Koploper geklopt

KNSB-competitieAfgelopen zaterdag 2 april stond de kraker om de eerste plaats gepland, een thuiswedstrijd tegen Charlois Europoort. Omdat deze wedstrijd cruciaal kon zijn voor een eventueel kampioenschap leek het ons handig om extra versterkingen in te schakelen. Dankzij onze contacten (Erwin, Max) bij het Duitse team Solingen hebben we de sterke Deense GM Mads Andersen weten toe te voegen aan het team.

Mads debuteerde dus in deze wedstrijd en was meteen als eerste klaar. In een Schots met zwart leek het al snel vuurwerk te worden tegen Julian van Overdam, maar het liep met een sisser en zetherhaling af.

Thomas Beerdsen leek in een 6…Da5 Winawer met wit tegen Zyon Kollen al snel een goeie aanvalsstelling te krijgen. Hij offerde twee pionnen, maar was vervolgens te gehaast. Waar normaal doorspelen nog tot voordeel geleid zou hebben, probeerde Thomas het meteen af te maken. Hij zag echter een zet over het hoofd en moest daarna eeuwig schaak geven om niet verloren te staan.

Onze Braziliaanse vriend Alexandr Fier had zoals gewoonlijk het tempo er goed in zitten en speelde met wit een vrij rustige Italiaan tegen Robin Lecomte. Door het snelle spel overziet Alexandr nog wel eens een dreiging, en er lijkt inderdaad een kans op pionwinst te zijn gemist door Robin. Niet veel later echter was het juist Alexandr die een pion wist te winnen. Het omzetten van die pion tot winst vergde nog wel wat techniek, maar verliep eigenlijk geruisloos.

Vanuit de opening leek Stefan Kuipers met zwart eerst wat passief te staan, maar na een paar onnauwkeurige zetten van Steven Geirnaert draaide dat snel om. Stefan kwam steeds beter te staan en is eigenlijk, ondanks dat het allemaal heel spannend leek, de controle niet meer kwijt geweest.

Merijn van Delft offerde in het Konings-Indisch tegen Sim Maerevoet al snel een pion. Het tegenspel was er zeker, maar er waren wel nauwkeurige zetten voor nodig en die wist Merijn niet te vinden. Iets later kreeg Merijn op een moment een enorme kans om de stelling weer helemaal gelijk te trekken, maar ook die werd helaas niet gezien. Een zure partij voor hem, maar gelukkig wist hij zich de dag erna te revancheren door het Apeldoorns snelschaaktoernooi gedeeld te winnen.

Max Warmerdam speelde een aanvankelijk rustige partij tegen Erik van den Doel. Er werd wat gemanoeuvreerd en dat leverde Max een voordeeltje op. De partij werd beduidend minder rustig toen Max een aanval op de konings­vleugel opzette. Dat ging in eerste instantie goed, maar in de tijdnoodfase blunderde Max behoorlijk en kreeg Erik een grote kans op voordeel. Maar in de chaos en tijdnood werd dit niet gezien en sloeg de aanval toch door. Max op 7 uit 7!

Nico Zwirs had een theoretische strijd in het Frans tegen Bart Michiels. Nico deed een goeie poging, maar Bart had het ook ooit bekeken en wist de juiste weerlegging te vinden/reconstrueren. Nico won een pion, maar het ongelijke loper-eindspel dat overbleef was niet te winnen en de partij is niet echt uit zijn evenwicht geweest.

Roeland Pruijssers speelde met zwart een rustige vierpaarden tegen Thibaut Vandenbussche, het leek allemaal redelijk gelijk op te gaan. Toch kostte het beide spelers veel tijd en kwam er een redelijk vroege tijdnoodfase, waarbij Thibaut als eerste de fout inging door zijn loper op te geven. Het leverde direct een gewonnen stelling op voor Roeland, ware het niet dat hij een paar zetten later een stuk weggaf door een truc van Thibaut. Twee zetten later, op zet 39 blunderde Thibaut ook weer terug en kon Roeland genoeg pionnen meesnoepen om weer beter te staan. Hierna speelde Roeland het sterk uit en wist hij het beslissende punt voor de teamoverwinning binnen te halen!

Erwin l’Ami had een typische Erwin-partij met zwart tegen Roger Meng. Erwin pakte met zwart al snel een voordeeltje en is daar vervolgens de hele middag van gaan genieten. Roger leek het lang binnen de perken te houden, maar bezweek uiteindelijk toch onder de druk en zette zijn toren verkeerd neer. Die was daarna compleet ingesloten en kon niet meer aan het spel meedoen, waarna het afmaken voor Erwin een koud kunstje was.

Tim Lammens had waarschijnlijk de meest chaotische partij van de middag tegen Kambiz Sekandar. Vanuit een rustige opening leek hij al snel een behoorlijke plus te pakken, maar hij kwam in tijdnood en de partij escaleerde totaal. Kwaliteitsoffers, gedekte vrijpionnen, meerdere promoties, het zat er allemaal in. Uiteindelijk resulteerde dit alles in een eindspel met een pluspion voor Kambiz, maar dit was niet te winnen en Tim hield het soepel remise.

Dit bracht de eindscore op een prachtige 7-3 overwinning! De score is ietwat geflatteerd, maar de overwinning niet en zo hebben we de koppositie overgenomen. Nog twee belangrijke matches te gaan tegen HMC en Sas van Gent, maar we hebben de titel nu in eigen hand. De eerstvolgende ronde staat 23 april op het programma, dan mogen we naar Den Bosch toe.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

➔ foto’s ♟ partijen in pgn stand in Meesterklasse

alle borden in eigen DGT-viewer

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.