Nipte overwinning in Zwolle

KNSB-competitieIn de zevende ronde van de KNSB-competitie speelden we onze vierde (?!) wedstrijd tegen het veel minder geachte ZZS! Op één bord na hadden we een (gemiddeld 100 punten) surplus aan ELO-punten. Als invaller teamleider heb ik mijn teamleden gewaarschuwd, maar zoals zo vaak in de sport werken woorden maar matig. Vooraf hadden we gedacht vooral op de onderste borden te kunnen toeslaan, maar het verschil werd juist op de bovenste borden gemaakt met een 3,5-0,5 overwinning. En wederom waren het de witspelers die een nipte overwinning haalden. Opvallend was echter dat de op ELO lager geplaatste spelers aan de acht borden er met een 4,5-3,5 overwinning vandoor gingen. Terwijl die ‘mindere’ spelers gemiddeld meer dan 100 punten lager stonden op de ELO-ranglijst.

Cees en Gerbert speelden vrij snel remise. Cees ging met wit voortvarend voor de open f-lijn, maar het resultaat was een open g-lijn en een koningsaanval op zijn eigen stelling. Deze werd vakkundig tegengehouden met remise als gevolg.
Gerbert had het met wit moeilijk in een damegambiet, kwam een pion achter en moest met zijn koning naar f1 en dus manoeuvreren om zijn h-toren weer aan het spel mee te laten doen. Toen dat gelukt was en de pion terug werd gewonnen, werd er tot remise besloten.

Gonzalo en Frie wisten beiden met zwart te winnen. Gonzalo stond vanaf het begin actiever en wist subtiel de zwaktes van de tegenstander aan te vallen. Met een schijnoffer (dat niet aan­genomen mocht worden) won Gonzalo twee pionnen en de partij.

Frie kreeg een uitgestelde Morra tegen, waarin de tegenstander het niet actief genoeg speelde. Hierdoor werd het meer een Scheveninger met een pion extra voor zwart. Na actief spel op de damevleugel kon Frie een kleine kwaliteit winnen met een goede stelling. De tegenstander wilde er omheen spelen, maar het gevolg was damewinst tegen een stuk, en einde partij.

Arjan had een partij waarin het bord heel lang vol bleef staan. Door een opmars op de dame­vleugel kreeg hij actief spel en had hij de ruimte om zowel dreigingen op de dame­vleugel als op de koningsvleugel op te zetten. Met een mooie invalcombinatie wist Arjan de dame te winnen tegen een toren met nog meer in het verschiet en kon zijn tegenstander opgeven.

André’s tegenstander sloeg het Morragambiet af en koos voor een draakopstelling. Zijn betere activiteit wist André niet te verzilveren. Hij heeft het echt geprobeerd en zelfs een remise aanbod afgeslagen, maar er was geen doorkomen aan. En om nou risico’s te gaan nemen als je het winnende halfje kunt binnenbrengen, is geen goed idee. Remise dus.

Helaas gingen de partijen van Aart en Marcel verloren. Aart rocheerde met zwart lang na een Franse opening. Zijn tegenstander speelde het actiever, kreeg een ver opgerukte vrijpion op de f-lijn en die was Aart te machtig.
Marcel speelde de versnelde draak en kwam goed te staan toen hij met zijn koning de vijande­lijke stelling binnen wist te dringen. Helaas pakte hij een vergiftigde pion, waardoor zijn koning ineens opgesloten werd en hij in een matnet verzeild raakte. Een onnodig verlies.

Met de 4,5-3,5 winst zijn we in de poulestand één plaatsje opgeschoven naar plaats 6. Qua verliespunten staan we echter tweede (de teams boven ons hebben allemaal meer wedstrijden gespeeld). Theoretisch is er zelfs nog een piepklein kansje op de eerste plaats nu de koploper gelijk gespeeld heeft tegen Voorst. In eigen hand hebben we dat echter niet. Bovendien hebben we nog een paar zeer spannende partijen te gaan. Die tegen O&O Kampen 1 op 2 april is daar de volgende van. Als zij op volle oorlogssterkte op komen dagen, dan krijgen wij het heel moeilijk. Als we een goed resultaat halen is de wedstrijd tegen Caissa Elburg 1 op 23 april cruciaal in het gevecht om de tweede plaats. Die overigens niets anders oplevert dan de eer.

ZZS! 1          Rating  AMEVO Apeldoorn 3       Rating Ronde 7

Schoenmaker, K.A. (Karel) 1897  Visser, C. (Cees)        2004  ½ - ½
Hoogterp, E.R. (Emile)  1857  Tangarife Ramirez, G. (Gonzalo) 1987  0 - 1
Bongaerts, J.G.C. (Jan)  1855  Buijse, A. (Arjan)       1821  0 - 1
Drongelen van, B. (Bert) 1748  Belle van, G.W.T.M. (Frie)   1890  0 - 1
Tempelman, F. (Frank)   1707  Leeftink, G. (Gerbert)     1814  ½ - ½
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1675  Kraaijkamp, M. (Marcel)     1861  1 - 0
Hoogerduijn, H. (Hans)  1632  Huis in 't Veld, A.J.M. (André) 1772  ½ - ½
Fahner, J. (Jurrian)     0  Peut van de, A.A. (Aart)    1798  1 - 0

Gemiddelde rating:    1767  Gemiddelde rating:       1868  3½-4½

Stand in klasse 4B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.