Gedegen winst AMEVO op gehavend doch fier Groningen

KNSB-competitieIn de ‘zesde’ ronde (ronde 5 wordt later ingehaald) speelden wij thuis tegen Groninger Combinatie. Zij hadden vandaag moeite om een compleet team op te stellen – laat staan Meesterklassewaardig – en het ratingoverwicht was dan ook enorm. Maar door een solide overwinning van Sipke Ernst tegen Thomas Beerdsen, een goede overwinning van Machteld van Foreest op Stefan Kuipers en een paar knappe remises, voorkwam Groninger Combinatie een ruime nederlaag: 6,5-3,5.


Thomas speelde op bord 1 tegen Sipke en had zijn huiswerk voor deze partij niet goed gedaan. Hierdoor kwam hij in de opening snel in de problemen en kwam daar ook niet meer uit. Tim had vanuit de opening gelijk een klein en prettig plusje tegen Alef Boer. Dat bleef tot het einde, maar was niet voldoende om door te drukken naar het volle punt. Op het derde bord speelde Roeland tegen Maurice Schippers een creatieve opening. Maurice speelde de opening beter en had daardoor een stevige greep op de stelling. Na 24…, Lxe5 en 25. …, Lxg4 kwam Roeland weer helemaal terug in de partij. Daarna ging het snel mis voor zijn tegenstander en wist Roeland dit behendig af te maken. Stefan kwam tegen Machteld van Foreest goed uit de opening en had snel grip op de zwarte velden. Na 17. Pce2, … begon het zwarte spel te lopen. Machteld speelde vervolgens ijzersterk en na 22…, e5 was er geen houden meer aan, waarna Stefan kansloos verloor.

Max besloot tegen Jonas Hilwerda de creatieve weg in te slaan in de Najdorf. Jonas had op zet 17 hiervan kunnen profiteren door het krachtige Pb6, waarna lange rokade mogelijk is en daarmee wit vrij spel geeft. Dit liet hij echter na. Daarna kwam het op taai verdedigen aan. Dit lukte tot 27. hxg4??, waarna zwart beslissend voordeel heeft. Max maakte het overtuigend af. Nico speelde op bord 6 een strakke pot tegen Anna Warakomska en was de hele partij in controle. Wel had hij eerder kansen om het af te maken, maar dat doet weinig af aan zijn overtuigende partij (zeker de moeite waard om na te spelen).

Stefan (Colijn) speelde tegen Bart Beijer en probeerde snel de complicaties op te zoeken met 8…, b5?? Bart Beijer counterde dit sterk met 9. b4, maar liet na 10. axb5 te doen, waarna er weinig meer te genieten is van de creatieve opzet. Na 13. dxe5? is de stelling volledig in balans en speelt Stefan Bart vervolgens knap weg. Merijn kwam tegen Fons van Hamond goed uit de opening, maar koos op zet 21 met Ld3, Kb2-c3 een te traag plan, waardoor zwart net genoeg tijd krijgt zijn stukken te coördineren. Al miste Merijn 29. g4!?, waarna de zwarte torens gedesoriënteerd blijven en er nog kansen voor wit zijn om de zwaktes op de damevleugel aan te pakken. Hierna was het snel remise.

Zelf speelde ik op bord 9 tegen Philippe Schippers een passieve opening, maar wist via de damevleugel uiteindelijk voldoende tegenspel te creëren. Ik overschatte echter mijn 16…, Tb4: dit was alleen optisch actief en hier was Pb4 bijvoorbeeld beter. Na 20…, Db6??? stond ik totaal verloren en had hij dit bijvoorbeeld af kunnen maken met 24. Pxf7, Txf7 25. Dc1, waarna g6 blijft hangen en daarmee mijn stelling. Na 31…, g5?! is het helemaal gelijk, h5 had de stelling nog spannend kunnen maken. Arthur kwam sterk uit de opening tegen Jasper Geurink, maar gaf dit voordeel onhandig weg met 17. Te2. Jasper gaf dit voordeel echter weer terug met 19. …, Dg6 en met het afslaan van een remise-aanbod was ook zijn laatste kans op remise verkeken. Vervolgens speelde Arthur een sterke partij met een mooie overwinning als resultaat.


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

’t Andere verslag beelden partijen in pgn stand in Meesterklasse

alle borden in eigen DGT-viewer

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.