Wintercompetitie 2019-2020

Logo Schaakstad Apeldoorn

Het Apeldoorns Schaak Genootschap en de Schaak Vereniging Apeldoorn besloten in 2001 tot de eerste gezamenlijke wintercompetitie om twee jaar later ook officieel verder te gaan als Schaakstad Apeldoorn. Daarbij voegde zich in 2019 het in hetzelfde jaar opgeheven De Schaakmaat. De competitie van september 2019 tot eind april 2020, op woensdagavond, was de 19e keer en zou 31 ronden beslaan. Door de anticorona maatregelen werd na de 24e ronde op 11 maart de competitie eerst opgeschort en daarna stopgezet. Het betekent dat na ruim driekwart de stand van dat moment ook de eindstand is geworden.

De deelname door 61 personen betekende één meer dan het minimum van 60 in het vorige seizoen. Met Marco Beerdsen als competitieleider (sinds 2011) en Freddie van der Elburg de nieuwe clubkampioen (voor de tweede keer na 2004), hij lost Marcel Boel af. Het hoogste aantal deelnemers was 93 in 2006-2007 en het gemiddelde is 71. Een gelijktijdige wintercompetitie vond in dezelfde periode plaats op maandagavond, voor de tweede keer, met 28 deelnemers (was 30) over 24 ronden (was 30). Competitieleider Steven Braun won en dat was vorig seizoen Gonzalo Tangarife Ramirez. In het kader van de invoeging van de club uit De Maten werd de maandag als clubavond gehandhaafd. Aan beide competities hebben twaalf (was ook twaalf) leden meegedaan.

Ter compensatie van de geannuleerde clubavonden is de Schaakstad Online Competitie opgezet via Lichess en gestart op 23 maart. In deze competitie kunnen twee rapidpartijen per avond worden gespeeld. Aan de eerste SOC deden op maandag 22 spelers mee met Jelle Bauer als winnaar, Henk Eleveld won de woensdag met 27 deelnemers.

De ‘fysieke’ wintercompetitie op woensdag liet tien nieuwe namen zien vergeleken met het seizoen daarvoor: Leen van den Berg (14), Rien Bos (14), Cees van Bohemen (13), Karin Pruijssers (10), Roberto Amato (8), Merijn van Delft (1), Véronique Hijl (1), Gerbert Leeftink (1), Laurens Rouw (1) en Paul Tulfer (1).

Negen personen waren niet meer van de partij: Jan Kranenbarg (18), Marco Verdonk (16), Hans Bouwer (11), Gonzalo Tangarife Ramirez (4), Fabian de Vries (2), Dries Elskamp (1), Anne Jan Hoogendorp (1), Gert Klabbers (1) en Katja Tangarife Ramirez (1). In de loop van het seizoen heeft Theo van der Bijl (2) opgezegd. Een getal tussen haakjes betekent het aantal deelnames aan de negentien competities tot nu toe en minimaal één partij per competitie geldt als deelname. Twaalf man hebben alle keren meegedaan: Maarten ter Bals, Marcel Boel, Henk Eleveld, Peter Grasman, André Huis in ’t Veld, Nikolai Kabanof, Frits Mooibroek, Nico Olivier, René Schaafsma, Henk Scholten, Henri Vogelsang en Anton Weenink.

De gemiddelde geboortedatum van alle deelnemers is 31 december 1960 en mochten we dit een tikje aan de lage (oude…) kant vinden, het is relatief jong als we kijken naar de ons omringende bridgeverenigingen. En zo kun je heel goed appels met peren vergelijken, echt wel! De rating bij aanvang bedroeg gemiddeld iets meer dan 1645 en op basis van de individuele rating bestaan zeven groepen om iedereen de kans te geven een prijs te winnen. Groep A (1900 en hoger) kent geen aparte prijs, omdat deze spelers geacht worden om de drie hoofdprijzen te kunnen strijden. De eerste drie spelers in de eindstand doen niet mee in hun eigen ratingcategorie waardoor zoveel mogelijk mensen de kans op een prijs hebben.
De winnaars zijn geworden:

  1. Freddie van der Elburg
  2. Marcel Boel
  3. Arjan Buijse
 1. Gerbert Leeftink (1800–1899)
 2. Aart van de Peut (1740–1799)
 3. Roberto Amato (1600–1739)
 4. Raymond Jacobsen (1475–1599)
 5. Henk Scholten (1350–1474)
 6. Theo Meulmeester ( t/m 1349)

Details van alle genoemde competities zijn te vinden in het archief. De top drie van de negentien wintercompetities vindt u in de volgende tabel.Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.