Terugblik online extern seizoen 2020–2021

Online? Jazeker, online. Noodgedwongen uiteraard, omdat die rottige virusdeeltjes niet via glasvezel, coaxkabel of een wifiverbinding verspreid kunnen worden. Niet iedere schaker houdt van online schaken, maar het is een zegen dat het kan! Schaakstad Apeldoorn heeft onder de sinds 2016 gewaardeerde sponsornaam MuConsult met drie teams in de KNSB meegedaan. Twee vijftallen, een in de hoogste klasse (meester- en eerste klasse samen) en een in klasse 4B plus het bekerteam van vier, dat zich voor de finaleronde wist te plaatsen. In iedere wedstrijd kwamen de spelers elkaar twee keer tegen, met verwisselde kleuren en een versneld tempo. De SOS heeft het zonder competitie moeten doen.

Vorig seizoen kende Schaakstad tien deelnemende externe teams, nu dus drie met een deelname van twintig personen tegenover 85 een jaar geleden. Tweemaal werd niet opgekomen door een tegenstander, wat vier reglementaire overwinningen betekende.

Voorspelling en realiteit
Na het stopzetten van alle competities in midden maart 2020 aan het begin van de eerste coronagolf was er geen sprake van een voorspelling, wel van een hartgrondige wens in het overzicht van april.

Geen prognoses dit keer, maar slechts één wens na alle virusellende: herstel van de normale maatschappelijke en sociale betrekkingen. Zodat we ook weer naast en tegenover elkaar kunnen zitten binnen onze parallelle wereld van het schaken in al zijn verschijningsvormen!

Die wens begint werkelijkheid te worden dankzij een grote wetenschappelijke prestatie op het gebied van de ontwikkeling van werkzame vaccins plus de toediening daarvan. Er kan daardoor ook weer worden geschaakt over the board, met schermen en andere maatregelen op het punt van hygiëne en aantal spelers. Nog niet zoals we het gewend waren, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn.

Over schermen gesproken, bij (top)bridge werden schermen al eerder gebruikt en diagonaal op tafel geplaatst tijdens het bieden. Ondoorzichtig zodat de partners elkaar niet kunnen zien met als doel het voorkomen van onderling afgesproken geraffineerde fysieke signalen. In het algemeen zijn bridgers net als schakers inventieve personen met ook nog een andere en zeer bedenkelijke overeenkomst: sommigen kunnen jammer genoeg geen weerstand bieden aan frauduleuze praktijken.

Resultaat per team
De teamnaam begint met de K van KNSB gevolgd door het aantal spelers van het team en de klasse van indeling.

T1 K5-Me/1   1e en kampioen van 12 teams met 17 matchpunten uit 9 wedstrijden en 65½ bordpunten uit 90 borden. Thomas Beerdsen was alle wedstrijden van de partij en topscorer met 16 uit 18 waarbij die 88,9% eveneens het hoogste percentage betekende. Het team stond onder leiding van Stefan Kuipers. In het afgelopen onvolledige seizoen behaalden Max Warmerdam en Merijn van Delft met 4½ uit 6 de hoogste score.

T2 K5-4B   8e van 10 teams, 6 uit 9 en 37 uit 90. Topscorer: Oscar Adams 9 uit 16, vorig seizoen Marcel Boel 4 uit 6 hoewel toen en nu qua bezetting niet goed vergelijkbaar zijn. Teamleider Theo Visschedijk.

T3 K4-beker   Dit seizoen tien poules met 59 teams en per poule een round-robin programma met MuConsult Apeldoorn als winnaar van poule B na vijf ronden. Voor de volgende knock-outfase plaatsten zich 32 teams, wat na drie ronden in vier teams resulteerde die tegen elkaar de finale speelden. Opnieuw drie ronden en MuConsult Apeldoorn leed zijn enige nederlaag tegen kampioen Het Zwarte Schaap. Daarmee de tweede plaats na vorig jaar de laatste ronde van poule A bereikt te hebben in toen de laatste wedstrijd van het afgebroken seizoen.

Opgeteld: 20 uit 11 en 76 uit 88, topscorer ook hier Thomas Beerdsen, met 18 uit 22. Drie spelers wonnen al hun partijen: Max Warmerdam (8), Freddie van der Elburg (8) en Tim Lammens (4). Teamleider was Merijn van Delft. Vorig seizoen 6 uit 3 plus 12 uit 12 en Thomas het hoogste totaal met 3 uit 3.

Alles opgeteld betekent dit 178½ punten uit 268 partijen (66,6%) door 20 spelers (niet opgekomen: 4 uit 4). Vorig seizoen 214 uit 416 (51,4%) door 85 spelers (NO: 0 uit 3). De gemiddelde rating van 2010 tegenover 1731 ten tijde van het stoppen in het vorig seizoen, is te verklaren door de sterk ingekrompen deelname zonder de lagere klassen en zonder SOS.

Nieuw ten opzichte van het vorige seizoen is Gerbert Leeftink. Om getalsmatig compleet te zijn: 66 spelers vorig seizoen wel, dit seizoen niet (78%). Geen namen, te veel!

Vermeldenswaard

  • De belangrijkste feiten zijn al genoemd: online, twee keer tegen elkaar met wit en zwart, versneld tempo. Het vergelijken van dit online seizoen met het afgebroken vorige seizoen is niet helemaal zuiver, maar kan ook geen kwaad en altijd aardig.
  • De online techniek laat het sporadisch wel eens afweten waardoor het invoeren van een zet niet mogelijk is. Vette pech dus voor de speler aan zet met tijdsoverschrijding tot gevolg. Het staat mij bij dat het een enkele keer is voorgekomen, maar ben daar niet zeker van. Een kwestie van ‘jammer dan’ als het zich voordoet, is part of the game.
  • Thomas Beerdsen heeft alle mogelijke 20 ronden gespeeld en heeft daarmee meteen de meeste partijen op zijn naam staan, 40 stuks, 34 punten. Vorig seizoen Theo Visschedijk met elf (6½) en André Huis in ’t Veld (6).
  • Het puntentotaal van 34 door Thomas is het grootste aantal. Dat was vorig seizoen zeven door Raymond Jacobsen, Bert Ekkelboom, Henk Pruijssers (allen uit 9) en Erik Buitenhuis (uit 10). Freddie van der Elburg heeft als enige een 100-procent resultaat gescoord met 8 uit 8.

Volgend seizoen 2021–2022
Anticiperend op het niet meer nodig zijn van alle maatregelen heeft de KNSB de begindatum van de competitie vastgesteld op 18 september 2021. Laten we optimistisch zijn en op het beste hopen, maar ook realistisch in de zin van ‘eerst zien en dan geloven’ want de wereld is niet van het virus af. Sterker nog, we zullen er mee moeten leren leven.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.