Schaakquiz – uitslag en antwoorden

ingeving

De quiz is gewonnen door André Huis in ’t Veld, gevolgd door Henk Vinkes en Catharina Hulleman met respectievelijk 21, 17 en 16 punten. Er waren 26 punten te behalen indien de gedachtekronkels van de jury (vooruit: vooral die van de voorzitter) zouden zijn gevolgd. En met een kans op meer door het open karakter van vraag 9. De tip “veel vragen met het antwoord via Clubinfo, Historie” houdt ook in, dat niet alle antwoorden daar te vinden zijn. De afkorting HSA staat voor Historie Schaakstad Apeldoorn.

 1. In welk jaar wordt voor zover bekend, voor het eerst geschreven over een mogelijke schaakclub in Apeldoorn?


 1. In 1977 wordt de naam Ons Genoegen gewijzigd in Schaak Vereniging Apeldoorn. Wie is de eerste clubkampioen van SVA?


 1. De verschillende Apeldoornse schaakclubs hebben jaren achtereen dezelfde kampioen gehad, voorbeelden genoeg! Tussen de eerste en laatste keer kunnen echter ook vele jaren liggen, het record is 45 jaar. Welke speler heeft dit gepresteerd?


 1. De eerste wedstrijd van een schaakclub uit Apeldoorn tegen een andere club was in 1923 (of eerder?). Welke plaats wordt bedoeld bij die andere club?

 1. Het eerste team van Schaakstad Apeldoorn speelde afgelopen seizoen voor de 21e keer in de KNSB. Hoeveel jaren daarvan in de Meesterklasse?

 1. Kijk eens goed naar het volgende oplopende rijtje schaaktermen: 0, 0-0, 0-0-0. Welke hiervan hoort er niet in thuis en geef aan waarom.


 1. De hoogste rating van een speler in een Apeldoorns team is 2617 geweest. Wie is die speler?


 1. De ontdekking van de hemel wordt algemeen beschouwd als het meesterwerk van Harry Mulisch, niet in het laatst door hemzelf, bescheiden als hij was. Een van de personages in het boek is gebaseerd op een schaakspeler. Wie is die schaker?


 1. Feit: er zijn meer mannen lid van een schaakclub dan vrouwen. De kans op een vader/zoon combinatie is daardoor groter dan vader/dochter (een aantal families kan een glimlach nu niet onderdrukken). Moeder/zoon komt nog minder voor en moeder/dochter is ronduit zeldzaam, maar geen onbekend fenomeen. De laatste combinatie hoeft niet gelijktijdig in een Apeldoornse clubcompetitie gespeeld te hebben. Oma/kleindochter telt ook mee, dat spreekt vanzelf! Noem zoveel namen als je kunt en ieder duo levert een punt op.


 1. Het Nederlands kampioensschap bij de senioren is tot nu toe eenmalig gelukt door een lid van een Apeldoornse schaakvereniging. Wie is dat geweest?


 1. De enige zet in het schaakspel waarbij de koning twee velden mag worden verplaatst, heet rokade. Waarom heet die zet zo?


 1. De eerste keer dat een regerend wereldkampioen werd verslagen door een elektronisch brein, veroorzaakte veel opwinding en niet alleen in de schaakwereld. Wat is de naam van dat brein?


 1. Schaakstad Apeldoorn is sinds de oprichting regelmatig financieel gesteund door verschillende bedrijven/organisaties, door een sponsor dus, de laatste jaren door MuConsult. Geef de namen van alle hoofdsponsoren en wees nauwkeurig!


 1. Het eerste team heeft in zijn 21 jaar KNSB tot nu toe 186 wedstrijden gespeeld, de bekercompetitie uitgezonderd. Iemand heeft 181 keer meegedaan en dus slechts vijfmaal gemist. Wie?


 1. Er zijn zes schakers van Apeldoornse oorsprong met de titel IM/GM en Roeland Pruijssers is de enige GM, sinds 2012. Wie kreeg als eerste de titel IM toegekend?


 1. Als we verder kijken dan het schaken op de manier van twee spelers fysiek tegenover elkaar, blijkt een inwoner van Apeldoorn al eerder GM te zijn geworden. Wie?


 1. Jan Diekmann was en blijft een begrip in schakend Apeldoorn. Hij bedacht onder andere het microtoernooi. Waar slaat de naam micro op?


 1. Een ander helaas niet meer bestaand toernooi is het Korenmolentoernooi. Welke plaats is bekend van dit toernooi?

 1. Hoe vaak heeft Schaakstad Apeldoorn de KNSB-beker gewonnen?

 1. Wie was de laatste voorzitter van het Apeldoorns Schaak Genootschap (ASG)?

 1. Als je tijdens een clubavond wel eens naar de partij van Nico Olivier kijkt, zou je kunnen opvallen dat Nico anders noteert dan bijna iedereen van ons. Uit welke tak van sport is zijn notatie afkomstig?


 1. Op welke locatie… (goed voor vier punten, één per antwoord)
  • …werden bij een inbraak schaakklokken ontvreemd?
  • …moest een clubavond wijken voor een kerstmarkt?
  • …kon tijdens het schaken nog gerookt worden?
  • …zaten we op plastic tuinstoelen?


 1. Om te voorkomen dat er meerdere winnaars van de quiz zijn, is deze laatste vraag. Over meerdere winnaars gesproken, tijdens de jubileumfeestavond van Schaakstad Apeldoorn had Theo Visschedijk een bingo verzorgd. Met nog één getal te gaan zaten alle deelnemers op het puntje van hun stoel want iedereen had nog maar één (hetzelfde) getal nodig. Jawel: allen BINGO! Wat er daarna met de prijs is gebeurd (een fles wijn?) is niet helemaal duidelijk geworden. Goed, de laatste vraag (dus alleen van toepassing bij een gelijke stand na de vorige vraag, wel invullen graag): aan de laatste wintercompetitie op woensdag hebben 61 personen meegedaan. Wat is de gemiddelde geboortedatum van de deelnemers? Degene die het dichtst in de buurt zit, wint. In het onwaarschijnlijke geval van nu nog geen solo winnaar, wordt door de jury geloot.


De jury heeft haar best gedaan de lezers leesplezier te bezorgen, dankt de deelnemers voor hun deelname en feliciteert de winnaar!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.