Eén GM-norm per toernooi

Samen met Thomas heb ik afgelopen maand twee toernooien in Spanje gespeeld. Oorspronkelijk stond er maar één op het programma, namelijk El Llobregat Open. Overigens waren we in El Llobregat in gezelschap van nog twee Nederlandse schakers: Maurice Schippers en Liam Vrolijk.

In El Llobregat had Thomas een fantastisch toernooi met een (derde) GM-norm. Zelf scoorde ik duidelijk minder en verloor 12 ratingpunten. Het beste nieuws was dat we tijdens het toernooi een uitnodiging kregen voor een GM-tienkamp in Elgoibar.

Vol frisse moed gingen we richting het Baskenland. Die moed bleek ook terecht te zijn, want van begin tot eind hebben we samen het toernooi gedomineerd. Zelf begon ik met 5,5/6, waarna ik nog drie remises nodig had voor de GM-norm die te behalen was bij 7 punten.

Alleen remises waren dus voldoende. Helaas verloor ik na lang verdedigen een eindspel in ronde 7, waarna ik toch een keer moest winnen. In de tussentijd kwam Thomas ook op 5,5/7, waardoor we allebei een overwinning en een remise nodig hadden voor de norm. In de laatste ronde speelden we tegen elkaar, dus de missie was duidelijk: winnen in ronde 8. Zelf speelde ik een fantastische partij in de Winawer, waar ik afgelopen jaren veelvuldig naar gekeken heb. Veel Alpha Zero-ideeën kwamen in de partij voor. Jammer genoeg miste ik een spectaculair dameoffer, maar won de partij alsnog (zie hieronder). Helaas voor Thomas wist hij zijn goede stelling in ronde 8 niet in winst om te zetten en verloor hij zelfs. Daarmee was zijn kans op de GM-titel in dit toernooi verkeken. In de laatste ronde speelden we remise, waarna ik eerste werd met 7/9 en de GM-norm veiligstelde. Thomas werd tweede met 6/9.

 deze partij in pgn

 alle partijen Thomas en Nico in pgn ➔ eindstand


1 gedachte over “Eén GM-norm per toernooi”

  1. Hallo Nico en Thomas,

    Van harte gefeliciteerd met jullie behaalde grootmeesternormen in Spanje! Ik ken de regels omtrent de grootmeestertitel niet zo goed, maar het lijkt me dat Thomas met drie normen en een rating van bijna 2500 er toch tegen aan hikt.
    Die grootmeestertitels voor jullie die komen er wel! Succes verder.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.