Schaakstad Apeldoorn 21 jaar in de KNSB – De Schaakmaat

Logo Schaakstad Apeldoorn

De naam Schaakstad Apeldoorn zagen we voor het eerst in de KNSB in september 1999, zodat er nu eenentwintig seizoenen opzitten. Dat was de aanleiding om in te gaan op de getalsmatige prestaties van de club. Werden in de twee voorgaande edities de hoogste teams onder de loep genomen, dit keer is De Schaakmaat aan de beurt. In het kort even voorstellen, de vereniging:

 • werd opgericht op 14 oktober 1974;
 • organiseert in 1978 voor de eerste keer het nog steeds bestaande Apeldoorns Basisscholen Kampioenschap Schaken;
 • heeft door de jaren heen een uitstekende jeugdopleiding en -begeleiding;
 • wordt in 1992 voor het eerst Nederlands Kampioen met het E1-team tot 10 jaar;
 • heeft in die periode jarenlang de grootste landelijke jeugdafdeling met op het hoogtepunt 132 leden;
 • promoveert in 2000 naar de KNSB mede dankzij die sterke jeugd;
 • gaat in 2006 na zes jaar handhaving samen met en onder de naam Schaakstad Apeldoorn verder in de KNSB;
 • gaat in 2018 met Schaakstad Apeldoorn als één geheel verder, nu ook in de nieuwe regionale bond SOS;
 • is op 26 april 2019 uitgeschreven bij de KvK.

Hoofdstuk 8 van Historie Schaakstad Apeldoorn gaat uitvoeriger in op de schaakclub uit stadsdeel De Maten.
De archieven van de KNSB zijn onmisbaar voor schakers die gek zijn op getallen en cijfers. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Heel eenvoudig: er zijn slechts tien cijfers, maar oneindig veel getallen. Een cijfer is altijd een getal, omgekeerd alleen in die tien gevallen. Een heel aardig getal is 81, het bestaat zoals we zien uit de twee cijfers 8 en 1. Dat aardige slaat op een unieke eigenschap: het is in ons universum het enige getal waarvan de wortel de som is van de samenstellende cijfers. Bijzonder is ook π, want dat ene getal pi bestaat uit oneindig veel cijfers.
Naast cijfers hebben we gelukkig ook letters. En als veel letters op een hoop worden gegooid en met overleg gerangschikt, kan een artikel ontstaan, of een boek. Aangevuld met cijfers, leestekens en schaakicoontjes spreken we van een schaakboek. Samen met het beproefde archief van de KNSB, vormen twee schaakboeken de geraadpleegde bronnen voor dit artikel:
Logo De Schaakmaat

 • Verzamelde wedstrijdverslagen 2002 – 2013
 • De Schaakmaat 1 2005-2006

De wedstrijdverslagen hebben als ondertitel: Een overzicht van 11 jaar teamleiderschap bij De Schaakmaat en Schaakstad Apeldoorn. Die 11 jaar zijn er inmiddels 18 geworden, want Henk Vinkes (dat zal de meeste lezers nu wel duidelijk zijn) leidt sindsdien nog altijd Schaakstad Apeldoorn 2. En 18 jaar moet wel meer zijn want vóór 2002 was hij al teamleider, van De Schaakmaat 3 bijvoorbeeld, hoe lang is mij niet bekend. In vogelvlucht een aantal wetenswaardigheden:

 • In de clubcompetitie 1975-1976 van De Schaakmaat speelt H.J. Vinkes mee.
 • Eind 1988 komt hij in de redactie van het gelijknamige clubblad De Schaakmaat.
 • Met Henk als redacteur verandert in 1992 de naam van het blad in Schaakmaterie.
 • Hij draagt in 1994 het redacteurschap over aan Marco Klomp.
 • Bestuurslid in 1997 in de functie van wedstrijdleider.
 • De Schaakmaat promoveert in 2000 naar klasse 3C van de KNSB en twee jaar later, in 2002, stopt Gerrit Beekhuis als teamleider en neemt Henk het over.

Het bestaan als teamleider gaat niet altijd over rozen, maar om het dan over De ondraaglijke lichtheid van het bestaan te hebben zoals Milan Kundera heeft gedaan, dat gaat te ver, dat is een beetje overdreven. Als ervaringsdeskundige heb ik een paar jaar geleden al eens een aantal aspecten van het teamleiderschap aangestipt.

 • Het avontuur in de KNSB begint thuis op 30 september 2000 in 3C met 5½-2½ winst tegen En Passant. Opstelling: Christian Richter (½, tegen Richard Vedder), Holger Lehmann (1), Erik Smit (½), Maarten Beekhuis (1), Martin van Dommelen (1), Jelmar Loman (0), Arjen Koekoek (1) en Marijn Visschedijk (½).
 • Vier van de 26 spelers hebben alle zes seizoenen meegedaan: Erik Smit (53), Maarten Beekhuis (49), Martin van Dommelen (47) en Thomas de Hoop (14). Erik heeft dus slechts één keer niet gespeeld, terwijl Thomas zo te zien als vaste invaller heeft gefungeerd. Het team is altijd voltallig opgekomen.
 • Sjef Rijnaarts heeft alle partijen van zijn vijf seizoenen gespeeld en dat geldt ook voor Stefan Kuipers (2), Mark Brussen (1) en Xanthine Gerritse (1). Mark heeft de hoogste procentuele score op zijn naam met 72,2: 6½ uit 9.
 • De laatste ronde in mei 2003 thuis tegen kampioen DSC Delft was opmerkelijk en een primeur: alle partijen remise, op de ‘gewone’ manier. Dus niet binnen een half uur zoals in 2004 van het tweede team en Almelo.
 • Het boek De Schaakmaat 1 2005-2006 kent niet alleen Henk Vinkes als auteur, ook de spelers hebben door het boek heen hun bijdragen geleverd en het blijkt dat allen over de nodige vaardigheden beschikken wat dat betreft. Gewoon doen!

  Teamfoto De Schaakmaat 2005-2006
  Teamfoto d.d. 5 nov. 2005 – staand v.l.n.r. Sjef Rijnaarts, Maarten Beekhuis, Stefan Kuipers, Rob Duin; gehurkt v.l.n.r. Frank Stevens, Mark Brussen, Martin van Dommelen, Erik Smit (foto Henk Vinkes)
 • Van een ‘club van 100’ kan geen sprake zijn met 6 seizoenen x 9 wedstrijden = 54, maar de “Adelskalender” is natuurlijk wel degelijk veranderd en ziet er nu uit als volgt (team 1 + 2 + De Schaakmaat; het maximum is 186, zonder bekerwedstrijden): Merijn van Delft (181), Marcel Boel en Freddie van der Elburg (177), Erik Smit (166), Alexander Kabatianski (161), Sjef Rijnaarts en Martin van Dommelen (158), Arthur van de Oudeweetering (155), Stefan Kuipers (139), Roeland Pruijssers (120), Maarten Beekhuis (113) en Henk Eleveld (102).
 • In het volgende artikel van deze serie komt Schaakstad Apeldoorn 3 voor het voetlicht. Daarna nog de bekerteams en als laatste onze jongste loot aan de KNSB-stam, team 4.

Tot slot dringt zich de vraag op, hoeveel wedstrijdverslagen zou Henk hebben geschreven? Even een poging: tot aan 2002 minimaal drie seizoenen van zeven wedstrijden = 21. Daarna twintig seizoenen van negen wedstrijden (minus drie) = 177. Plus drie in de KNSB-beker met De Schaakmaat. Ondanks een paar verhinderingen zal het toch wel minstens 200 zijn. Proost!

Henk Vinkes
Henk Vinkes anno 2005

 

— Schaakstad Apeldoorn 21 jaar in de KNSB —
team 1team 2team 3team 4 en AdelDe Schaakmaatbekerteam

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.