Seizoen geslaagd na winst derby?

KNSB-competitieAfgelopen zaterdag is de wedstrijd van AMEVO Apeldoorn 3 tegen Voorst 1 gespeeld. Een echte derby in de vierde klasse B. En we hebben deze gewonnen met 5-3. Aan beide kanten waren invallers nodig, maar die van Voorst waren beduidend minder dan die van Apeldoorn.

Rob Duin (zwart bord 1) speelde als invaller een keurige remise tegen Jeroen Bosch van Rosenthal. Deze laatste nam wel initiatief op de koningsvleugel, maar het evenwicht in de partij werd nooit verstoord. Een logisch resultaat dus.

Marcel Kraaijkamp (wit bord 8) speelde tegen zijn oude club en wist als vrij snel te winnen van een duidelijk zwakkere tegenstander Harry Schurink. Het was de eerste overwinning van Marcel voor Schaakstad Apeldoorn dit jaar en daar was hij naar eigen zeggen wel aan toe.

Bij André Huis in ’t Veld (zwart bord 7) kwam een gesloten Siciliaan op het bord tegen John de Boer, waarin deze de verre vrijpion kreeg. Genoeg voor winst was dit niet met remise als logisch resultaat.

Gerbert Leeftink (zwart bord 5) speelde de Scheveningen-variant van het Siciliaans. Na pionnen afruil op d5 kon zijn tegenstander Jacques van Gelder druk over de e-lijn uitvoeren. Gerben pareerde deze, waarna tot remise werd besloten.

Ondergetekende (wit bord 4) zou eigenlijk niet spelen, maar toen Theo Visschedijk corona bleek te hebben heb ik mijn andere activiteit afgezegd om het derde team toch compleet aan de start te laten verschijnen. Tegen Lutsen Dooper kreeg ik de Sveshnikov-variant van het Siciliaans tegen me en hoorde hem binnensmonds vloeken toen ik mijn paard op d5 kon posteren. Ik hield de druk steeds hoog en won een pion. Toen Lutsen deze op de slimste manier wilde terugwinnen, zag hij een venijnige penning over het hoofd en kon opgeven.

Arjan Buijse (zwart bord 3) speelde tegen Richard van Tienhoven weer een van zijn befaamde interessante partijen met activiteit op het hele bord en waarin hij goede kansen had. Helaas blunderde hij in tijdnood een dame weg tegen een toren en een paar zetten later kon hij opgeven.

Gonzalo Tangarife Ramirez (wit bord 2) speelde voor het eerst dit seizoen mee en kreeg Michiel Jansen als tegenstander. Er kwam een partij met ongelijke rokades op het bord waarbij Gonzalo het slimmer speelde, een pion won en er een pionnenwedloop op gang kwam, die Gonzalo ruimschoots won. Leuk dat Gonzalo het winnende punt binnen kon halen. En dan wint zijn dochter ook nog in het vierde team.

Aart van der Peut (wit bord 6) had tegen Henri Jansen duidelijk de overhand en won een pion. Later in de partij ging de aandacht van Aart naar de onveilig staande koning van zijn tegenstander. Die wist echter via enkele listige tussenschaakjes twee pionnetjes af te snoepen en Aarts aanval te blokkeren. Toen bleek dat de winst van het team al binnen was, kon Aart zonder spanning verder schaken met remise als gevolg.

Ook bij deze wedstrijd is het opvallend dat de goede resultaten vooral met wit behaald worden. Als het een wedstrijd wit tegen zwart was geweest, dan had wit met 6-2 gewonnen. Gelukkig waren dat vooral winstpartijen aan de Apeldoornse kant en kunnen we een 5-3 overwinning bijschrijven.

Er wordt wel gezegd dat een derbywedstrijd de belangrijkste wedstrijd is in het seizoen. En dat als je die wint je seizoen geslaagd is. Ik moet zeggen dat het wel heel goed voelt om van Voorst te winnen, maar er zullen nog wat winstpartijen bij moeten komen om echt van een geslaagd seizoen te spreken.

Wel is het duidelijk dat de krachtsverschillen in de poule erg klein zijn. Van de achttien gespeelde wedstrijden zijn er veertien in 4,5-3,5 of 5-3 geëindigd. Alleen de onderste twee teams ZZS en Borne zijn duidelijk zwakker en hebben drie keer met grotere cijfers verloren. Wij staan nu zevende, maar hebben de minste wedstrijden en nog niet tegen de zwakkere teams gespeeld. Daarvoor gecorrigeerd zouden we derde moeten staan. En als we verder goede resultaten halen is een tweede plaats ook nog mogelijk. De eerste plaats lijkt al vrij zeker naar onze eerste tegenstander Putten/Barneveld te gaan. Zij hebben alles gewonnen en hebben de vier belangrijkste concurrenten al gehad. Waaronder ons (!)

AMEVO Apeldoorn 3     Rating Voorst 1	        Rating Ronde 6

Duin, R.J. (Rob)      1903  Bosch van Rosenthal, Jeroen  1955  ½ - ½
Tangarife Ramirez, Gonzalo 1977  Jansen, M.A. (Michiel)    1908  1 - 0
Buijse, A. (Arjan)     1849  Tienhoven van, R.M. (Richard) 1898  0 - 1
Belle van, G.W.T.M. (Frie) 1874  Dooper, L.L.A.H. (Lûtsen)   1833  1 - 0
Leeftink, G. (Gerbert)   1818  Gelder van, J.C. (Jacques)  1705  ½ - ½
Peut van de, A.A. (Aart)  1800  Jansen, H.J. (Henri)     1756  ½ - ½
Huis in 't Veld, A. (André) 1780  Boer de, J. (John)      1509  ½ - ½
Kraaijkamp, M. (Marcel)   1858  Schurink, H. (Harry)     1512  1 - 0

Gemiddelde rating:     1857  Gemiddelde rating:      1760  5 - 3

Stand in klasse 4B


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.