MuConsult Apeldoorn verslaat Caïssa

KNSB CompetitieUit Amsterdam was Caïssa naar Apeldoorn gekomen voor weer een spannende wedstrijd. Hoewel MuConsult Apeldoorn er op papier beter voor stond, blijft dit soort wedstrijden spannend omdat er vaak van alles (onverwachts) gebeurt. Saillant detail: het grootste deel van het Apeldoornse team komt ook uit Amsterdam (en omstreken).

Uiteindelijk lukte het MuConsult Apeldoorn om met 7-3 van Caïssa te winnen. Na vijf ronden hebben we 8 matchpunten bij elkaar verzameld en staan we op de derde plek achter koplopers Charlois Europoort en BSG, elk met 10 matchpunten. Aangezien we nog tegen allebei spelen en zij ook tegen elkaar, doen wij nog volop mee in het kampioenschap.

Dan nu de wedstrijd zoals die zich op de borden afspeelde:

Op bord 1 speelde Stefan Kuipers tegen Dimitri Reinderman met zwart. Stefan speelde de opening te naïef en Dimitri kon dat moeiteloos afstraffen, het was nooit echt een partij geweest.

Op bord 2 speelde Max Warmerdam tegen Albert Blees met wit. Max kreeg vanuit de opening een voordelig eindspel. Hierna werd het voordeel steeds groter en won Max een pion. Uiteindelijk won die extra pion de partij.

Op bord 3 speelde Roeland Pruijssers tegen Michael Wunnink met zwart. Roeland nam veel risico in de opening en kwam minder te staan. De stelling was echter complex en in de complicaties wikkelden ze af naar een eindspel. Dat eindspel was beter voor Michael, maar in tijdnood was Roeland degene die wat druk kon zetten. Op de 39e zet blunderde Michael met Kd1 waarna hij een vol stuk moest geven en daarmee de partij.

Op bord 4 speelde Nico Zwirs tegen Enrico Vroombout met wit. Vanuit een Steinitz Frans pakte hij een plusje. Nadat Enrico te optimistisch bleef spelen en Nico zijn stukken goed had neergezet, was de aanval vrij snel beslissend en won Nico de partij.

Op bord 5 speelde Sjef Rijnaarts tegen Jasel Lopez met zwart. Sjef zat heerlijk in zijn voorbereiding en na een onnauwkeurige zet in de opening had hij een comfortabel middenspel. In het eindspel beging Sjef echter twee blundertjes, waarvan de laatste werd afgestraft: remise.

Op bord 6 speelde Armen Hachijan tegen Arno Bezemer met wit. Na een Aljechin stond hij in het middenspel waarschijnlijk iets beter, maar speelde het te haastig. Armen leek de aanvalsplannen van zijn tegenstander onderschat te hebben, waardoor hij uiteindelijk de koning moest omleggen.

Op bord 7 speelde Thomas Beerdsen tegen Dennis Brouwer met zwart. Ze hadden een redelijk gelijkopgaande partij. Toen de stelling iets prettiger begon te worden voor Thomas, had Dennis amper tijd over om goede zetten te vinden en daarna ging het snel mis.

Op bord 8 speelde Merijn van Delft tegen Cor Croese met wit. Merijn kreeg ruimtevoordeel vanuit de (moderne) opening en daarna speelde de partij zich vanzelf.


Op bord 9 speelde Arthur van de Oudeweetering tegen Hans Ree met zwart. Na een rustige opening had wit na 16.b4 toch een plus door zijn ruimte overzicht. Met 19…bxa4 kwam er in geval ook beweging in de damevleugel en toen Hans 24…a5 en 26…e5 had toegelaten kon Arthur al zijn stukken hergroeperen naar mooie velden. Met 34…Pxc5 had Arthur dus toe kunnen slaan, maar met 1 minuut op de klok ging hij in zettenherhaling mee.

Op bord 10 speelde ikzelf tegen Robert Kikkert met wit. Na een onnauwkeurigheid in de opening kwam ik in een passieve stelling terecht. Tot aan de tijdnoodfase bleef ik stug zetten spelen en toen mijn tegenstander ook in tijdnood kwam, vond hij niet meer de weg naar winst: de eerste blunder maakte het spel gelijk, met de tweede blunder verloor hij de partij.

  MuConsult Apeldoorn      - Caïssa           7-3
 1. Kuipers, Stefan      2471 - Reinderman, Dimitri 2561 0-1
 2. Warmerdam, Max      2506 - Blees, Albert    2330 1-0
 3. Pruijssers, Roeland    2565 - Wunnink, Michael   2306 1-0
 4. Zwirs, Nico        2452 - Vroombout, Enrico  2134 1-0
 5. Rijnaarts, Sjef      2349 - Lopez, Jasel     2419 ½-½
 6. Hachijan, Armen      2272 - Bezemer, Arno    2287 0-1
 7. Beerdsen, Thomas     2506 - Brouwer, Dennis   2220 1-0
 8. Delft van, Merijn     2384 - Croese, Cor     2231 1-0
 9. Oudeweetering vd, Arthur 2268 - Ree, Hans      2267 ½-½
10. Meurs, Tom        2255 - Kikkert, Robert   2253 1-0
  Gemiddelde rating:    2403  Gemiddelde rating:  2301

foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.