Terugblik onvoltooid extern seizoen 2019–2020

Het seizoen is organisatorisch gezien geruisloos van start gegaan, vergeleken met een jaar eerder. Even de herinnering aan 2018-2019 ophalen: uitbreiding van het aantal KNSB-klassen, totstandkoming en het begin van de nieuwe SOS-competitie door de regionale bonden SGS, OSBO en SBO, ontkoppeling van KNSB en SOS plus het opgaan van De Schaakmaat, 45 jaar na oprichting, in Schaakstad Apeldoorn. En na 83 jaar viel in 2019 eveneens het doek voor VDS Beekbergen en dat is, hoe onafwendbaar ook, in beide gevallen meer dan jammer.
Verre van geruisloos verliep het einde van het seizoen met het coronavirus als wereldwijde aanjager van grote onzekerheid en angst met natuurlijk ook gevolgen voor de schaakwereld. Bondswedstrijden en clubavonden werden vanaf midden maart afgelast en bleek later het einde van de competities te zijn.

Onder de vertrouwde sponsornaam MuConsult begon Apeldoorn het nieuwe seizoen met vijf teams in de KNSB: het tiental in de Meesterklasse, drie achttallen en het kwartet van het bekerteam. De SOS kende vijf achttallen plus het team van vier in de OSBO-cup als Schaakstad Apeldoorn, de naam die in september 1999 voor het eerst werd gebruikt. Toen vier KNSB-teams (inclusief beker) en acht in de OSBO: drie samengesteld uit spelers van ASG en vijf met leden van SVA.
Dus dit seizoen een team minder dan het recordaantal van twaalf destijds. In feite twee teams minder omdat het cupteam niet aan spelen is toegekomen. In totaal hebben 85 personen de eer van schakend Apeldoorn verdedigd tegenover 74 in het vorige seizoen. Plus 3 reglementaire uitslagen wegens ‘niet opgekomen’ en alle keren door onszelf.

Voorspelling en realiteit
Het vergelijken van beide zaken is niet zo’n dankbaar onderwerp, behalve als het klopt… In juni 2019 lezen we de volgende voorzichtige woorden:

Tja, volgend seizoen… Weer met tien teams? Kampioen van de Meesterklasse lijkt te hoog gedacht, maar handhaving voor alle teams is een redelijke verwachting. Redelijk omdat niemand uitgaat van de laatste plaats(en) met bijbehorende degradatie, natuurlijk niet. De bekerteams handhaven zich ‘vanzelf’: in de beker kan niet gedegradeerd worden, omdat aanmelding voldoende is voor handhaving. En zou een team met Henk Pruijssers opnieuw kampioen kunnen worden?

Alle voorspellingen en verwachtingen konden met één veeg de prullenbak in door het voortijdig stoppen van het seizoen met nog circa een derde te gaan. De aanvankelijke uitbreiding tot elf teams werd tien in de praktijk, maar toch een goede zaak waardoor zoveel mogelijk leden kunnen spelen, indien zij dat wensen. Het beantwoordt aan artikel 3 van de statuten: De vereniging heeft ten doel het (doen) beoefenen, alsmede het bevorderen van de schaaksport in al zijn verschijningsvormen.
Bij het vastleggen van de statuten in 2003 heeft men vrij zeker niet gedacht aan de vorm, die na de gedwongen seizoensstop verscheen: de Schaakstad Online Competitie (SOC) waarbij de partijen worden gespeeld op Lichess.

Kampioen van de Meesterklasse was voor het eerste team wel degelijk denkbaar met nog drie ronden te spelen tegen ook nog de beide naaste concurrenten. We zullen het nooit weten, dat verrekte virus ook!
Alle teams hebben zich gehandhaafd omdat besloten werd geen degradatie toe te passen. We zullen dus ook nooit weten of het tweede team zich op eigen kracht gered zou hebben.
Het bekerteam in de KNSB presteerde optimaal door zijn drie poulewedstrijden met 4-0 te winnen. Het cupteam in de OSBO behoorde na de eerste vrije ronde bij de laatste acht, maar die acht teams zijn niet meer aan verder spelen toegekomen.

En zou een team met Henk Pruijssers opnieuw kampioen kunnen worden?
Het antwoord is ja want op de valreep (10 maart) werd van de naaste belager gewonnen en met de laatste ronde voor de boeg is Schaakstad Apeldoorn 3 in SOS 3C niet meer in te halen. En dan ben je kampioen volgens mij. Of dit ook doorschuiven naar een hogere klasse tot gevolg heeft, is nog niet duidelijk.
MuConsult Apeldoorn 3 was koploper in KNSB 4B met ontmoetingen op het programma tegen de drie laagste teams in de stand en een uitgelezen kans op het kampioenschap. Ook hier geldt: we zullen het nooit weten.
Met twee ronden te gaan stond een trio waarbij Schaakstad Apeldoorn 1, gedeeld tweede in SOS 1C met de lijstaanvoerder (een punt meer) ook nog als tegenstander. Dus een kans om kampioen te worden, een kleine weliswaar, want de concurrentie diende mee te werken en de bordpunten waren ongunstig.

Resultaat per team
De teamnaam begint met de eerste letter van de bond (K = KNSB, S = SOS), gevolgd door het aantal spelers in het team en de klasse van indeling.

T1 K10-Me 3e, 10 matchpunten uit 6 wedstrijden en 35 bordpunten uit 60 borden. Teamleider Max Warmerdam en Merijn van Delft zijn met 4½ uit 6 topscorers geworden. Vorig seizoen had Max met 6½ uit 9 ook al de hoogste score.

T2 K8-2A 9e, 2 uit 6 en 17 uit 48. Topscorer: Marcel Boel 4 uit 6, vorig seizoen Erik Smit 4½ uit 7. Teamleider Henk Vinkes.

T3 K8-4B  1e, 10 uit 6 en 33 uit 48. Topscorer: Aart van de Peut 5 uit 6, vorig seizoen André Huis in ’t Veld 5½ uit 8. Teamleider Theo Visschedijk.

T4 K8-5B  6e, 5 uit 5 en 19 uit 40, was gepromoveerd. Topscorer: Erik Buitenhuis 3½ uit 5, vorig seizoen: Fabian de Vries, Raymond Jacobsen en Bert Ekkelboom met 5½ uit 6. Teamleider Bert Ekkelboom.

T5 S8-1C  4e, 7 uit 5 en 21½ uit 40. Is SOS team 1, topscorer: Véronique Hijl 4½ uit 5, vorig seizoen: Frie van Belle met 5 uit 7 de hoogste score. Teamleider André Huis in ’t Veld.

T6 S8-2D  4e, 6 uit 6 en 26 uit 48. Dit is het nostalgische (en nieuwe) SOS team 2 met als topscorer Adriaan den Hertog, 4 uit 6. Teamleider Lex Cornelisse.

T7 S8-3C  1e en (officieus) kampioen, 10 uit 5 en 31½ uit 40. Is SOS team 3 met als topscorers Henk Pruijssers en Bert Ekkelboom 4½ uit 5. Vijf spelers met 100%: Raymond Jacobsen en René Schaafsma 4 uit 4, drie anderen 1 uit 1. Vorig seizoen had Raymond met 5½ uit 7 de beste score. Teamleider Erik Buitenhuis.

T8 S8-3D 6e, 4 uit 6 en 13½ uit 48. Is SOS team 4 met als topscorers Henk Scholten en Frits Mooibroek 2 uit 5, Maarten ter Bals 2 uit 6. Vorig seizoen was dit T7 en Ed Blankestijn met 4 uit 5 het beste resultaat. Teamleider Ed Blankestijn.

T9 S8-3C  7e en laatste, 0 uit 5 en 5½ uit 40. Is SOS team 5j dat vooral jeugdspelers de kans biedt om ervaring op te doen. Dat doen zij dan ook en achter het bord gebeurt dat meestal in een razend tempo. Topscorer is Oscar Adams met 2 uit 3. Vorig seizoen had vaste invaller Julius Weitering de beste score met 2½ uit 3. Teamleider Jorinde Klungers.

T10 K4-beker In de finale (is ronde vijf) van poule A, vorig seizoen in de vierde ronde uitgeschakeld. Na het knock-out systeem in vier poules gaan de winnaars om de titel strijden. Opgeteld: 6 uit 3 en 12 uit 12, topscorer: teamleider Thomas Beerdsen 3 uit 3. De acht andere spelers hebben natuurlijk ook alles gewonnen, maar minder wedstrijden gespeeld. Vorig seizoen 5 uit 3 en 8 uit 12 en het beste totaal eveneens door Thomas met 2½ uit 3.

T11 S4-OSBO-cup    Na een bye in de eerste ronde bij de laatste acht, deze kwartfinale en het vervolg is niet gespeeld kunnen worden. Bereikte vorig seizoen het finale weekend met vier teams en werd vierde met 3 uit 4 en 6 uit 16. Gonzalo Tangarife Ramirez was topscorer met 3 uit 4. Teamleider Steven Braun.

Opgeteld betekent dit 214 punten uit 416 partijen (51,4%) door 85 spelers (niet opgekomen: 0 uit 3). Vorig seizoen 252 uit 498 (50,6%) door 74 spelers (NO: 2 uit 6). De gemiddelde rating was bij aanvang 1726 en op het moment van stoppen van de competities licht opgelopen naar 1731. De daling van 1804 (per eind vorig seizoen) naar 1726 is verklaarbaar door de stijging van het aantal jeugdige deelnemers, hun uiteraard lagere rating is nog sterk vatbaar voor verbetering.

Nieuw ten opzichte van het vorige seizoen zijn 20 spelers (24%):
Eelco Adams, Merijn Adams, Roberto Amato, Erwin l’Ami, Leen van den Berg, Bob Bishoen, Cees van Bohemen, Rien Bos, Oscar Broos, Wilco de Bruin, Jonathan Fennema, Wilko Fennema, Alexandr Fier, Anna-Marie Hulleman, Hes Hulleman Sr., Ed van der Meulen, Tom Meurs, Laurens Rouw, Paul Tulfer en Jan Walpot.
Omgekeerd ook, 9 spelers vorig seizoen wel, dit seizoen niet (12%):
Maarten Beekhuis, Hans Bouwer, Jan Brak, Dries Elskamp, Artur Jussupow, Robby Kevlishvili, Marco Verdonk, Anton Weenink en Joab Weseman.

T5 S8-1C = Schaakstad Apeldoorn 1
Gewoontegetrouw extra aandacht voor dit team omdat ik er onderdeel van ben. Met zes man van vorig jaar: teamleider André Huis in ’t Veld, Frans van Dijk, Steven Braun, Frie van Belle, Marco Beerdsen en Bert Baas. Véronique Hijl en Nico Olivier maakten het team compleet. Bij verhinderingen zijn Jan Walpot (1x) en Theo Visschedijk (2x) ingevallen.

Ratings
De basisrating per team was bij het begin: De Zeven Pionnen 1 Epe 1830, ZZS! 1 Zwolle 1766, Leusden 1 1744, Schaakstad Apeldoorn 1 1735, Hoogland 2 Amersfoort 1731, PSV/DoDO 1 Putten 1729, De Combinatie 1 Harderwijk 1654, Zutphen 2 1636.
In de stand bij het afbreken van de competitie staan de vijf bovengenoemde hoogste teams binnen twee punten van elkaar met De Zeven Pionnen en Hoogland 2 omgewisseld. De twee laagste teams zouden al zeker zijn van degradatie.
De spelers met de hoogste ratings waren toen: Luuk de Ruijter 2191 (De Zeven Pionnen), Sander Wissink 2019 (De Zeven Pionnen), Karel Schoenmaker 1977 (ZZS!), Olger van Donk 1910 (PSV/DoDO) en Rene van Nieuwenhuizen 1898 (Hoogland 2). Frie van Belle bezette met 1828 de dertiende plaats.
Een aantal spelers heeft een 100-procent score met Gert-Jan Fröberg (1813, Leusden) als enige met 5 uit 5.

Uitslagen
Drie keer winst, een keer verlies en een keer gelijk betekende een 4e plaats met 7 match- en 21½ bordpunten. Op het maximum van 40 is dat 53,8% en bestond uit 17 winstpartijen, 9 remises en 14 nederlagen. De resultaten waren niet uitzonderlijk te noemen, we hebben meer punten cadeau gedaan dan gekregen en het gelijke spel was de uitkomst van een tombola, die beide teams winst had kunnen opleveren. Kortom, het normale beeld van veel ontmoetingen op alle niveaus.

Ronde Tegenstander Uitslag Nr. Verslag
1 Zutphen 2, uit, winst    3‒5 8e Het kan ook heel anders
2 Leusden 1, thuis, winst 4½‒3½ 3e Cliché
3 PSV/DoDO 1 Putten, uit, winst    3‒5 6e Vogels
4 De Zeven Pionnen 1 Epe, thuis, verlies    3‒5 5e Ogen
5 ZZS! 1 Zwolle, thuis, gelijk    4‒4 2e Wie wordt kampioen?
6 Hoogland 2 Amersfoort, uit   geen 1e
7 De Combinatie 1 Harderwijk, uit   geen 7e

De slotronde zou worden gespeeld in Putten bij PSV/DoDO.

Persoonlijke resultaten

Bg1 Naam Score Perc. R2 TPR3 W-We4
1 Frie van Belle 5 ‒ 2½   50 1828 1890   0,34
2 Jan Walpot 1 ‒ 1 100 1825 2142   0,41
2 Theo Visschedijk 2 ‒ 1½   75 1772 1976   0,51
3 André Huis in ’t Veld 5 ‒ 2   40 1780 1675 ‒0,67
3 Nico Olivier 4 ‒ ½   13 1770 1519 ‒1,36
  4,8 Steven Braun 5 ‒ 3½   70 1757 1877   0,74
5 Bert Baas 5 ‒ 1½   30 1715 1504 ‒1,36
6 Frans van Dijk 3 ‒ 1½   50 1729 1700 ‒0,12
7 Véronique Hijl 5 ‒ 4½   90 1665 1814   1,10
8 Marco Beerdsen 5 ‒ 3   60 1607 1676   0,42

1 bordgemiddelde
2 rating van februari 2020
3 Toernooi Prestatie Rating, de uitkomst van het eigen resultaat afgezet tegen de gemiddelde rating van de tegenstanders
4 verschil tussen de werkelijke score en de verwachte score. Op basis van het verschil in rating tussen de speler en de gemiddelde rating van zijn tegenstanders.

Resultaat per bord

Bord Score Perc.
1 5 ‒ 2½ 50
2 5 ‒ 2½ 50
3 5 ‒ 2 40
4 5 ‒ 2 40
5 5 ‒ 1½ 30
6 5 ‒ 3½ 70
7 5 ‒ 4½ 90
8 5 ‒ 3 60

En voor wat het waard is (van toepassing op dit hele hoofdstuk…), de onderste vier borden deden het met 12½ uit 20 (63%) beter dan de bovenste vier met 9 (45%). Dezelfde verhouding gold voor zwart ten opzichte van wit.

Vermeldenswaard

  • Het eerste team van MuConsult Apeldoorn in de Meesterklasse werd versterkt door het aantrekken van grootmeester Erwin l’Ami en dat betekende een positieve impuls in alle opzichten. In de eerste ronde tegen uitgerekend zijn vorige vereniging, bracht Erwin het laatste en beslissende punt binnen.
  • Op 9 december 2019 speelde het KNSB bekerteam in Kampen tegen O&O, een wedstrijd met een historisch randje want in oktober 1923 was dit de tegenstander in de eerste externe ontmoeting ooit door ASG. De spelers, locatie en uitslag zijn niet bekend.1
  • Schaakstad Apeldoorn 2 mag zonder overdrijving een nostalgisch team worden genoemd. Want zeven spelers van het basisteam deden mee in de eerste wintercompetitie van ASG en SVA gezamenlijk, die in 2001 van start is gegaan. Die spelers zijn: Cees van Bohemen (dit seizoen opnieuw na zeven jaar en de tweede clubkampioen van Schaakstad in 2003 plus daarvoor minstens elfmaal van SVA), Wilco de Bruijn (weer na veertien jaar), Leen van den Berg (weer na zeven jaar), Roberto Amato (weer na twaalf jaar), Lex Cornelisse (zeven jaar geleden voor het laatst), Adriaan den Hertog (nog steeds) en Henk Scholten (nog steeds). Rien Bos begon in 2002 en nu opnieuw na vier jaar terwijl Theo Visschedijk sinds 2006 onafgebroken in de wintercompetitie speelt.
  • In het seizoen 2014-2015 heeft Apeldoorn voor het laatst geen (senioren) kampioensteam gekend, daarna ieder jaar wel. In 2016: KNSB-1B + OSBO-1B (De Schaakmaat), 2017: KNSB-3C + OSBO-1A, 3A, 4E en 4G, 2018: KNSB-beker + OSBO-3C, 2019: KNSB-6A en in 2020: SOS-3C. Als enige speler smaakte Henk Pruijssers het kampioensgenoegen dit jaar voor de vierde opeenvolgende keer. En hij schijnt er nog steeds geen genoeg van te krijgen, het went ook nooit natuurlijk.
  • Kampioen Schaakstad Apeldoorn 3 incasseerde 8½ verliespunten in vijf wedstrijden en drie daarvan waren opmerkelijk genoeg al ‘onze’ reglementaire nullen wegens niet opkomen. Dat gebeurde in uitwedstrijden op de clubavond van de ontvangende vereniging en is meteen een verzachtende omstandigheid. Hoewel, die andere clubavond geldt natuurlijk voor alle verenigingen.
  • De meeste partijen staan op naam van Theo Visschedijk met elf (6½) en André Huis in ’t Veld (6). De zestien van vorig seizoen lag uiteraard buiten bereik na het voortijdig stoppen, toen van Bert Ekkelboom en eveneens André (beiden 9½).
  • Het grootste aantal punten is zeven en werd behaald door Raymond Jacobsen, Bert Ekkelboom, Henk Pruijssers (allen uit 9) en Erik Buitenhuis (uit 10). Vijf personen met een 100-procent resultaat en René Schaafsma met vier de meeste partijen. Vorig seizoen scoorde Raymond ook al de meeste punten met 11 uit 15 en toen hebben drie spelers alles gewonnen met Arjan Buijse eveneens vier keer.
  • Door de loskoppeling van de KNSB en SOS is het mogelijk om in dezelfde ronde in beide competities uit te komen. Daardoor (en rekening houdend met de regels voor invallen) hebben Cees Beekhuis en Theo Visschedijk in vier verschillende teams kunnen spelen. Theo in twee, drie, vijf en zes (6½ uit 11) en Cees in twee, drie, zes en voor de beker in de KNSB (3½ uit 4). Jawel: één keer in elk team! Vorig seizoen hebben Erik Buitenhuis en Bert Ekkelboom ook in vier teams gespeeld.

Volgend seizoen 2020–2021
Geen prognoses dit keer, maar slechts één wens na alle virusellende: herstel van de normale maatschappelijke en sociale betrekkingen. Zodat we ook weer naast en tegenover elkaar kunnen zitten binnen onze parallelle wereld van het schaken in al zijn verschijningsvormen!

1 Zie 3. Van ASG naar A(p)SV en weer terug

➔ Terugblik externe competitie 2018-2019

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.