Online activiteiten

lichess.org
Inmiddels organiseren we redelijk veel verschillende online evenementen. Zo hadden we deze week de Schaakstad Online Competitie, meerdere Jeugdschaak Arena’s en een simultaan. Om van elk evenement apart verslag te doen, wordt wat veel van het goede. Daarom kijken we nu even terug op wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is. Tot slot hebben we ook nog een paar nuttige links naar instructies voor het schaken op Lichess.

Schaakstad Online Competitie
Afgelopen maandag is de Schaakstad Online Competitie (SOC) begonnen: een online alternatief voor de clubavond op maandag en woensdag. Elke avond worden er twee rapidpartijen met 30 minuten bedenktijd per persoon per partij gespeeld. De eerste rondes was het soms nog even zoeken, maar inmiddels heeft iedereen goed door hoe alles werkt. Henk Eleveld heeft al zijn partijen nog gewonnen, gevolgd door Frie van Belle (3,5 uit 4) en Arjan Buijse (3 uit 4).

Henk heeft al enkele slachtoffers gemaakt met zijn vaste wapen: het Scandinavisch. Tegen Arjan Buijse kreeg hij de volgende stelling op het bord:

Arjan heeft zojuist met de zet h2-h4 de aanval geopend. Henk had hier niet lang nodig om de sterkste voorzetting te vinden. Zie jij het ook? ➟ Juiste voortzetting (inclusief partij)

Sommige spelers hebben besloten alleen op maandag, of alleen op woensdag te schaken. Andere spelers vinden één partij per avond wel genoeg. Dat is allemaal mogelijk! Er staan momenteel al 21 spelers ingeschreven; later instromen is geen probleem. ➟ Meer informatie plus aanmelden

Jeugdschaak Arena
Voor de jeugdspelers organiseren we meerdere malen per week een Jeugdschaak Arena. Dit is niet alleen bedoeld voor de jeugdleden van onze club, maar voor alle jeugdige schakers in Apeldoorn. Het ontstaan van deze toernooien is erg natuurlijk verlopen. Wij hebben de toernooien opgezet en Andrea Denekamp en Chris Doornekamp hebben het nieuws snel weten te verspreiden onder respectievelijk de jeugdleden en schoolschakers.

Van het toernooi op maandag is een uitgebreid verslag verschenen. Gisteren was de derde editie en die werd wederom goed bezocht (82 deelnemers) en wederom gewonnen door Oscar “veestal” Adams. Hiermee completeert hij zijn hattrick! Hoe knap wij dit ook vinden, het wordt tijd dat we Oscar wat meer uitdaging gaan bieden 😉

De komende week zullen we de toernooien iets anders opzetten. Meer informatie volgt in het weekschema dat elk weekend gepubliceerd wordt.

Karel van Delft organiseerde op dinsdag de eerste Schaakacademie Apeldoorn Arena. Deze is voor iedereen toegankelijk en werd gewonnen door… ach ja hoor, Oscar natuurlijk!

Simultaan
We willen ook elke week een simultaan organiseren voor alle Apeldoornse schakers, jeugd en volwassenen. IM Merijn “Rooie” van Delft nam afgelopen donderdag de eerste simultaan voor zijn rekening. Om 19.00 uur bond hij de strijd aan met zestien schakers. De bedenktijd was 40 minuten voor de gehele partij met een increment van 30 seconden per zet. Er werd hard gestreden, maar al snel sneuvelden de eerste spelers. Na een kleine twee uur spelen was de score opgelopen tot 15-0, met nog één partij aan de gang. Cees Sep weerde zich kranig en werd in het eindspel met ongelijke lopers uiteindelijk beloond met remise. Daarmee boekte hij een mooi resultaat en redde hij een beetje de eer voor de rest.

Partij Merijn van Delft – Cees Sep:

What else is new?
Naast het organiseren van allerlei online activiteiten, proberen we voor iedereen de drempel naar het online schaken te verlagen. Daarom hebben we een paar instructies gemaakt voor de eerste kennismaking met Lichess:

Mocht je vragen hebben over Lichess, tegen een probleem aan lopen of ergens anders hulp bij nodig hebben, laat het gerust weten. We willen deze online mogelijkheden voor zoveel mensen toegankelijk maken en hopen dat iedereen nog steeds met veel plezier kan blijven schaken in deze roerige tijden.
 
Oplossing
De enig juiste oplossing is om de kwaliteit te offeren! Henk ging verder met 22… cxd4 23. cxd4 Txd4! 24. Lxd4 Txd4. Door het verlies van het loperpaar en zijn ver opgespeelde pionnen is de witte stelling kwetsbaar geworden. Een tiental zetten later was voor Arjan het pleit beslecht.

➟ Partij Arjan Buijse – Henk Eleveld op Lichess

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.