Een extra (pizza) puntje

KNSB-competitieOp de eerste dag van de hernieuwde coronamaatregelen togen de spelers en supporters van AMEVO Apeldoorn, gewapend met alternatieve routes en QR-codes, naar Haarlem voor de wedstrijd tegen Kennemer Combinatie. Die werd gespeeld, zo bleek, in de verder desolate Kennemer Sporthal. Dat mocht de pret van het weer fysiek kunnen schaken echter niet drukken. Hopelijk kunnen we dit seizoen ook zo afmaken.
 
KC1 heeft wat spelers zien vertrekken, Apeldoorn was dus favoriet. De wedstrijd in vogelvlucht.

Flitsend miniatuurtje
De jeugd heeft de toekomst en bord 1, en daar was het dan ook dat Eline Roebers Max Warmerdam met zwart en zonder schroom naar de keel vloog. Wat even doeltreffend als verbluffend werd opgevangen door 14.Tf4 g5 15.Td4!!

Quote: “Wel een lekker zetje” Jazeker! Na 15…g4 volgde toch 16.Pd6+ en na Kf8 17.Lh6+ Kg8 18.e6! volgde mat op zet 23. Een flitsend miniatuurtje – AMEVO op voorsprong

Kansje gemist?
Dichter qua leeftijd en rating zaten Thomas Beerdsen en Liam Vrolijk tegen elkaar te spelen op bord 5. Dit leek een solide, niet heel spannende remise, maar nader bezien leek Thomas toch vorderingen te hebben gemaakt en met name na 22.Tec1! had Liam het zwaar kunnen krijgen, bijv. 22…Dd7 23.Dg5! met het idee h3-h4-h5

Na 22.Pe3 axb4 23.Dxb4 Txa1 24.Txa1 Pf4 25.Db3 g6 26.Td1 werd echter tot remise besloten.

Out of book en in de touwen
Aldus Merijn van Delft over zijn partij tegen nieuwbakken Haarlemmer Tex de Wit. Dat in de touwen kwam volgens hem doordat hij 1.d4 Pf6 2.Pf3 g6 3.g3 c5 4.dxc5 (Romanishin) beantwoordde met 4…Pa6. In bijvoorbeeld Geller–Cuellar Stockholm 1962* kwamen de zwarte paarden al snel in de knel (maar de Colombiaan wist miraculeus te winnen), Merijns damepaard hopte ook wat rond en nadat Tex sterk had voortgezet met 9.Ld4! (idee Lxf6!) kwam Merijn onder een vervelende druk. Niet voor lang, want na wat ruil en met een getimed remiseaanbod na 20…Tbc8 kwam Merijn weg met een halfje:

Na de wedstrijd had Tex toch wat spijt. Maar ja, toen was de einduitslag bekend.

Meer paard manoeuvres
Nog een relatief korte strijd met vredelievend einde op bord 7: Pieter Roggeveen had zijn Kalashnikov (Evgeny Sveshnikov’s second love) opgepoetst met een snel f7-f5. Sjef Rijnaarts antwoordde met een solide 8.Pd2. Na veertien zetten besloot hij vrijwillig zijn paard van b5 terug te spelen naar het hierdoor vrij gebleven veld op c3.

Na 15…Ld8 16.La3 Pd4 17.Pe2 Lb6 bleef de partij in evenwicht en tien zetten later werd de vrede getekend. Andere zetten hadden zwart voor grotere problemen kunnen plaatsen: nog even de druk op d6 houden, afruil van de witveldige lopers met Le4-d5 op het menu.

Gemeen zetje
Op bord 9 had Tim Lammens zijn tegenstander Gerard Rill al snel flink klem met 11. dxe5 dxe5?! 12.c5! (die had Gerard gemist).

De treurigheid van de zwarte stelling snel daarna wordt het best belicht met het volgende diagram waarin het gemene 21.h3 volgde (21.Pg5 is ook goed)

Zwart kon niets beter bedenken dan 21…Tf8, maar op zet 33 was het toch schluss.

Weg (anti-)Marshall pion
Zelf hielp ik KC weer wat in het zadel door tegen Onno Elgersma (bord 10) – zonder nadenken – 11…d5 te spelen in plaats van 11…b4 in te lassen. Terwijl Onno nadacht over zijn sterke 12.Te1 zag ik wat ik gedaan had, om twee zetten later – na nota bene lang nadenken – 14.Lg5 toe te laten. Weg compi, zoals bijvoorbeeld in Bacrot–Carlsen* dit jaar nog. Optisch leek zwart nog wat terug te komen, maar Onno zag in oogwenk hoe mijn 21…Td4 22.c3! Txh4 kon worden afgestraft:

23.Pd7! Txe1+ 24.Txe1 Df4 (Dd8 25.Te8+!) 25.Te8+! Kh7 26.Pf8+ Kh6 27.Te6+ 1-0

Dan de partijen waar langer gestreden werd.

Nog een Sveshnikov
Op bord 2 opteerde Esper van Baar voor een onschuldige variant van de Alapin – nog een favoriet van Sveshnikov. Dat laatste is helaas verleden tijd want Sveshnikov overleed augustus dit jaar op 71-jarige leeftijd, aan corona-gerelateerde complicaties. Ik heb zijn boek over de Alapin erbij gepakt en over 15.Lb5+ schrijft hij: ‘Deze tussenzet verstoort waarschijnlijk meer de witte dan de zwarte coördinatie.’ Hij geeft 15…Ke7 in overweging en noemt een partij van Sax waarin volgde 16.Th5 g6 17.Th6 Kf6(!). Hij geeft daarom als hoofdvariant 16.Th5 en na g6 beveelt hij 17.Lb5!? aan, maar vergeet daarbij de mogelijkheid Ke7 te onderzoeken 😊. Afijn, het is misschien niets voor wit, maar Esper zette a4-a5 door, waar Ariks breekzet e6-e5 (bepaald) niet het gewenste resultaat bracht en in de slotstelling was het alleen wit die aan doorspelen kon denken. Maar terechte zetherhaling: weer ½-½

Houdini
Een partij die nu niet remise leek te worden was Wouter Spoelman – Nico Zwirs (bord 4)

Nico bouwde al snel een overweldigende stelling op na Wouters frivole openingsaanpak 8.b3 en 10.Lxa6. Na Nico’s ‘kwaliteitsoffer’ (zie diagram)

14…Txc3! 15.Dxc3 Pe4 16.Db2 had hij al wat harder kunnen toeslaan met 16…Tc8 (17.Lxg7 Pxd2 18.Pd4 Pe4 19.Pxf5 gxf5 en als de loper op g7 nu wijkt dan volgt 20….Pxf2 – valt niet alleen de h1-toren aan, maar dreigt ook Pd3+) of het eenvoudigere 16…f6 à la Botwinnik (bijv. tegen Bernstein Groningen 1946* – exact 75 jaar geleden). Ook na 16…Lxe5 en Pxd2 stond hij riant maar er moest gewerkt worden.

De beste kans werd ook niet bij de gezamenlijke analyse na afloop gevonden, dat was

24…Tf6! Logische zet als je hem ziet, maar niet een heel makkelijke om te vinden. De witte koning wordt verhinderd achter zijn pionnen te komen, en blijft dus onveilig staan. En dat is vaak een doorslaggevend criterium bij het beoordelen van een eindspel met alleen torens en dames. Na 24…Df5 25.Kf1! wist Wouter uiteindelijk behendig te ontsnappen.

Onvervaard, maar net niet
Hier stond wel een ontsnappinkje van Apeldoorn tegenover. Lennart Dek behandelde de Rossolimo principieel met 9..g5!? (verhindert de opmars f2-f4) en toen Roeland te lang wachtte met h3-h4 en uiteindelijk dat wel deed op een slecht moment, waar zijn  paard nog steeds op h2 draalde, kon Lennart een fraaie stelling opbouwen.

Hier volgde 21.Txc5. Leuk natuurlijk, maar als Lennart iets minder voorzichtig te werk was gegaan dan 21…Te8 was er weinig kracht vanuit gegaan. Nu ontsnapte een van de twee Apeldoornse NK-finalisten ternauwernood na 22.Txc6!. Na 40 zetten bleven er weinig stukken over: nog een ½-½

Solide en beslissend
Daarmee was de stand 4-5 en restte nog de partij Patrick Zelbel – Stefan Kuipers. Een niet heel ambitieuze aanpak van de Caro-Kann gaf nog spektakel na 30.Ta7 Td6 31.Txc7, maar Stefan hield probleemloos stand, gaf de kwaliteit terug en na 40 zetten gaf de stand op het bord KC weinig hoop op gelijkspel in de match:

Na 41.Tc4 b5 42.Td4 Le7 43.Td5 Lxb4 werd ook hier tot remise besloten en was het al met al een verdiende 4½–5½ voor AMEVO Apeldoorn, waar Kennemer Combinatie uitstekend partij gaf. Hierna was het bourgondisch toeven bij de Haarlemse Pizzabakkers.

 ’t Andere verslag
 

* De partijen niet uit deze match waaraan gerefereerd wordt staan eveneens in gameviewer.

(Klik/tik op linkerpijl voor engine, op rechterpijl om andere partij te bekijken)

foto’s op Google partijen in pgn stand in Meesterklasse


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.