Jaarverslag van de jeugdafdeling: seizoen 2020–2021

Schaaklessen waren grotendeels online
Het seizoen 2020-2021 stond bij de jeugdafdeling ook voor een belangrijk deel in het teken van de coronapandemie. Na de zomervakantie 2020 zijn we wel begonnen met de schaaklessen op onze nieuwe locatie bij basisschool De Regenboog-Woudhuis. In het najaar kwam echter een nieuwe lockdown periode, waardoor we terug moesten naar online schaakactiviteiten. Positief was dat het team van lesgevers hier goed op heeft ingespeeld. Niet elke lesgever zag het zitten om online les te geven, maar met name Tjapko, Maarten, Frie en Marc waren hier wel bedreven in zodat de kinderen hun schaaklessen op afstand konden blijven volgen. Met dank ook aan Nico Zwirs, die ruime ervaring heeft met digitaal lesgeven en zijn tips en tops met de vrijwilligers heeft gedeeld. Op deze manier hebben we binding kunnen houden met de meeste jeugdleden. Toch waren er ook kinderen die online schaken minder leuk vonden en pas weer aanhaakten toen de fysieke lessen konden worden hervat.

Vanaf januari is de interne competitie ook online gestart, met Lichess als platform daarvoor. Na enige oefening liep dit goed en kwamen de uitslagen in de ouder groepsapp in groten getale voorbij. We hebben ook een digitale ‘hangplek’ gecreëerd, door na de competitie een Schaakstad jeugd arena via Lichess te starten waar liefhebbers konden doorschaken.

Slot seizoen wel weer op locatie
Het was wel erg prettig dat we vanaf eind mei weer op de locatie bij De Regenboog konden verzamelen. Ten opzichte van De Stolp geeft deze nieuwe locatie ons veel meer mogelijkheden. Zo kunnen we mooi gebruik maken van de digiborden in de klaslokalen. Ook hebben we veel meer ruimte voor de lesgroepen en leent de aula zich goed voor gezellige activiteiten. De uitdaging is om het clubgevoel verder te versterken door af en toe club-brede activiteiten te organiseren. Een mooi voorbeeld was de afsluiting van het seizoen buiten op het schoolplein. Bij deze gezellige happening zijn de behaalde schaakdiploma’s uitgereikt en zijn ook de prijswinnaars van de interne competitie in het zonnetje gezet.

Slotavond jeugd

Veel online schaakactiviteiten
We hebben van de nood een deugd gemaakt door veel online activiteiten aan te bieden. Er waren legio mogelijkheden om in het Lichess-team van Schaakstad (of Team Jeugd NL) uit te komen in nationale en internationale team battles. De animo nam in de loop van de tijd wel af, maar de ‘diehards’ hebben duizenden partijen via Lichess gespeeld. Er is ook eem online simultaan georganiseerd, waarbij de jeugdschakers het konden opnemen tegen een boegbeeld van de club: de kersverse grootmeester Max Warmerdam.

Schoolschaken
Bij het schoolschaken was het niet mogelijk om een scholencompetitie te organiseren. Wel is het Apeldoorns Basisscholenkampioenschap (ABKS) doorgegaan, voor het eerst in 44 jaar online! Hier deden ook de nodige clubleden aan mee en in totaal ongeveer 100 kinderen. De schoolschakers hebben Apeldoorn ook vertegenwoordigd bij het NK online. Zowel bij de middenbouw als bij de bovenbouw eindigden twee Apeldoornse scholen in de top-10. Een teken dat er veel schaaktalent is in onze regio!

Stijgende trend van aantal jeugdleden
Bij de start van het seizoen speelden er 38 jeugdleden in de jeugdcompetitie. Een paar jeugdleden zijn doorgestroomd naar de senioren en enkele leden hebben hun lidmaatschap beëindigd. Daar staat tegenover dat veel nieuwe kinderen de weg naar de schaakclub hebben gevonden. Bij de start van het nieuwe seizoen (september 2021) staat de teller op ongeveer 50 jeugdleden. We zijn positief gestemd over deze ontwikkeling en voorzien een stijgende trend. Een goede zet is geweest om meer verbinding te zoeken met de schoolschakers. Veel kinderen hebben op proef meegedaan en zijn na de vakantie ook lid geworden van de club. Na de verslagperiode (september-oktober) is ook een starterscursus georganiseerd met ongeveer twintig deelnemers. We verwachten vanuit deze hoek een verdere toename van het ledenbestand.

En ook doorstroming naar de senioren clubavond
We stimuleren de sterkste jeugdspelers om aan te haken bij de seniorencompetitie op maandag of woensdag. Voorbeelden daarvan zijn Katja, Catherina, Eelco, Oscar, Daniël en Jesse. Op die manier krijgen de sterke jeugdschakers een nieuwe uitdaging en kunnen ze door met schaken als hobby.

Taakverdeling binnen de jeugdcommissie
In de begeleiding zijn het afgelopen seizoen wel wat wisselingen geweest. Interim voorzitter Stefan Kuipers heeft een stap terug gedaan, maar blijft wel als adviseur verbonden. De taken zijn nu verdeeld tussen Maarten ter Bals, Tjapko Adams en Chris Doornekamp. Nico Zwirs blijft ook betrokken en is gemiddeld één keer in de maand op de club aanwezig om les te geven. Bert Denekamp heeft afscheid genomen als wedstrijdleider en Chris heeft deze rol overgenomen met Maarten als back-up. Op de website schaakstad-apeldoorn.nl/jeugd/ plaatsen we af en toe updates van alle jeugdschaak activiteiten!


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.