Wie wordt kampioen?

SOS-competitieVóór de vijfde ronde
SOS-klasse 1C kent na vier ronden drie koplopers met zes punten gevolgd door twee teams op één punt, respectievelijk twee punten achterstand. De kampioen komt met zekerheid uit dit groepje van vijf, maar wie? De eerste drie zijn het gepromoveerde Hoogland 2, ZZS! en wij, Schaakstad Apeldoorn en we ontmoeten elkaar nog in de laatste drie ronden. Leusden (waar wij van gewonnen hebben) lijkt over goede papieren te beschikken, want zij hebben de lijstaanvoerders al gehad. Het gedegradeerde De Zeven Pionnen (waar wij van verloren hebben) kan roet in allerlei eten gooien en zichzelf een goede dienst bewijzen door de onderlinge wedstrijd tegen Leusden te winnen. Als dat gebeurt, maakt het team nog een kleine kans, anders niet. Een voorspelling doen staat gelijk aan koffiedikkijkerij of het doelloos ronddwalen met een wichelroede. Pas na de laatste ronde (gemeenschappelijk in Putten) zal blijken welk team als eerste konijn uit de hoge hoed tevoorschijn is gekomen.

Bij de start van de competitie in oktober was De Zeven Pionnen (Epe) op basis van de opgegeven beginrating 1830 de gedoodverfde favoriet gevolgd door ZZS! (Zwolle) met 1766. Daarna Leusden (1744), wij (1735) en Hoogland 2 (1731, na promotie). Dan PSV/DoDO (Putten, 1729, na degradatie), De Combinatie (Harderwijk, 1654, na promotie) en Zutphen 2 (1636) sloot de rij. De Zutphenaren lijken nu al zo goed als zeker van een van de twee degradatieplaatsen.

De vijfde ronde
Op 12 februari 2020 kwam de jonge vereniging Zwolle-Zuid Schaakt! (opgericht in 2001) op bezoek in Apeldoorn. Wij zijn iets jonger want Schaakstad Apeldoorn is officieel geboren in 2003 (bij de notaris), een puber nog in feite… De opdracht voor beide teams is duidelijk: winnen! En dan afwachten wat Hoogland 2 volgende week bij PSV/DoDO presteert.

Om met de deur in huis te vallen: de wedstrijd eindigde gelijk. Beide teams waren na afloop blij omdat niet verloren werd en pissig omdat er niet gewonnen was. Blij en pissig tegelijk, met recht dus gemengde gevoelens. Bij ons overheerste teleurstelling omdat de borden vijf en zes hun winststellingen niet wisten te verzilveren, bij ZZS! idem omdat hun bord drie in de laatste wedstrijd met remise binnen handbereik (en daarmee teamwinst) op tijd verloor. Het verloop van de ontmoeting volgt hieronder met dank aan Frie en Theo (hij verving Nico Olivier) voor hun schriftelijke input.

0-1 Frie had een mindere dag, speelde onnauwkeurig en was gedwongen om met gxf6 zijn koningsstelling te verminken om niet meteen onder de voet te worden gelopen. Het loperpaar leek een beetje compensatie te geven, maar die verdampte na een verplichte ruil. De druk op h7 en daarmee op de vrijwel onbeschermde koning leidde snel tot opgave. In eigen woorden: een heel matige partij van mijn kant tegen een veel betere speler.

½-1½ Marco kon op zeker moment in ongeveer gelijke stelling kiezen uit twee zetten, eentje met tempowinst of eentje zonder. Hij voerde de laatste uit waarna bij analyse achteraf bleek dat de andere keuze in alle varianten tot groot voordeel zou hebben geleid met zeer waarschijnlijk winst.

1-2 Theo kwam in het Frans goed en positioneel overwegend te staan. Veel stukken op het bord met weinig ruimte voor de vijandelijke paarden. Die konden worden geruild tijdens zijn aanvalspogingen waardoor meer evenwicht ontstond. Ruil van de torens bleek onvermijdelijk, daarna de dames plus nog eens twee stukken eraf en veel pionnen in balans met remise als logische uitkomst.

1-3 Steven wist met lang nadenken heel even een pion voor te komen, maar dat denken kostte zoveel tijd dat hij in nood kwam, tijdnood dus. Bijna normaal voor hem, niet altijd rampzalig, wel erg lastig als de tegenstander de druk weet op te voeren en via een paardvork de beslissing weet te forceren.

1½-3½ Tja, Bert… Ik kwam zeer gedrongen te staan, had erg weinig bewegingsruimte en was gedwongen te verdedigen. Maar kon wel de c-lijn openen en een beetje spel ontwikkelen waarbij de torens geruild werden. Alleen was de tweede ruil een fout van mijn tegenstander door een overbelaste loper. Dat leverde een pion op met een stelling die winst bijna zeker maakte. Vanuit een steeds verdedigende modus omschakelen naar de aanval blijft een moeilijk punt, andersom nog lastiger trouwens. Het plan om af te ruilen naar een paardeindspel met een pion meer was minder geslaagd en de uitvoering matig waarna de partij in remise verzandde.

2-4 Tja, Frans… Hij wist in een combinatierijke partij beslissend materieel voordeel te verkrijgen en kon een paar keer (leek het) de winst binnenhalen. Dat moet je dan wel zien, dat gebeurde niet en ook hier een plusremise tot grote opluchting van zijn tegenstander.

3-4 Véronique kwam minder uit de opening, dat is bij haar niet iets om je zorgen over te maken en het bleek opnieuw. Alle zware stukken T+T+D op een open lijn zorgden voor veel dreiging waarbij een pion gewonnen zou kunnen worden. Dat werd verhinderd maar het middel was erger dan de kwaal, want nu ging een stuk verloren met de winst als resultaat. Met 4½ uit 5 is zij topscorer van ons team.

4-4 André leek op een zekere overwinning af te stevenen bij een voorsprong van drie pionnen en een kwartier tegenover een paar minuten. Het was wel een tripelpion met ook nog eens de befaamde lopers van ongelijke kleur in volle glorie plus ieder een toren. Een paar keer dachten de omstanders een betere voortzetting te zien dan op het bord verscheen, maar ernaast is heel wat anders dan erachter. Bovendien leek ‘alles’ winnend… Dus niet en op het moment van een zekere remise aarzelde Bert van Drongelen een fractie van een seconde te lang met indrukken en in plaats van tien seconden erbij verscheen een grappig zwart vlaggetje aan zijn kant van de klok plus nog een paar signaaltjes. En dan lukt indrukken niet meer, partij voorbij met opluchting aan onze zijde.

  Schaakstad Apeldoorn 1   – Zwolle-Zuid Schaakt 1   4-4
1. Frie van Belle     1828 – Karel Schoenmaker  1977  0-1
2. Theo Visschedijk    1772 – Emile Hoogterp   1842  ½-½
3. André Huis in 't Veld 1780 – Bert van Drongelen 1766  1-0
4. Steven Braun      1757 – Rick Wouda     1772  0-1
5. Bert Baas       1715 – Anthon Kluijfhout  1663  ½-½
6. Frans van Dijk     1729 – Hans Hoogerduijn  1646  ½-½
7. Véronique Hijl     1665 – Walter Borter    1453  1-0
8. Marco Beerdsen     1607 – Ludie Olthof    1591  ½-½
  Gemiddelde rating:   1732  Gemiddelde rating: 1714

De Zeven Pionnen drukte Zutphen 2 verder het degradatiemoeras in, Leusden versloeg De Combinatie, dat ook moet vrezen, en Hoogland 2 won bij PSV/DoDO.

Na de vijfde ronde
Hetzelfde leiderskwintet na ronde vier staat na de vijfde ronde nog steeds binnen twee punten van elkaar met Hoogland 2 voorlopig als lachende derde met acht punten. Dan ZZS!, Leusden, Schaakstad Apeldoorn met zeven (waarbij het aantal bordpunten in ons nadeel is) en De Zeven Pionnen met zes. De twee laatste ronden kennen nog vier onderlinge ontmoetingen door het groepje van vijf waarbij Leusden het gemakkelijkste programma heeft.

En onze bescheiden kampioenskansen? Die blijven alleen dan intact als in de zesde ronde gewonnen wordt bij de koploper, anders niet. Om positief af te sluiten: degraderen is onmogelijk en hoop doet leven!

stand in klasse 1C

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.