GM Sipke Ernst wint Apeldoorn Invitational

Zaterdag 27 juni vond de Apeldoorn Invitational plaats en dat leverde een erg gezellige en zeker ook sportieve zaterdagmiddag op. Toen alle stofwolken waren opgetrokken, kwam GM Sipke Ernst, die in een nog niet zo grijs verleden een seizoen of zes voor Apeldoorn heeft gespeeld, als winnaar uit de strijd.

Omdat het geplande GM-toernooi dit jaar helaas niet door kon gaan, kwamen we op het idee om een online rapidtoernooi te organiseren met onder andere de vrijwel volledige selectie van MuConsult Apeldoorn 1. Als toernooiformule ligt KO normaal gesproken niet echt voor de hand, maar bij wijze van experiment hebben we dat gewoon maar een keer uitgeprobeerd. Het toernooi werd live uitgezonden en is terug te zien op Twitch.tv.

Het idee was om 64 deelnemers aan de start te krijgen en daarmee een dwarsdoorsnede van de Apeldoornse schaakscene, van schoolschaak tot topschaak. Diverse schaakvrienden van buiten Apeldoorn maakten het veld compleet. Vereerd waren we met de deelname van voormalig wereldtopper en veelvoudig Nederlands kampioen GM Loek van Wely. Alle partijen zijn inmiddels te downloaden. De jury speelt in alle rust de partijen nog eens na en maakt naar verwachting maandag de winnaar van het boek bekend.

In de eerste ronde werd vrijwel alles 2-0, hetgeen pittig was voor de moedige schoolschakers die de uitdaging waren aangegaan. Chris Doornekamp, die het schoolschaken in Apeldoorn de afgelopen jaren flink heeft gepromoot, kreeg zelf met mooi positioneel spel een prachtige stelling met wit tegen FM Onno Elgersma, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Cato de Zoeten scoorde als enige een remise in haar tweede partij tegen IM Max Warmerdam.

In de tweede ronde had Tom Meurs een totaal gewonnen stelling tegen meervoudig Braziliaans kampioen GM Alexandr Fier, maar een gruwelijke blunder bedierf de winst. Ook de tweede partij verliep niet slecht, maar na een tweede blunder was het over. Marcel Boel had naar eigen zeggen een mislukt positioneel offer (Txf6) tegen Max, maar de poging wordt gewaardeerd. Dries Wedda, die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een geduchte snelschaker, schakelde indrukwekkend IM Nico Zwirs uit na vier bloedstollende partijen. Erik Smit won een knappe partij van Koen Leenhouts en dwong daarmee ook een barrage af, maar daarin stelde de sympathieke IM uit Zeeland orde op zaken. Jasper Zwirs schakelde gedecideerd met 1,5-0,5 WGM Anne Haast uit en wist het daarmee verder te schoppen dan zijn grote broer. Jeroen van Onzen, ten slotte, won met twee spectaculaire partijen verrassend met 2-0 van Eelco Kuipers.

Tot zover de eerste twee ronden van het toernooi, waarna er nog 16 spelers in de strijd waren. De rest van dit verslag is te lezen op schaakweek.nl.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.