MuConsult 3 verliest van ASV 4, eerste en laatste verliespartij!

KNSB Competitie
Optimistisch, maar zonder overschatting, togen we naar Arnhem om de strijd aan te gaan met de nummer twee uit de poule: ASV 4 uit Arnhem. De ELO-ratings lagen heel dicht op elkaar, dus op voorhand geen duidelijke zaak.

Cees Sep aan bord 4 trof Bert Duijker, een ervaren en goede schaker. Eigenlijk net zoals Cees zelf, een redelijk snelle remise was het gevolg.

Gonzalo speelde prima vanaf de opening. Gezonde stelling met nog alle kansen totdat er plots een aanval op gepend paard gloorde. Meteen toegeslagen en tegenstander gaf op.

Paul speelde een solide partij, maar was meer op consolidatie gericht dan winnen. Een simpele Lxh7 met aftrekaanval zou direct resulteren in een kwaliteitswinst. Een torenschaak op de 7e rij met daarna Tb7 zou pion b6 ondekbaar maken met daarna twee vrijpionnen. Beide voortzettingen door beide spelers niet gezien, dus terecht remise. Maar wel jammer!.

Aan bord 3 speelde Arjan als vervanger van Tobias. Gezien Arjans goede vorm maar eens aan een hoog bord. Ofschoon de tegenstander helemaal geen hogere rating had, kon Arjan geen potten breken. De aanval en pionoffer resulteerden in een rand vrijpion die hem uiteindelijk fataal werd.

André aan bord 7 waagde het de pion op b7 te slaan met de Dame. Verwikkeld in een complex tactische stelling moest vele zetten later de kwal gegeven worden. André strekt zijn rug en verovert lang daarna de kwal weer terug. Nu een remise toren-pionnen eindspel. André valt aan aan en … valt diep. Jammer.

Aarts stelling was lange tijd in evenwicht. Tegenstander Vadim snoepte een pion en verbeterde zijn positie langzaam maar aan. Na ruim vier uren spelen moest Aart, na vijf achtereenvolgende overwinningen, nu zijn koning neerleggen. Stand 2-4 in ons nadeel. En weinig kansen op een 4-4.

Bob aan bord 2 speelde tegen Paul de Freytas, hun sterkste speler. Bob kwam overwegend te staan en ik dacht zelfs al aan een vol punt, ook gezien het tijdvoordeel. Eindspel met paard plus pion tegen drie pionnen. Met alle geweld moest de eigen pion bewaard blijven voor promotie en dat lukte niet. Ook remise.

Zelf had ik me geposteerd op bord 6. Tegenstander Ruud Verhoef speelde vrij defensief en ik had alle ruimte om mijn aanvalsstukken te posteren. Kreeg een ijzersterk paardenpaar en won een pion. Toen vergaloppeerde ik mij en Ruud ruilde met zijn toren mijn twee paarden. Nu had Ruud op zijn beurt ineens twee sterke paarden, maar hij bleef defensief spelen en de kracht van de paarden niet benutten. Gezien de stand en de tijd maar tot remise besloten. Ik kwam uiteindelijk goed weg.

Jammer, een overwinning zou nagenoeg het kampioenschap betekenen. We staan er desondanks nog steeds goed voor. Dankzij de 7,5-0,5 en 7-1 overwinning in de eerste twee rondes hebben we een 2,5 bordpunt voorsprong met nog de drie zwakste tegenstanders uit de poule als komende tegenstanders. Maar oppassen blijft op zijn plaats, een degradatiekandidaat maakt rare springen.

Volgende wedstrijd: 28 maart thuis tegen ZZS (Zwolle Zuid Schaakt)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.