MuConsult Apeldoorn behoudt perfecte score

KNSB Bekercompetitie
Woensdagavond 11 maart kwam SG Max Euwe op bezoek voor de vierde ronde van de bekercompetitie. Een gevaarlijk team dat ook de eerste twee wedstrijden met 4-0 had gewonnen. Het ratingverschil tussen de teams was echter nog groot, vooral omdat wij misschien wel in onze sterkste bekeropstelling ooit speelden. Al snel hadden we allemaal een prettige stelling en zorgden Thomas en ondergetekende voor de 2-0 voorsprong. In de tijdnoodfase voegden Roeland en Nico daar nog twee overwinningen aan toe. Een strakke overwinning en het behoud van onze perfecte score dit bekerseizoen. Hieronder een kort verslag van de partijen.

Roeland was in de Caro-Kann niet helemaal bekend met de openingsopzet van Frank Kroeze, maar behandelde het solide. Al vrij snel koos Frank het verkeerde plan en bleek zijn centrum niet stevig genoeg:

Hier volgde 15. h3 e4 16. Lxe4! dxe4 17. Dc4+ Le6 18. Dxc5 en Roeland komt een gezonde pion voor. Hij speelde het daarna wellicht niet optimaal, maar verloor nooit de controle en wist uiteindelijk de zwarte koning in een matnet te lokken.

Nico speelde tegen Rob Bertholee al vrij snel met een geïsoleerde d-pion. Uiteindelijk wist hij de druk dermate op te voeren waardoor Rob in de fout ging:

Het dekken van de d5-pion brengt een combinatie in de stelling die Rob wellicht had gemist. Hij wilde de druk opheffen met 18. f3 (18. Pxe4 was vereist, maar leidt tot complexe varianten), maar daardoor won Nico na 18…Pxc3 19. Lxc3 Lxc3 20. Txc3 Dxa2 een pion. Nico maakte het zichzelf in het eindspel nog wel erg lastig en dat kostte hem zelfs een pion, maar in tijdnood vond hij een winnende combinatie.

Thomas kreeg een redelijk symmetrische stelling tegen Dinant Postma, maar had duidelijk het initiatief. In zijn zoektocht naar complicaties ging hij wat te ver en kreeg zwart ook serieuze kansen. Uiteindelijk was het toch Thomas die in deze stelling beslissend uithaalde:

Via 28. Txe5 Lxe5 29. Pc5 Dxh3 30. Dxe5 wint Thomas twee stukken voor de toren. De lichte stukken zijn echter superieur en met de tegenstander in tijdnood won hij daarna vrij snel.

Zelf kreeg ik al snel een comfortabele stelling tegen Paul Bierenbroodspot. Zijn stukken belandden op onlogische plekken en daardoor kwam er al snel een winnende combinatie in de stelling:

De dame staat op a3 zeer ongelukkig en na 18… Lf8 19. Da5 Td5, is wit genoodzaakt om een stuk te geven met 20. Pc5 exd4 (20… b6 kon ook meteen) 21. cxd4 b6. Paul probeerde het eindspel nog te keepen, maar een stuk achterstand was toch wat te veel.

Er is nog één hindernis te nemen tot de halve finale. Onze tegenstander zal volgende week donderdag bekend worden, als het Gronings onderonsje Groninger Combinatie – LOS plaats zal vinden.

Beelden

Resultaten

  MuConsult Apeldoorn   - SG Max Euwe           4-0
1. Roeland Pruijssers 2565 - Frank Kroeze     2390 w-z 1-0
2. Nico Zwirs     2452 - Rob Bertholee     2289 z-w 1-0
3. Thomas Beerdsen  2506 - Dinant Postma     2143 w-z 1-0
4. Stefan Kuipers   2471 - Paul Bierenbroodspot 2079 z-w 1-0
  Gemiddelde rating: 2499  Gemiddelde rating:  2230

stand in poule A

Videopartijen in pgn

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.