Schaakstad Online – weekoverzicht

We zijn goed en wel drie weken bezig met onze online activiteiten en hebben inmiddels al een zeer breed aanbod. Elke week komen er weer nieuwe ideeën, toernooien en initiatieven bij. Er wordt achter de schermen de hele week door hard gewerkt om weer een gevarieerd weekschema te kunnen maken. Dat weekschema zal later vandaag gepubliceerd worden. Maar laten we eerst even terugblikken op alle evenementen die er deze week geweest zijn (en dat waren er behoorlijk wat!). Zo wonnen we op glorieuze wijze een teambattle (massakamp), zag de SOC een overtuigende winnaar, werd er door de jeugd veel geschaakt en was het een 9-jarige die wist te stunten in een simultaan.

Teambattle
Op zondag 29 maart werd er door Govert Pelikaan (speler van Groninger Combinatie en Staunton) een ware teambattle georganiseerd op lichess.org. Tien verschillende Nederlandse clubs hadden een team afgevaardigd, waarbij de scores van de beste tien spelers per team, meetelden voor de einduitslag. Het toernooi duurde vier uur en het speeltempo was 3+2 (3 minuten plus 2 seconden increment per zet). Je was gelukkig niet verplicht om de gehele vier uur te spelen, je kon meedoen en stoppen wanneer je wilde. Om een lange avond kort samen te vatten: er werd veel geschaakt, snel geschaakt, op hoog niveau geschaakt, geblunderd en toen alle stofwolken waren opgetrokken… stonden wij bovenaan!

Ook al hadden we slechts negen spelers, we hadden wel een enorm sterk team op de been gekregen. Met acht spelers uit het eerste team én André Huis in ‘t Veld die later ook nog aanhaakte, waren we ongenaakbaar. De topscorers voor Apeldoorn waren IM Max Warmerdam, GM Erwin l’Ami en IM Nico Zwirs, zoals je hier rechtsonder kunt zien in het overzicht met persoonlijke scores.

 

Vanavond (5-4) is er weer een teambattle, iedereen is van harte welkom om ook (een paar partijen) mee te spelen. Je moet hiervoor wel lid zijn van het team Schaakstad Apeldoorn op lichess.

Schaakstad Online Competitie
Het eerst deel van de Schaakstad Online Competitie (SOC) is deze week afgelopen. We berichtten vorige week al over de slachtoffers van het Scandinavisch van Henk Eleveld. Ook deze week was hij weer overtuigend! Met 7,5 uit 8 is hij glansrijk winnaar van de eerste SOC, gefeliciteerd Henk! De tweede plek werd gedeeld door Frie van Belle en Erik Buitenhuis, met 5,5 uit 8. Ook al heeft Frie net wat meer weerstandspunten, Erik heeft een knap toernooi gespeeld en een overscore gehaald van bijna 3 punten, sterk! ➟ Volledige eindstand

Vanaf deze week zullen er twee afzonderlijke SOC’s opgestart worden: één op maandag en één op woensdag.

Jeugdschaak Arena
Ook de jeugd kon deze week weer aan de bak. Op maandag was het wederom Oscar “veestal” Adams die de Jeugdschaak Arena wist te winnen, zijn broer Eelco “kaasplankjuh” Adams werd tweede en Frank “Frank248” van Grol derde. ➟ Eindstand

Op woensdag hadden we een Jeugdschaak Arena voor alle kinderen in groep 6 of lager. Zij kwamen er vaak niet aan te pas tussen de oudere jeugd en hadden nu ook een kans op een mooie klassering. De overwinning ging naar Raul “Raul2011” Carretero de Jong, Jimmy “jimmywu” Wu werd tweede en Erik “Erik2010” Heynemann pakte de derde plek.

Simultaan
Op donderdag kon IM Max Warmerdam uitgedaagd worden tijdens een simultaan. Hij nam het op tegen 27 tegenstanders in een kloksimultaan met een speeltempo van 30+30 (30 minuten plus 30 seconden increment per zet). Max is sterk, snel en was erop gebrand om al zijn partijen te winnen. De bookmakers voorspelden dan ook minstens een score van 26,5 uit 27. Toch wist één van de spelers te winnen van Max, namelijk de 9-jarige Wouter Terlouw!

Nee, dit is geen typfout… en ja, ik heb echt goed gekeken. Des te meer reden voor ons, om eens uit te zoeken wie dit jonge schaaktalent dan eigenlijk is. Wouter is dus 9 jaar, komt uit Soest, en is regerend Nederlands Kampioen in zijn leeftijdscategorie. Hij komt regelmatig in Apeldoorn voor toernooien (OAJK) en trainingen (Schaakacademie). Hij vertelt dat hij wel eens vaker tegen een sterke schaker heeft gespeeld in een simultaan, maar dit is de eerste keer dat hij heeft gewonnen. Hij had al wel over Max gelezen in Schaakmagazine, dus wist dat het niet gemakkelijk zou worden. Over niet gemakkelijk gesproken: hij zou graag nog wel een keer tegen Magnus Carlsen willen schaken!!

Maar genoeg gepraat, we willen natuurlijk allemaal zien hoe hij dit kunstje geflikt heeft. We laten hieronder de partij zien, met het commentaar van Wouter.

Afsluitend zegt Wouter het volgende: ‘Ik vond het heel leuk mee te doen, maar ik heb wel veel geluk gehad met de blunder van het paard. Ik denk niet dat ik een zet kan uitkiezen als mooiste zet, maar ik ben wel blij dat ik geen grote fouten heb gemaakt.’

Ja Wouter, het klinkt allemaal zo simpel en het lijkt zo makkelijk als we de partij naspelen… maar heb je dan ook nog advies voor de rest van ons, als we ook een keer van Max willen winnen?

‘Als je gewoon rustig schaakt en goed oplet, kan je van iedereen winnen!’

– Wouter Terlouw

Van harte gefeliciteerd met je overwinning Wouter en bedankt voor het mooie advies. Wie weet gaan we nu nog meer overwinningen zien in toekomstige simultaans!

Arena
We hadden de laatste Arena van de week ook opengesteld voor volwassenen. Er was gelukkig nog steeds veel jeugd aanwezig, maar ook een aantal senioren en schaakouders. De overwinning ging natuurlijk weer naar Osca… wacht, nee! Hij heeft bijna alle toernooien gewonnen, maar ditmaal moest Oscar “veestal” Adams genoegen nemen met een tweede plaats. De winst ging namelijk naar… zijn vader! Tjapko “GomezAlonzo” Adams won het toernooi, door onder andere tweemaal van Oscar te winnen. De derde plek was knap voor Laurens “Laurensvgrol” van Grol. Een nieuwe winnaar, een mooi podium en waarschijnlijk was het nog lang onrustig in huize Adams…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.