Rectificatie op NK 2021 – vijftig procent

Om te beginnen de stand tijdens de rustdag op de helft van het NK: Max Warmerdam 2½, Hing Ting Lai 1½ en Roeland Pruijssers plus Robin Swinkels ieder 1 punt. Gezien de flow en vorm waarin Max verkeert, met ook al 4 uit 4 in de Meesterklasse, gevoegd bij zijn grondige voorbereiding en theoretische kennis, lijkt de titel binnen handbereik. De ontknoping gaan we aan het eind van deze week meemaken.

Tja, dan die rectificatie… Een paar dagen geleden werd ik ’s nachts plotseling wakker met de gedachte dat het aantal gespeelde NK-partijen zoals vermeld in het eerdere artikel, wel eens onjuist kon zijn. Een partij wordt aan beide spelers toegerekend met als mogelijk gevolg een dubbel totaal. Het is handiger om punten als maatstaf te nemen want één partij is gelijk aan één punt. De volgende ochtend meteen gecontroleerd en jawel, onjuist. Dus het vermelde aantal van 8049 door twee gedeeld waardoor de onthutsing nog groter werd want halve partijen bestaan niet, het dient een geheel getal te zijn. De fout is ontstaan door een combinatie van misschien incorrecte input plus met zekerheid foutief reken- en controlewerk mijnerzijds. Als dat het geval is en die twee elkaar niet opheffen, zit je met de gebakken peren. Ook als ze elkaar wel opheffen want dan is het fout zonder het te weten en dat is nog erger. Conclusie: opnieuw aan de slag. Gelukkig tijd voldoende in deze barre periode zonder schaken en zonder bridgen, zo zie je maar weer: elk nadeel heb se voordeel. Wordt vervolgd.

Waarom wordt iemand ’s nachts plotseling wakker met of door dit soort gedachten? Het overkomt mij regelmatig, heel vroeger ook al. Het zal te maken hebben met datgene waar je intensief mee bezig bent geweest. Naarmate de slaap vordert, gaat het onderbewustzijn daarmee aan de haal, lijkt het wel. We kunnen de slaap heel aardig vergelijken met een oplader en de menselijke geest met een mobieltje. In beide gevallen is het doel om een maximum capaciteit terug te krijgen waarbij het maximum bij de mens langzaam afneemt door de tijd heen. Na de aanvankelijke opbouw begint dat omstreeks het achtentwintigste levensjaar en is misschien minder prettig, maar wel normaal. Het proces heet ouder worden en het is de enige manier om langer te leven, het alternatief is ook niet alles. Als die afname maar niet te snel gaat.

Daar denk je nog niet aan wanneer je jong bent, zestien bijvoorbeeld of achtentwintig of zestig, ben je gek, je hebt wel iets beters te doen. Dat besef begon bij mij na de zeventig, niet vaak maar zo af en toe steekt het de kop op zoals na die dubbeltelling. Waar je een minder wordend mobieltje nog kunt vervangen door een nieuwer exemplaar, ligt dat bij de menselijke geest anders, heel anders…


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.