Zakelijk over de streep getrokken

KNSB-competitieDe wedstrijd tussen AMEVO Apeldoorn en Zuid Limburg in de vierde ronde van de Meesterklasse vond in twee delen plaats. Aangezien Max Warmerdam en Roeland Pruijssers zich hadden geplaatst voor de finale van het NK en Stefan Kuipers daar als commentator optreedt, werd er aan drie borden vooruitgespeeld.

Allereerst deze drie vooruitgespeelde partijen. Roeland stond met zwart tussendoor wat beter in een Spaanse structuur, maar Christian Braun trok de boel weer gelijk met een aardige combinatie:

Hier won wit de pion terug met 30.Lxf7+! Kxf7 31.Tc7+ en toen even later de dames waren geruild, was alle muziek uit de stelling.

Stefan dreigde een beetje in de problemen te komen tegen de Philidor van Daniel Hausrath:

Het zwarte loperpaar kan ondanks het gereduceerde materiaal vervelend worden, maar met 30.f4! wist Stefan ruil van de zwartveldige loper af te dwingen en was de remise spoedig een feit.

Max had een ratingoverwicht van 300 punten met zwart tegen Fatih Baltic, maar dat zegt niets en het werd een stugge partij tot diep in het eindspel:

Hier greep wit mis met 58.Kc2??, waarna zwart vorderingen kon boeken met 58…a3! en even later het punt wist binnen te halen.

Deze zwaarbevochten en minimale voorsprong van 2-1 gaf enig vertrouwen in een goede afloop, maar drie van onze beste troeven waren daarmee uitgespeeld en dan kan het vervolgens alsnog alle kanten op. Net als Ajax zijn we in Apeldoorn vrij goed in met zijn allen naar voren blijven rennen, maar dit keer besloten we om te proberen de wedstrijd zo zakelijk mogelijk over de streep te trekken, om zo met een goed gevoel de winterstop in te gaan.

Zelf was ik onzeker over het verloop van de opening met zwart tegen Michael Buscher:

Hier kwam het thematische pionoffer 11.b4, waarna ik besefte dat ik wel op b4 moest slaan, maar de pion vooral niet moest proberen te houden. Nadat ik mijn ontwikkeling had voltooid en de problemen nagenoeg waren opgelost, bood ik remise aan, hetgeen werd geaccepteerd.

Voor mijn gevoel cruciaal was de zeer degelijke remise die Tom Meurs met zwart liet aantekenen tegen Oscar Lemmers:

Oscar deed hier 24.Pe2, waarna remise werd overeengekomen. Aanvankelijk dacht ik dat alleen wit hier na paardruil wat kan proberen met zijn f-pion, maar ook zwart kan zijn f-pion gebruiken en bovendien zijn de zwarte stukken wat beter gecoördineerd. Kortom, de stelling is inderdaad volledig in balans. Daarmee stonden we 3-2 voor met nog vier witborden in de strijd.

Arthur van de Oudeweetering was bezig met een mooie aanvalspartij tegen Fabian Miesen:

In een vlaag van veiligheidswaanzin ruilde Tuur hier dames, waarna het toreneindspel niet meer te winnen was. Alles wat geen dames ruilt is winnend.

Thomas Beerdsen wist zijn aanval tegen Alex Suvorov wel te bekronen:

Hier was 26.Txg7+! natuurlijk een mooie voor het publiek, wit gaat er dwars doorheen. Tussenstand 4,5-2,5 en gezien de resterende borden zou het goed moeten komen, hoewel dat op dat moment nog niet helemaal zeker was.

De stelling van Tim Lammens met wit tegen Ivo Wantola was gezien de tijdnood van Tim onprettig:

Gelukkig hield Tim het hoofd koel, bleek zijn koning op g3 redelijk veilig te staan en was consequent centraliseren voldoende om de balans te houden.

Nico Zwirs probeerde zijn partij met wit tegen Luca Suvorov zo lang mogelijk gaande te houden en werd daarvoor beloond in de tijdnoodfase:

Hier beging zwart een megablunder met 31…Da1?? hetgeen gewoon h6 met schaak weggeeft. Daarmee was de match in Apeldoorns voordeel beslist.

Stefan Colijn maakte zijn debuut voor AMEVO Apeldoorn en bepaalde ten slotte door zijn remise met zwart tegen Lennert Lenaerts de eindstand op 6,5-3,5:

Stefan had tussendoor significant positioneel voordeel, maar dat was inmiddels allang verwaterd. Het pionneneindspel dat hier kan ontstaan ziet er op het eerste gezicht gevaarlijk uit, maar wit blijkt niets aan zijn ruimtevoordeel te hebben.

Aangezien in de vierde competitieronde in totaal slechts 65% van de wedstrijden plaatsvond (in de Meesterklasse overigens wel 100%) en de coronasituatie er ondertussen niet beter op wordt, lijkt het zeer de vraag of en hoe de vijfde competitieronde, die gepland staat voor zaterdag 18 december, plaatsvindt. Inhaalacties in de lente vereisen ook nogal wat samenwerking van alle betrokken partijen. We wachten het rustig af, blijf gezond!


(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s partijen in pgn stand in Meesterklasse alle borden in eigen DGT-viewer

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.