Thriller in Leiden

KNSB-competitieOp zaterdag 12 maart mochten LSG IntelliMagic en AMEVO Apeldoorn het tegen elkaar opnemen. Op dat moment stond LSG derde en Apeldoorn tweede. Een belangrijke wedstrijd om te bepalen wie de achtervolging op Charlois Europoort mocht blijven voortzetten. Omdat er veel op het spel stond hadden we Alexandr Fier weten op te trommelen, daarnaast maakte Erwin l’Ami zijn rentree. Toen de opstellingen bekend waren, leek Apeldoorn licht favoriet. De strijd kon beginnen!

De wedstrijd begon vredig met een remise tussen Michiel Bosman en Merijn van Delft. In de Konings-Indische opening was er veel potentie om er een superscherpe stelling van te maken. Dat gebeurde niet, waardoor remise een logische uitslag was. Sjef Rijnaarts mocht het op bord 10 opnemen tegen Edwin van Haastert, die tactisch op een laag witbord was gezet. In de opening gebruikten beide spelers veel tijd en Sjef leek goed uit de opening te komen. Helaas kantelde de partij snel en na 17…Lf7?? was er geen houden meer aan. Hiermee kwamen we op 1,5-0,5 achterstand. Niet veel later was Arthur van de Oudeweetering klaar. Met wit mocht hij het opnemen tegen Jelmer Jens. Het werd een Alapin waarin het evenwicht niet werd verstoord. Arthur stond steeds iets prettiger, maar het was niet genoeg om dat om te zetten in concreet voordeel. Na 19.Pd4 werd de vredespijp gerookt.

Tijd om wat terug te doen. Alexandr Fier was de dag voor de wedstrijd 34 geworden en besloot zijn nieuwe levensjaar met stijl in te luiden. Tegen Arthur Pijpers kwam hij met het Klassiek Siciliaans op de proppen. Al snel werd de partij gigantisch scherp en offerde Alexandr flink veel materiaal. De koning van Arthur kon niet ontsnappen zonder veel materiaal terug te geven, waarna Alexandr uiteindelijk won. Tenzij er in de andere wedstrijden een spectaculairdere partij gespeeld is, zal deze zeker de schoonheidsprijs winnen.

Na de overwinning van Alexandr zette onze captain, Max Warmerdam, het team op voorsprong. Met wit wist hij Robin Swinkels in een geïsoleerde d-pion stelling flink onder druk te zetten. Dat deed hij zowel op het bord als op de klok. Uiteindelijk kon Robin het niet meer bolwerken en met deze overwinning komt Max op 6/6 dit seizoen.

Het juichen duurde niet lang, omdat Stefan Kuipers verloor van Rudy van Wessel. Stefan ontweek de Apeldoorn Variation en koos voor 5…g6 tegen het London-systeem van Rudy. Lange tijd leek dat goed te gaan en was de partij in dynamisch evenwicht. Helaas ging het in tijdnood mis voor Stefan. In een complexe stelling was 28…Lxe5?? de beslissende fout. Daarmee was de stand weer gelijk. Een paar minuten later herhaalden Thomas Beerdsen en Casper Schoppen hun zetten, waardoor deze partij in remise eindigde. Thomas speelde zeer solide wat me een praktische keuze leek tegen een van hun sterkste spelers. Het nadeel van enorm solide spelen is dat je soms zelf ook geen kansen krijgt. Al met al een logische remise wat de stand op 3,5-3,5 bracht.

Hierna duurde het een tijdje voor de volgende partij klaar was, omdat de tijdcontrole net was gehaald. Erwin l’Ami speelde remise tegen Mark van der Werf. Lange tijd zag het er naar uit dat Erwin met de overwinning aan de haal zou gaan. Met wit wist hij de duimschroeven flink aan te draaien tegen Benoni van Mark. Helaas miste Erwin de scherpte en na het missen van 32.h4! kwam hij niet meer in de buurt van de winst. Sterker nog, Mark miste zelfs een kans op voordeel. Nadat deze gemist werd eindigde de partij na nog wat gemanoeuvreer in remise.

De laatste twee partijen waren tegelijk klaar. Roeland Pruijssers speelde met wit tegen Jan Willem de Jong en zelf mocht ik het met zwart opnemen tegen Thomas Willemze. Roeland zette de partij rustig op tegen Jan Willem en kwam gaandeweg de partij steeds beter te staan. Maar in tijdnood ging het mis en verloor hij een kwaliteit. Het was duidelijk dat Roeland compensatie had, maar de vraag was hoeveel? Uiteindelijk vocht hij zich terug in de partij en wist hij een zetherhaling te forceren. Op dat moment zat ik zelf in een toreneindspel tegen Thomas. De opening ging niet helemaal naar wens, maar toen dat niet werd afgestraft stond ik iets prettiger. Dat mondde uit in een toreneindspel dat na 5 uur en een kwartier werd omgezet in winst!

Met deze overwinning wonnen we de wedstrijd met 5,5-4,5. Twee enorm belangrijke matchpunten waarmee we nog steeds één matchpunt achterblijven op Charlois Europoort. De volgende ronde spelen we tegen elkaar, dus op 2 april wordt duidelijk wie de beste papieren heeft richting de eindstreep.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

’t Andere verslag beelden partijen in pgn stand in Meesterklasse

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.