Schaakstad Apeldoorn 21 jaar in de KNSB – team 2

Logo Schaakstad Apeldoorn

De verrichtingen van Schaakstad Apeldoorn 2 in eenentwintig seizoenen KNSB worden in deze bijdrage gepresenteerd. De publicatie op 21 april betreffende het eerste team bevat een beknopte toelichting over het ontstaan van de naam van de vereniging. De langere versie plus de ontwikkeling van het schaken in Apeldoorn door de jaren heen, kunt u vinden in de zesdelige serie Historie Schaakstad Apeldoorn.

De archieven van de KNSB blijven een bron van plezier voor een cijferfiel en ik weet zeker dat velen deze mening delen. En evengoed dat gedeelde smart halve smart is, is gedeelde vreugde dubbele vreugde. Die bronnen van plezier zijn:

Met dank aan Govert Pellikaan (Groninger Combinatie) en Koos Stolk (KNSB) voor het achterhalen van ontbrekende informatie. Eenmaal compleet blijft de vraag hoeveel zekerheid we hebben over de opgetelde resultaten van al die seizoenen. Daar kan ik kort over zijn, die zekerheid bestaat niet, althans niet voor honderd procent. Om de foutkans richting nul te brengen, zijn meerdere checksums aangebracht en die controlemiddelen hebben hun nut al bewezen. Het grootste gevaar is vermindering van concentratie waardoor de gedachten zomaar opeens hun eigen gang kunnen gaan en een automatische piloot het werk overneemt. Het helpt om backups te maken en dan maar weer vanaf de laatste backup beginnen wanneer plotseling een fout in het oog springt. Iedereen werkzaam met name in de automatisering, is het wel eens overkomen. Zo was het vroeger, zo is het nu en zo zal het altijd zijn. Beide overzichten bevatten voor de liefhebber de nodige informatie, die gesorteerd kan worden door op de pijltjes bovenaan een kolom te klikken. 

 • Het debuut in klasse 3C op 18 september 1999 eindigt in 4-4 tegen Amersfoort met de volgende opstelling: Miroslav Sabic (½), Henk Eleveld (0), Raoul van de Oudeweetering (½), Cees Visser (1), Nikolai Kabanof (1), Wim Sanders (½), Remco Pihlajamaa (½) en Erik de Bekker (0).
 • In eerste instantie viel de 0-0 op tegen en in Almelo, april 2004, klasse 2A. Voor een korte rokade heel normaal, maar niet als uitslag van een ontmoeting tussen achttallen. Wat blijkt? De wedstrijd eindigde binnen een half uur met acht remises en de competitieleider van de KNSB (die dit klaarblijkelijk wist) bekroop het gevoel Something is rotten in the state of Denmark en zette alle partijen op een reglementaire 0-0. De beroepscommissie toonde hiervoor alle begrip, maar dat rotten bleek niet rot genoeg (wel onwenselijk) en oordeelde tot de oorspronkelijke 4-4. Alle bijzonderheden vormen boeiende lectuur!
 • Marcel Boel leidt met acht keer de fictieve ranglijst van teamtopscorers, zesmaal solo en tweemaal gedeeld.
 • Freddie van der Elburg werd topscorer in 2013-2014 (3D) met 7½ uit 9 en zal dat wellicht niet hebben gedacht, nadat Thomas Beerdsen van start ging met vier keer winst. Het lonkende feest van 9/9 ging voor Thomas niet door (ingevallen in team 1), maar de score bleef wel honderd procent met 6/6.
 • Wat honderd procent betreft: Harry Bleeker blijft in de Apeldoornse annalen de enige KNSB-speler met 9 uit 9 in 1978 (2A). Hij was met ASG het seizoen daarvoor gepromoveerd uit de OSBO en clubkampioen in 1972, 1974, 1978 en 1980. In het Microtoernooi 1970-1971 won hij eveneens alle partijen, vijf stuks namens Philips, destijds was ik ook lid van dat team. Herinneringen…
 • Armen Hachijan kwam in 2009 (1A) met 8½ dicht bij de optimale score, maar Arne Moll stak daar een stokje voor. Ook 8½ door Roeland Pruijssers in de Meesterklasse in 2013, waar Menno Okkes roet in het eten gooide.
 • ‘De team-2 club van 100’ bestaat uit vijf leden: Marcel Boel (165), Freddie van der Elburg (127), Erik Smit (110), Martin van Dommelen (109) en Henk Eleveld (102). De volgende kandidaat is Nikolai Kabanof met 92.

  Teamfoto d.d. 7 maart 2020
  Teamfoto d.d. 7 maart 2020 – v.l.n.r. Freddie van der Elburg, Marcel Boel, Casper Wouters, Jelle Bauer, Erik Smit, Martin van Dommelen, Henk Eleveld, Nikolai Kabanof (foto Henk Vinkes)
 • Beide teamclubs van 100 hebben ieder vijf leden, opgeteld levert dat “De Adelskalender van 100” op met elf personen. Die naam heb ik uit de schaatswereld overgenomen: wat opgaat voor schaatsers, kan niet slecht zijn voor schakers. Die elf man zijn: Merijn van Delft (181), Marcel Boel en Freddie van der Elburg (177), Alexander Kabatianski (161), Arthur van de Oudeweetering (155), Stefan Kuipers (121), Roeland Pruijssers (120), Sjef Rijnaarts en Erik Smit (113), Martin van Dommelen (111) en Henk Eleveld (102).
 • In de afgelopen eenentwintig seizoenen heeft De Schaakmaat zes jaargangen in de KNSB gespeeld voordat in 2006-2007 de teams werden samengevoegd met die van Schaakstad Apeldoorn en ook onder die naam verdergingen. Het volgende artikel in deze reeks gaat over die zes jaar van De Schaakmaat met natuurlijk gevolgen voor de Adelskalender.


 

— Schaakstad Apeldoorn 21 jaar in de KNSB —
team 1team 2team 3team 4 en AdelDe Schaakmaatbekerteam

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.