MuConsult Apeldoorn bekert verder in Sint Jacobiparochie

KNSB BekercompetitieOp Valentijnsdag mochten onze singles afreizen naar het hoge Noorden voor een bekerwedstrijd tegen Emanuel Lasker. Schaken op Valentijnsdag, klinkt als een ideale oplossing als je nog geen date hebt. Met een beetje geluk speelt er een vrouw bij de tegenstander en krijg je toch nog die date. Of dat goed kan uitpakken moeten we aan onze teamgenoot Stefan Kuipers vragen. Helaas voor ons speelde er geen vrouw bij de tegenstander… Volgend jaar beter!

In de vorige wedstrijd had Emanuel Lasker voor een tactische opstelling gekozen. Dus dit keer werd er door de teamleider, Thomas Beerdsen, goed nagedacht over de opstelling. Thomas had al snel besloten dat hij op bord 2 zou gaan spelen en ondergetekende op bord 1. Voor de borden 3 en 4 had Thomas wat twijfel. Wie zou waar het beste gaan spelen? Freddie op 3 en Jasper op 4? Of andersom? Gelukkig voor Thomas was de week voor de bekerwedstrijd het Open Snelschaak Kampioenschap van Apeldoorn. Wie van Freddie en Jasper het hoogst eindigde, speelt op bord 3. Dat werd Jasper. Uiteindelijk dus een prima begin voor ons in de beker.

Hier vond Tjalling zijn stelling al dusdanig vervelend dat hij besloot een kwaliteit te offeren met 13… Pxe5. Na 14.Lxe8 werd de kwaliteit aangenomen, waarna Tjalling toch niet genoeg compensatie kon vinden. Hij probeerde het wel door wat pionnen te snacken, maar hij snackte er één te veel, waarna er een stuk werd ingesloten. Een toren achter bleek toch iets te veel. 1-0

Op bord 2 kreeg Thomas al vrij vlot een cadeautje van zijn tegenstander. Erik Bosma bestreed de Nimzo van Thomas met het Sämisch. Waar hij op zet 8 een van de main lines kon volgen met 8.dxc5, ging hij zijn eigen weg met 8.Ld2. Of dat herhaald gaat worden is nog maar de vraag.

Met 8.dxc5 kon wit een pion winnen, nu gebeurt het tegenovergestelde. Thomas speelde 8…cxd4 9.cxd4 Dh4+ waarna de d-pion verloren gaat. De rest was een technische klus die onze captain zonder problemen klaarde. 2-0

Nu maar eens kijken of de opstelling goed ging uitpakken. Op bord 3 speelde Jasper tegen de Franse Winawer van Rienk Siebesma. Het was een partij die alle kanten op ging, maar uiteindelijk wist Jasper er toch met het punt vandoor te gaan. In de onderstaande stelling sloeg Jasper toe.

34.Lxd5! is een ijzersterke zet. Zwart moest hem slaan, waarna 35.Le7! materiaal wint. Jasper speelde in tijdnood geen 35.Le7, maar 35.Te8+. Dat gaf een sterke mataanval, wat genoeg was voor de winst, al miste zijn tegenstander ergens nog een goede kans. 3-0

Met deze 3-0 stand bleek de opstelling goed uit te pakken. Nu nog eens kijken of de opstelling maximaal kan uitpakken. Op bord 4 speelde Freddie zijn geliefde Hollands tegen Jan Hibma. Ze hadden al een keer eerder tegen elkaar gespeeld en toen werd het remise. Deze keer ging het beter voor Freddie.

Bekerteam
Vlnr: Jasper, Thomas, Freddie, Nico
Zwart staat al lekker, maar na 18…Pe4! 19.Pgxe4 fxe4 kreeg Freddie de f-lijn. Niet veel later ging de witte f-pion verloren en kort daarna de rest van de witte stelling. 4-0

Al met al een geslaagde opstelling van de captain, die maximaal uitpakte. In volle vreugde besloot het team op de terugweg zichzelf te trakteren op een McDonalds. Het restaurantgedeelte was helaas al gesloten, maar met de auto door de McDrive is ook nooit verkeerd!

In de volgende ronde moet nog geloot worden. De kandidaten zijn Max Euwe, Groninger Combinatie en LOS. We gaan het zien.

   Emanuel Lasker           - MuConsult Apeldoorn       0-4
1. Wiersma, Tjalling   2147 - Zwirs, Nico         2452  0-1
2. Bosma, Erik         2011 - Beerdsen, Thomas    2506  0-1
3. Sijbesma, Rienk     2085 - Zwirs, Jasper       2076  0-1
4. Hibma, Jan          2107 - Elburg, Freddie vd  2193  0-1
   Gemiddelde rating:  2081   Gemiddelde rating:  2307

partijen in pgn | stand in poule A

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.