Schaakstad Apeldoorn pakt titel terug

Logo Schaakstad Apeldoorn
Nu alle fysieke schaakwedstrijden zijn afgelast vanwege het virus, restte er maar één logische stap: online schaken. Recentelijk is ook de KNSB-competitie afgelast en omdat mensen nog wel willen blijven schaken zijn ze overgestapt naar het online schaken. De teambattle op zondagavond is een mooi initiatief van Govert Pellikaan dat de reguliere KNSB-competitie lijkt te gaan vervangen. Steeds meer teams haken aan en het wordt elke week sterker. Na de eerste twee keer werd zelfs besloten om een soort 2e klasse toe te voegen, en te werken met promotie en degradatie. Ook met Schaakstad Apeldoorn zijn we met online initiatieven bezig zoals je kunt zien op schaakweek.nl. Interessant voor lezers die geen binding hebben met Schaakstad Apeldoorn: op zaterdagavond hebben we een snelschaak arena voor iedereen.

Nadat we de tweede teambattle op 29 maart ruim had gewonnen, waren we matig opgekomen op 5 april wat goed was voor een 8e plek. Ook onze scores waren niet al te best en dit wilden we verbeteren voor de aanstaande teambattle. We wilden het niet alleen goed aanpakken, maar ook vooral gezellig. Een zoomcall met het team hield de sfeer goed hoog. Elke week wordt de teambattle sterker. Deze keer was LSG er bijgekomen, en we hadden al verwacht dat ze sterk zouden opkomen. Na een uur spelen was het duidelijk dat we beter ons best moesten gaan doen, we stonden namelijk niet eerste! LSG had een voorsprong van rond de 30 punten op ons, en we moesten het beter gaan aanpakken. Wat het arena format van Lichess interessant maakt is de optie om te berserken. Dit betekent dat je de helft van je tijd krijgt, maar wel een extra punt als je wint. De strategieën in ons team waren verdeeld. Onder de topscoorders had ik zelf alles geberserkt, Roeland Pruijssers nauwelijks en Erwin l’Ami ongeveer de helft. Uiteindelijk eindigde ik bovenaan, ondanks de 10 nullen die ik heb weten te pakken. Zoals onze topspeler Anish Giri zelf zegt moet je bij het online schaken wel oppassen dat je niet op het verkeerde veld klikt. Als je berserkt kan je dat gemakkelijk overkomen, zoals toen ik hier na 24.Pc5…

…per ongeluk 24…Dxc5 uitvoerde, in plaats van het geplande 24…Lxc5 25.bxc5 Dxc5. Dit soort fouten kunnen dus nog weleens voorkomen in het online schaken. Daarom moeten we voor aankomende zondag nog even goed kijken wat de beste strategie is. Wat wel duidelijk was, was dat die van LSGeneraal erg goed werkte. Hij berserkte weinig, en won alles. Dit zorgde er echter wel voor dat hij niet zoveel partijen kon spelen om punten te pakken. De kopman van LSG gaf ons enige zorgen. Maar nadat Merijn van Delft voor de tiende keer had gezegd dat LSG het nooit twee uur lang ging volhouden, begonnen wij eindelijk aan onze eindsprint. We hadden voor het eerst LSG ingehaald en de voorsprong groeide het laatste uur. Uiteindelijk wisten we toch met een overtuigend verschil van 67 punten het toernooi te winnen zoals te zien valt in de eindstand:

Wat ook te zien is, is dat SV Paul Keres en SG Max Euwe zijn gedegradeerd naar de 2e klasse. Dit moet vrij zuur zijn geweest voor SG Max Euwe, aangezien ze na twee uur spelen maar 1 punt onder Groninger Combinatie zijn geëindigd. Uit de 2e klasse komen hiervoor in de plaats SISSA en Schaakvereniging Maastricht:

Ook komt er nog een tiende team bij in de 1e klasse. Het sterke Meesterklasse-team Kennemer Combinatie gaat aankomende zondag voor het eerst aantreden. Ook zal LSG de titel nu nog liever willen en wij zullen op onze hoede zijn. Misschien dat de inspirerende woorden van Merijn eerder binnen zullen dringen. We gaan het zien zondag!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.