Seizoensopening onbeslist

KNSB Competitie

Na lange tijd zonder competitie, begon het seizoen 2021-2022 dan toch echt. De uitwedstrijd tegen En Passant zou een hele moeilijke worden, aangezien alle signalen er waren dat onze tegenstanders zeer sterk op wilden komen. Gelukkig konden we daar dit jaar iets tegenoverstellen! De meeste spelers hadden in de afgelopen weken al weer hier en daar een partijtje geschaakt, sommige zelfs al weer een rits toernooien. Voor anderen was het echt weer de eerste klassieke partij in een lange tijd. En dan meteen een match die voor het gevoel cruciaal zou zijn…

De opstellingen logen er niet om: En Passant trad aan met maar liefst zeven GM’s. Wij konden daar dan weer onze, naar alle waarschijnlijkheid, sterkste opstelling ooit tegenover zetten. Het beloofde een spannende dag te worden.

Na een paar uurtjes kwamen de eerste uitslagen binnen: Tim Lammens had een prettig voordeeltje, maar durfde het niet aan en zijn remise-aanbod kon Richard Vedder niet weigeren. De enige debutant aan onze zijde, Anish Giri, kon helaas ook geen potten breken. Lucas van Foreest toverde een Petroff op het bord en weerde zich kranig. Geen doorkomen aan, was al vrij snel de conclusie. De volgende remise was wat minder vanzelfsprekend, want de Italiaan tussen Roeland Pruijssers en Ivan Sokolov zag er spannend uit. De stelling had wat Konings-Indische trekjes en Roeland leek op de damevleugel toch echt sneller te zijn. Er volgde een serieuze afwikkeling en helaas was daarmee het voordeel voor Roeland ook verdwenen.

Niet veel later volgden de eerste beslissingen: Thomas Beerdsen had een zeer veelbelovende stelling opgezet tegen de Fransman Paul Velten. Een pionoffer, een octopus, een breekzet in het centrum, twee onveilige koningen, zeg het maar! Zwart offerde een kwaliteit, maar Thomas bleef in het voordeel. Het eindspel werd echter ontweken en dat kwam Thomas duur te staan. Een kleine misrekening had fatale gevolgen en zwart counterde naar winst.

Ook Sjef Rijnaarts had het zwaar tegen Jan Willem van de Griendt. De opening ging eigenlijk nog prima, maar die Slow Slav speelt dan toch wel lastig met zwart. Na een kort avontuur van Sjefs toren, zag Jan Willem zijn kans schoon en ging hij recht op de koning af. Degelijk punt van Jan Willem, minder goed nieuws voor ons…

Op mijn eigen bord zag het er ook niet bepaald fris uit tegen Ruud Janssen. Na mijn passieve openingsopzet ging ik wel proberen actief te spelen. Rokeren leek me niet nodig en dat werd afgestraft. Ruud liet echter de partij volledig door zijn vingers glippen. Eerst naar gelijkspel, maar daarna had hij zich misrekend en kon ik vervolgens, volkomen onterecht, een heel punt noteren.

Het eerste deel van de match was dus voor En Passant. Tussenstand: 3,5-2,5. Wat volgde was weer een zwikje remises, al waren deze een stuk minder rechtlijnig.

Alexandr Fier had duidelijk geen gebrek aan speelritme: in juli en augustus heeft hij 60 klassieke partijen gespeeld, om even de corona-achterstand weg te werken. Tegen Sergey Fedorchuk speelde hij weer razendsnel en kreeg met zwart een comfortabel ogende stelling. Het leverde hem zelfs wat voordeel op, maar door de ongelijke lopers is zijn tegenstander nooit in de problemen geweest.

Merijn van Delft moet duidelijk nog wat in het ritme komen: de typische Van Delft-manoeuvre 19…Tfe8 gevolgd door 20…Lf8 en dan weet je dat het een zware pot gaat worden. In het eindspel was het vooral lijdzaam afwachten en ging het van kwaad tot erger. Toen Henk Vedder kon afwikkelen naar een winnend eindspel, kwam er echter een zetherhaling op het bord.

Nico Zwirs bouwde zijn partij tegen Friso Nijboer veelbelovend op, maar had zijn stelling naar eigen zeggen misschien wel een beetje onderschat. Hij speelde het vervolgens zeer creatief, maar zonder resultaat. In het eindspel met ongelijke lopers heeft Friso het voordeel, maar wel de kwetsbare koning. Nico kon blijkbaar genoeg druk zetten op de witte velden om remise af te dwingen.

Dan was alleen onze captain Max Warmerdam nog aan het schaken. Met de stand van 5-4 op het bord, moest hij winnen. Gelukkig ging Max gewoon verder waar hij het vorige seizoen gebleven was: partijen winnen. In het middenspel wist hij groot voordeel te creëren tegen de Griek Antonios Pavlidis. De fluwelen techniek ontbrak echter, waardoor hij de partij eigenlijk twee keer heeft moeten winnen. Gelukkig lukte dat in een interessant, bijna studie-achtig, paardeindspel. Het was even zwoegen, maar hij wist hiermee dus de 5-5 op het scorebord te brengen.

Beide teams hebben kansen gemist en gekregen, maar de 5-5 lijkt een terecht resultaat. Of dit matchgemiddelde qua rating dit seizoen nog overtroffen gaat worden is de vraag. Maar het is denk ik wel een voorbode van een mooie en spannende competitie.

’t Andere verslag

Resultaten

  En Passant        - AMEVO Apeldoorn    5-5

 1 GM Lucas van Foreest   - GM Anish Giri     ½-½
 2 GM Antonios Pavlidis   - GM Max Warmerdam   0-1
 3 GM Ivan Sokolov     - GM Roeland Pruijssers ½-½
 4 GM Sergey Fedorchuk   - GM Alexander Fier   ½-½
 5 GM Paul Velten      - IM Thomas Beerdsen  1-0
 6 GM Ruud Janssen     - IM Stefan Kuipers   0-1
 7 GM Friso Nijboer     - IM Nico Zwirs     ½-½
 8 IM Henk Vedder      - IM Merijn van Delft  ½-½
 9 FM Richard Vedder    - FM Tim Lammens    ½-½
10 IM Jan Willem vd Griendt - FM Sjef Rijnaarts   1-0

Teamfoto

Teamfoto AMEVO Apeldoorn
V.l.n.r. Alexandr Fier, Max Warmerdam, Merijn van Delft, Stefan Kuipers, Sjef Rijnaarts, Tim Lammens, Nico Zwirs, Anish Giri, Roeland Pruijssers. Thomas Beerdsen ontbreekt, die is al op weg naar toernooi in Berlijn.

Video


♟ partijen

♟ partijen in pgn ⤓


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.