaast meer dan 50 procent gescoord. Casper en Steven hebben 7 uit 7 gescoord met Casper zelfs op bord 1. Mooi is ook dat we maar twee keer invallers nodig hadden. Het was dan ook fijn (naast de uitgestelde wedstrijden om verschillende redenen) om dit seizoen teamleider te zijn geweest van dit team.

Met het kampioenschap gaat Apeldoorn 1 naar de hoofdklasse. Volgend jaar worden er negen wedstrijden gespeeld in plaats van zeven. Om volgend jaar zeker te zijn van behoud van de hoofdklasse hebben we wel sterkere spelers nodig. Dus als iemand mee wil spelen in het 1e, dan hoor ik het graag…

Apeldoorn 2 speelde ook in onze groep. Ze konden nog degraderen in de laatste ronde als onze tegenstander (PSV-DodO) van ons won of met 2,5 bordpunten meer dan Apeldoorn 2 scoorde. Dat deden ze echter niet en dus was Apeldoorn 2 veilig. Met veel invallers speelden ze tegen Zwolle Zuid Schaakt! 1. Het werd 5‑3 voor Zwolle.

Apeldoorn 1	       - PSV DoDO 1             6½-1½  
NO             0 - Dokter, K. (Kasper)     1878 0R-1R
Bauer, J. (Jelle)    1893 - Cappellen van, E.R. (Erik)  1657  1-0
Wouters, C.R. (Casper)  1991 - Breukelen van, E. (Erik)   1685  1-0
Kraaijkamp, M. (Marcel) 1854 - Donk van, D.H. (Diederik)  1686  1-0
Walpot, J.I. (Jan)    1841 - Bloemen, H. (Hans)      1632  1-0
Braun, S.C. (Steven)	 1773 - den Boer den, B.R. (Reinier) 1628  1-0
Hijl, V.S.M. (Véronique) 1608 - Jankovskis, J. (Nerijus)    0  1-0
Beerdsen, M.H. (Marco)  1647 - Bakker, J. (Jan)        0  ½-½
Gemiddelde rating:    1801 - Gemiddelde rating:      1694

♟ Eindstand in klasse 1C


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.