Apeldoornse Jeugdschaak Arena groot succes

lichess.org

Schaken is één van de weinige sporten die ook uitstekend geschikt is om online te beoefenen. Nu er zoveel kinderen thuis zitten, besloten we om via lichess.org de Apeldoornse Jeugdschaak Arena te organiseren. Na twee proeven op maandag en woensdag, barstte vrijdag 20 maart het grote feest los. Tussen 19.00 en 21.00 uur kon er met 10 minuten bedenktijd geschaakt worden en probeerde iedereen zoveel mogelijk punten te scoren. Het toernooi was niet alleen voor onze eigen jeugdspelers bedoeld, maar ook voor alle schoolschakers in Apeldoorn. Dankzij jarenlange inspanningen van Chris Doornekamp (en vele andere vrijwilligers), verspreidde het nieuws van dit toernooi zich als een lopend vuurtje onder de Apeldoornse basisscholen. Uiteindelijk hadden we een fantastische opkomst en hebben er in totaal 82 kinderen meegespeeld. Alhoewel, 82 kinderen… hier en daar werd ook een verdwaalde schaakleraar gesignaleerd 😉

De niveau- en leeftijdsverschillen waren hier en daar nog best behoorlijk. Het grote aantal deelnemers zorgde er gelukkig wel voor dat iedereen vaak wel een spannende partij kon spelen. Het was niet verplicht om het gehele toernooi te spelen, dus sommige kinderen stopten wat eerder, of begonnen juist wat later. Maar het overgrote deel speelde de volle twee uur mee, chapeau! Wie het toernooi ging winnen werd overigens al veel eerder duidelijk: Oscar “veestal” Adams was werkelijk niet te stoppen. Van de 21 partijen die hij speelde, won hij er 20! Hij stak met kop en schouders boven de rest uit en haalde maar liefst 72 punten, bijna het dubbele van de nummer 2: Alec “alecdeschaker” Pantus. Alec haalde 38 punten en veroverde daarmee vlak voor tijd nog de tweede plaats. Daardoor werd Ramses “Coolkheelman_YT” Pos uiteindelijk derde, met 36 punten.

Een eervolle vermelding is er voor “Frank248”, hij werd nipt 4e, maar wist wel als enige van Oscar Adams te winnen. Er had zelfs nog wel een tweede overwinning tegen hem in gezeten. Onderstaande stelling komt uit één van hun partijen:

Oscar had net al een grote kans gemist in de aanval en lijkt nu twee pionnen achter te staan. Maar hij blijft Frank onder druk zetten met 26. h5 en Frank maakt hier de beslissende fout met 26… gxh5.

De zwarte dame en koning staan nu op één lijn en na 27. Thg1 wint Oscar de dame, en even later ook de partij.

We hadden een oproep gedaan om foto’s van de kinderen in actie op te sturen. Aan dat verzoek werd massaal gehoor gegeven en we hebben van zo’n 25 kinderen een foto mogen ontvangen. Enorm bedankt aan alle ouders, superleuk!

Zo werd er…

geconcentreerd geschaakt,
 
          languit op de bank geschaakt,
samen geschaakt,
 
Rick
ontspannen geschaakt,
etend geschaakt,
 
en genoten van mooie aanvalsstellingen.

Maar aan het einde van de avond, kan ik me zo voorstellen dat de meesten even bij moesten komen:

Pfff…

➟ Deze en nog veel meer foto’s in album op Google

Volgende week zal er ook weer geschaakt worden, de details daarvan volgen dit weekend. Alle kinderen, ouders, vrijwilligers, schaakleraren en de rest die heeft meegeholpen aan dit enorme succes, bedankt!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.