Apeldoorn zet grote stap richting kampioenschap

KNSB-competitieZaterdag 23 april werd de wedstrijd tussen HMC Den Bosch en AMEVO Apeldoorn gespeeld. Apeldoorn staat, bij aanvang van de voorlaatste ronde, eerste op de ranglijst met een matchpunt voorsprong op nummer twee Charlois Europoort. Apeldoorn wil uiteraard zijn eerste plek verdedigen. HMC staat zesde op de ranglijst en is nog enigszins in gevaar voor degradatie. Apeldoorn was sterk opgekomen met twee extra grootmeesters: Mads Andersen uit Denemarken en voormalig wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov uit Oezbekistan. Daarmee was Apeldoorn duidelijk rating-favoriet en al helemaal omdat HMC met Daniel Fridman een grootmeester moest missen.

Tussenstand AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch : 0-0

Het begin van de match was vredig. Op bord 10 speelde Merijn van Delft van Apeldoorn met zwart tegen Thomas Mollema van HMC. In een Najdorf siciliaan werden de dames al snel geruild, daarna de lichte stukken, en op zet 18 werd remise besloten in een nagenoeg gelijke stelling.
Niet lang daarna was de partij tussen Arthur van de Oudeweetering van Apeldoorn Rob Schoorl van HMC op bord 7 afgelopen. Rob speelde 2…e5 tegen de Alapin in het Siciliaans. Er werd al snel afgewikkeld naar een gelijk eindspel waarna er direct tot remise werd besloten.

Tussenstand AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch: 1-1

Vervolgens kwamen er beslissingen binnen. Rustam Kasimdzhanov werd op bord 2 geposteerd en daar speelde hij met zwart tegen Twan Burg. Het Schots vier-paardenspel kwam op het bord en daarmee leek er voor beide partijen weinig aan de hand. Totdat langzaamaan wat problemen in de witte stelling kwamen. Het werd van kwaad tot erger en Rustam wist zijn voordelen om te zetten in winst.
Op bord 1 speelde Roeland Pruijssers van AMEVO Apeldoorn met wit tegen Martijn Dambacher van HMC. Wit koos voor een aparte Siciliaans waar met de dame op d4 werd teruggeslagen. In het middenspel kreeg zwart de overhand door een thematische …d5 break. Wit had moeite om de dreigingen te pareren en plotseling bleek dat zwart een stuk zou winnen. Toen was het klaar en kon HMC zijn eerste winstpunt noteren.
Op bord 5 speelde Nico Zwirs van AMEVO Apeldoorn met wit tegen Siem van Dael van HMC. Beide spelers zijn in vorm: Nico ligt nog op koers voor een GM-norm in de competitie en Siem heeft niet al te lang geleden een mooi resultaat neergezet bij het EK individueel. In de onderlinge partij kwam een Najdorf op het bord waarbij Nico, met een vroege a4, zwart op de proef stelde. De zwarte dame ging aan de wandel en wit kreeg steeds meer positioneel voordeel. Totdat zwart uiteindelijk helemaal vast stond en een stuk moest geven. Weer een punt voor Apeldoorn.

Tussenstand AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch: 3-2

Tot op de seconde gelijk waren toen de partijen klaar van bord 6 en 8. Op bord 6 speelde Max Warmerdam met zwart tegen Jasper Broekmeulen. Max heeft tot nu toe een ongenaakbare 100%-score in de competitie en wilde die graag handhaven. In een klassiek Siciliaan werden al snel de dames geruild. Jasper kwam iets beter te staan in dit eindspel en besloot de activiteit op te zoeken met zijn lichte stukken. Dit ging ten koste van het loperpaar. De zwarte lopers bleken heel vervelend te zijn. Complicaties kwamen op het bord en wit offerde een toren om de stelling nog te redden. Helaas was dat niet genoeg en kon zwart de winst over de streep trekken.
Op bord 8 speelde Stefan Kuipers van Apeldoorn met zwart tegen Geert van der Stricht van HMC. Een Slavische opening kwam op het bord waarbij Stefan een onnauwkeurigheid beging in de opening. Hierdoor kreeg Geert de overhand. Geert maakte echter een fout en bood vervolgens direct remise aan, in een ongeveer gelijke stelling. Toen Stefan zag dat Max ging winnen werd de remise aangenomen.
De match leek de kant van Apeldoorn op te gaan.

Tussenstand AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch: 4,5-2,5

De stand werd ook opgemerkt door Thomas Beerdsen. Thomas van Apeldoorn speelde op bord 4 met zwart tegen Martin Martens van HMC. Op het oog leek wit voordeel uit de opening te hebben met het witte loperpaar. Dit bleek echter mee te vallen en Thomas was juist diegene op zoek was naar een doorbraak. Hij zag echter geen manier om door de solide stelling van Martin heen te breken. In een iets betere stelling voor Thomas werd tot remise besloten en werd hiermee in ieder geval de gelijkspel veilig gesteld voor het team.

Tussenstand AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch: 5-3

De vraag was dan of er ook nog winst in zat voor Apeldoorn.
Op bord 3 speelde Mads Andersen met de witte stukken tegen Jeroen Bosch van HMC. Jeroen Bosch speelde verrassend een vroege …d6 in het Italiaans waarmee de hoofdvarianten werden vermeden. Het middenspel leek in het voordeel van Mads te zijn met meer ruimte en actievere stukken. Het voordeel werd steeds groter en na een lange strijd kon ook Apeldoorns tweede buitenlandse GM, met de studie-achtige 40.f4, een punt noteren. En daarmee was de match beslist.

Andersen-Bosch

[ Mads Andersen wint prijs met Trojaanse loper]

Als laatste was op bord 9 nog de partij bezig tussen Armen Hachijan van Apeldoorn met wit tegen Michiel Abeln van HMC. Wit kwam bedrukt uit de opening en zwart was de gehele partij druk aan het zetten. Op een gegeven moment vonden afwikkelingen plaats en kwam een ongelijk loper-eindspel op het bord. Michiel had een pion meer. Desalniettemin was het eindspel makkelijk te verdedigen en werd de stand aangevuld met een extra remise.

Eindstand: AMEVO Apeldoorn – HMC Den Bosch: 6,5-3,5

Om deze uitslag te vieren werden er door de teamleden van Apeldoorn direct extra Gekke Henkie’s en Trillende Truus-en besteld aan de bar (plaatselijk gebrouwen bier). Met deze uitslag heeft Apeldoorn een grote stap gezet richting het landskampioenschap. Uiteraard zijn we er nog niet. Nog één ronde te gaan en wel tegen de schaakvrienden van Sas van Gent. HMC heeft nog een lastige eindronde te spelen tegen Groningen. Ze staan er goed voor ten opzichte van de andere degradatiekandidaten, maar er kan nog van alles gebeuren.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.